Propozice Extraliga 2016 - 2017

Vydání propozic

Extraliga, součást České bowlingové ligy 2016-2017

VŠEOBECNÁ USTANOVENÍ

§1. Vypisovatel

Česká bowlingová asociace (dále jen ČBA)
Zátopkova 100/2, p. s. 40, 160 17 Praha 6 – Strahov

§2. Vedoucí soutěže

Předseda STK Jiří Beran st., e-mail: stk@czechbowling.cz

§3. Termíny a místo konání

3.1. Termíny jsou uvedeny v příloze č. 3 těchto propozic a budou uvedeny na www.czechbowling.cz a stránkách ligy u každé příslušné soutěže.
3.2. Místa konání budou upřesněna po uzávěrce přihlášek a zaslána na emaily kapitánů.
3.3. Hracím dnem Extraligy je neděle.

§4. Účastnický poplatek/Startovné

4.1. Poplatek za „Přihlášení družstva“ do soutěže se platí před startem soutěže na konto ČBA (153696096/0600).
Poplatek za „Přihlášení družstva“ do soutěže ve výši je stanoven na 3.000,- Kč za družstvo.
4.2. Poplatky se hradí dle variabilních symbolů a vypsaných částek dle jednotlivých příloh.
4.3. Poplatkem za „Hrací den“ se rozumí poplatek hráče, případně družstva za hrací den a je stanoven na 200,- Kč za družstvo / zápas (3 odehrané hry).
4.4. Pro účast v bowlingové lize musí mít hráč uhrazen členský poplatek za členství v asociaci. Pokud hráč nemá členský poplatek uhrazen ke dni zahájení ligové soutěže, lze jej uhradit při zahájení prvního hracího dne příslušné soutěže.
4.5. Povinnost mít uhrazený členský poplatek dle bodu 4.4. platí při jakémkoliv startu v ligové soutěži, i při prostém dopsání na soupisku.

§5. Podmínky a právo účasti

5.1. Každé družstvo, které má zájem o účast v Extralize, musí splňovat základní podmínky, které jsou uvedeny níže a zaplatit příslušný přihlašovací poplatek.
5.2. Zaplacením přihlašovacího poplatku družstvo souhlasí s propozicemi soutěže.
5.3. Právo účasti v ligových soutěžích mají družstva na základě výsledků loňské sezóny případně další družstva dle § 5.4. a 5.5.
5.4. O rozdělení do skupin rozhoduje s konečnou platností STK.
5.5. V soutěžích dospělých mají právo hrát hráči narození do 30. 6. 2003, řádní členové ČBA.
5.6. V případě zájmu nových družstev budou tyto zařazeni s ohledem na bod 5.4, pokud budou ve skupinách volná místa. V případě vyššího zájmu, než bude případný počet volných míst ve skupinách bude sehrána Baráž o účast v Extralize.

§6. Přihlášky

6.1. Přihlášky a soupisky do Extraligy České bowlingové ligy (dále Extraliga) se zasílají elektronicky na adresu stk@czechbowling.cz.
6.2. Přihláška a soupiska jsou nedílnou součástí těchto propozic (viz příloha č. 1 a příloha č. 2).
6.3. Termín uzávěrky přihlášek do ligy je do: 15. 8. 2016.
6.4. Termín pro zaslání soupisek do ligy je do: 31. 8. 2016.
6.5. Přihlášená družstva budou zveřejněna na www.czechbowling.cz a stránkách ligy.

§7. Platnost

7.1. Tyto propozice platí pro všechny skupiny Extraligy řízené Sportovně technickou komisí (dále jen STK), pro soutěžní ročník 2016/2017.
7.2. Propozice nabývají účinnosti dne 30. 6. 2016

§8. Postupy do celostátního Finále České bowlingové ligy o titul Mistra ČR družstev

8.1. Týmy umístěné po základní části Extraligy ve skupině na prvním a druhém místě postupují do celostátního Finále České bowlingové ligy o titul Mistra ČR.
8.2. Týmy umístěné po základní části Extraligy ve skupině na třetím a čtvrtém místě postupují do baráže o celostátní Finále České bowlingové ligy o titul Mistra ČR.
8.3. Baráž se uskuteční na stejném bowlingovém centru jako Finále České bowlingové ligy a to s dostatečným časovým předstihem. Do baráže dále postoupí vítězové jarní části 1. ligy ABL z jednotlivých regionů (viz. propozice ABL).
8.4. V baráži odehraje každý tým čtyři hry. O celkovém pořadí bude rozhodovat celkový nához z těchto čtyřech her včetně handicapů.

§9. Celostátní Finále České bowlingové ligy o titul Mistra ČR družstev

9.1. Týmy, které postoupily do celostátního Finále České bowlingové ligy, se utkají o titul Mistra ČR ve skupině formou dvoudeního hracího dne.
9.2. Termín celostátního finále je určen na: 3.6.2017 – 4.6.2017
9.3. Jako místo konání celostátního Finále je určeno centrum Bowlingzone Pardubice.
9.4. Poplatky za „Hrací den“ se pro celostátní Finále nehradí.

§10. Ceny za umístění

10.1. Vítězné družstvo v celostátním finále ČBL získává titul „Mistr České republiky 2016/2017. Družstvu náleží též na jedno soutěžní období putovní pohár Mistra ČR družstev a pohár do trvalého držení.
10.2. Družstva umístěná na 1. až 3. místě v konečném pořadí všech vypsaných soutěží získají ocenění za umístění. Ocenění obdrží každý hráč uvedený na základní soupisce.
10.3. Předání cen proběhne na posledním hracím kole jednotlivých skupin a po skončení hracího dne celostátního Finále ČBL.
10.4. Družstva umístěná v jednotlivých skupinách po základní části Extraligy získávají:
• 1. místo finanční prémii 8000,- Kč + ocenění
• 2. místo finanční prémii 5000,- Kč + ocenění
• 3. místo finanční prémii 3000,- Kč + ocenění
• 4. místo finanční prémii 2000,- Kč
• 5. místo finanční prémii 1000,- Kč

TECHNICKÁ USTANOVENÍ

§11. Předpis

Hraje se dle „Pravidel bowlingu“ mezinárodních pravidel WTBA a „Soutěžního řádu bowlingu ČBA“.

§12. Průběh hracího dne

12.1. Řádný průběh hracího dne zajišťuje hlavní rozhodčí.
12.2. Zahájení hracího dne a prezenci družstev na jednotlivé hrací dny provádí hlavní rozhodčí nejpozději 30 minut před plánovaným začátkem tréninku hracího dne.
12.3. Ukončení prezence je 15 minut pře plánovaným začátkem tréninku hracího dne.
12.4. Čekací doba 15 minut běží od ukončení prezence do zahájení tréninku.

§13. Systém soutěží

13.1. Rozřazení, rozlosování a pořadí utkání soutěžního ročníku bude stanoveno v dokumentu pod názvem „Rozlosování soutěže“ a zveřejněno na webových stránkách ligy (viz § 6).
13.2. Rozlosování soutěže v kvalifikaci je stanoveno tak, aby každý tým sehrál se všemi ostatními týmy v průběhu sedmi hracích dnů Extraligy 4x vzájemné utkání, 2x píše sestavu jako první, 2x jako druhý.
13.3. Hrací systémy baráží soutěží budou uvedeny v samostatných propozicích.

§14. Systém hry

14.1. Tříčlenná družstva odehrají každou hru v hracím dni střídavě na páru drah - americký systém (čl. 2.9.1 Pravidel bowlingu).
14.2. Družstva mají právo na trénink v rozsahu 10 minut před první hrou hracího dne, pokud nestanoví rozhodčí jinak.
14.3. V případě smíšených družstev, nebo účasti ženských týmů v smíšené soutěži, je každé ženě připočítán handicap 8 bodů.
14.4. Každý hrací den je rozdělen na kvalifikaci a PLAY OFF
14.5 V kvalifikaci odehraje družstvo každou hru na jiném páru drah celkem 4 vzájemná utkání s nalosovanými družstvy (viz. § 13 a 16.2 ). Body získané v kvalifikaci se započítají do celkové tabulky. Pro nasazení do PLAY OFF a pořadí v tabulce kvalifikace se započítává pouze celkový součet sražených kuželek družstva, včetně handicapů . V PLAY OFF hrají družstva mezi sebou play-off systém na jedno vítězné utkání (viz. 16.4).
14.5. Nasazení do play-off je následující: 1-8 družstvo po kvalifikaci (utkání A), 2-7 družstvo po kvalifikaci (utkání B), 3-6 družstvo po kvalifikaci (utkání C), 4-5 družstvo po kvalifikaci (utkání D).
14.6. V semifinále hrají proti sobě vítězové A-D (utkání E), B-C (utkání F), poražení A-D(utkání G), poražení B-C (utkání H).
14.7. Ve finále se utkají vítězové ze zápasů E-F, o třetí místo poražení ze zápasů E-F, o páté místo vítězové ze zápasu G-H, o sedmé místo poražení ze zápasu G-H.

§15. Tabulka a její hodnocení

15.1. Pořadí družstev v celkové tabulce se řídí počtem získaných bodů v hodnocení družstev (viz. §16).
15.2. V případě bodové rovnosti v celkové tabulce rozhoduje o lepším umístění (v uvedeném pořadí):
vyšší součet výkonů (skóre) družstva z odehraných hracích dní.
vyšší denní umístění z posledního hraného dne (viz. §16).

§16. Bodové hodnocení družstev

16.1. Každý hrací den je rozdělen na kvalifikaci a PLAY OFF.
16.2. V každém utkání kvalifikace se hraje celkem o čtyři pomocné body, které se rozdělují tak, že hráči na prvních, druhých a třetích místech v sestavě, spolu hrají vždy o bod. V případě nerozhodného výsledku (výsledek je dán dosaženým výkonem, ke kterému je u žen připočteno osm bodů) má každý hráč půl pomocného bodu. Družstvo, které dosáhlo vyššího součtu výsledků svých hráčů, dostane jeden pomocný bod. V případě nerozhodného výsledku dostane každé družstvo půl pomocného bodu. Vítězem utkání v kvalifikaci se stane družstvo s vyšším počtem získaných pomocných bodů a získává 1bod do celkové tabulky.
16.2.1 V případě nerozhodného výsledku (stejný počet pomocných bodů) získává každé družstvo 0,5 bodu do celkové tabulky.
16.3. Po kvalifikaci se družstva seřadí do tabulky dle svých součtů sražených kuželek včetně handicapů (14.3) ze všech 4 her.
16.3.1. V případě shodného výkonu v kvalifikaci o pořadí rozhoduje:
• vyšší nejvyšší dosažený nához družstva v jedné hře
• vyšší nejnižší dosažený nához družstva v jedné hře
• rozhoz (event. opakovaný) na 9. a 10. část hry
16.4. V utkání PLAY OFF se hraje celkem o čtyři body, které se rozdělují tak, že hráči na prvních, druhých a třetích místech v sestavě, spolu hrají vždy o bod. V případě nerozhodného výsledku (výsledek je dán dosaženým výkonem, ke kterému je u žen připočteno osm bodů) má každý hráč půl bodu. Družstvo, které dosáhlo vyššího součtu výsledků svých hráčů , dostane jeden bod. V případě nerozhodného výsledku dostane každé družstvo půl bodu. Vítězem utkání PLAY OFF se stane družstvo s vyšším počtem získaných bodů.
16.4.1 V případě nerozhodného výsledku (stejný počet bodů) se vítězem stává družstvo s vyšším umístěním v kvalifikaci.
16.4.2 Po skončení každého hracího dne budou družstvům kromě bodů získaných v kvalifikaci (0 až 4 body) přiděleny i body za denní umístění v PLAY OFF do celkové tabulky takto:
• 1. místo hracího dne 10 bodů
• 2. místo hracího dne 8 bodů
• 3. místo hracího dne 6 bodů
• 4. místo hracího dne 5 bodů
• 5. místo hracího dne 4 body
• 6. místo hracího dne 3 body
• 7. místo hracího dne 2 body
• 8. místo hracího dne 1 bod
16.4.3 V případě, neúčasti družstva na hracím dni nebude družstvu přidělen žádný bod za denní umístění.

§17. Postupy a sestupy

Základní postupy do Extraligy a sestupy z ní budou uvedeny po uzávěrce došlých přihlášek a budou řešeny systémem baráže.

§18. Rozlosování soutěží

18.1. Rozlosování a případné změny v soutěžích budou zveřejňovány prostřednictvím oficiálních webových stránek ČBA a budou zaslány na e-mailové adresy kapitánů a hráčů družstev uvedené v přihlášce družstva.
18.2. Rozhodčí je delegován nejpozději den před termínem konání hracího dne, jména hlavního rozhodčího budou zveřejněna na oficiálních webových stránkách ligy.
18.3. Samostatné rozpisy hracích skupin s obsazením a rozlosováním skupin s herními časy budou zveřejněny nejpozději týden před vypsaným termínem konání.

§19. Seznam příloh, které jsou nedílnou součástí těchto Propozic:

Příloha č. 1 – Přihláška družstva do soutěže
Příloha č. 2 – Soupiska družstva
Příloha č. 3 – Variabilní symboly a termíny soutěží

OSTATNÍ USTANOVENÍ

§20. Povinnosti kapitána družstva

20.1. Předkládá při prezenci před zahájením hracího dne platnou soupisku družstva a registrační průkazy hráčů, kteří nastoupí k zápasům.
20.2. Je povinen nahlásit rozhodčímu dodatečný střídavý start před popřípadě v průběhu hracího dne a zajistit dopsání hráče na soupisku družstva.
20.3. Po ukončení zápasu je povinen zapsat výsledky svého družstva a svým podpisem stvrzuje v zápise o utkání správnost výsledků soupeře.

§21. Zápis o utkání

21.1. Hráči hrají proti sobě tak, jak jsou uvedeni na zápisu o utkání, a to tak, že proti sobě hrají hráči zapsaní dle svého pořadí.
21.2. První zapisuje v kvalifikaci sestavu na zápis o utkání družstvo vedené v zápise o utkání jako první. První zapisuje v PLAY OFF sestavu na zápis o utkání družstvo hůře umístěné v kvalifikaci hracího dne.
21.3. Zapíše-li svoji sestavu na zápis o utkání družstvo vedené v zápise o utkání jako druhé, nebo v PLAY OFF lépe umístěné po kvalifikaci jako první, je takto zapsané pořadí hráčů platné a konečné. Na již zapsaném pořadí hráčů nelze nic měnit.

§22. Povinnosti družstev

22.1. Hráči nastupují ke hře v jednotném dresu klubu, jehož jsou členy.
22.2. Za bowlingový dres jsou považovány shodné trikoty nebo košile. Hráči, kteří nemají jednotný dres, se vystavují možnosti postihu dle rozhodnutí Disciplinární komise.
22.3. Hráči družstva jsou povinni dodržovat ustanovení tohoto rozpisu, pravidel hry a respektovat rozhodnutí rozhodčího soutěže. V případě nerespektování povinností uložených tímto rozpisem může určený organizační pracovník udělit napomenutí a předat přestupek k řízení Disciplinární komise.
22.4. Pokud se družstvo neúčastní některého ligového kola/hracího dne, je povinno uhradit poplatek za tento hrací den v plné výši. Zároveň mu v opodstatněných případech může STK odebrat až 10 bodů z celoroční celkové tabulky.

§23. Právo změn

STK-ČBA, jako řídící orgán soutěže, si vyhrazuje právo změn propozic a příloh
Ing. Karel Vopička v. r., prezident ČBA
Jiří Beran st. v. r., předseda STK ČBA

Přílohy

Krátké zprávy

03.05.2024 v 07:50

Zveřejněn mazacím model a rozdělení do skupin pro Finále SBL.

22.04.2024 v 19:35

Do článku o Mistrovství České republiky juniorů přidány časový harmonogram a rozdělení do rund.

02.04.2024 v 22:54

Otevřeny obsazovačky pro juniorské MČR 2024.

30.03.2024 v 23:36

Tým chlapců získal na ME juniorů stříbrné medaile ze soutěže týmů.

28.03.2024 v 19:55

Zuzana Kvasničková a Ema Iwazawa vybojovaly na ME juniorů stříbrné medaile ze soutěže dvojic.

Galerie

Trojek Ondřej
Xbowling club
Trojek Ondřej

Trojek Ondřej

Xbowling club

Vítěz 10. turnaje Prestige Tour 2023/24

Iwazawa Ema
JKM bowling
Iwazawa Ema

Iwazawa Ema

JKM bowling

Nejlepší žena, nejlepší hráčka kategorie P190, nejlepší juniorka - 10. turnaj Prestige Tour 2023/24

Muránsky Daniel
Xbowling club
Muránsky Daniel

Muránsky Daniel

Xbowling club

Nejlepší hráč kategorie P165 - 10. turnaj Prestige Tour 2023/24

Klepáček Adolf
bez klubové příslušnosti
Klepáček Adolf

Klepáček Adolf

bez klubové příslušnosti

Nejlepší senior - 10. turnaj Prestige Tour 2023/24

Partneři České bowlingové asociace
  • ETBF
  • International Bowling Federation
  • Česká unie sportu
  • ČOV
  • Best Bowling
  • Bowland
  • Bowling Zone
  • Bowling Brno
  • Xbowling
  • Storm
  • ProBowling
  • Kegel
  • UK FTVS
  • Praha
  • Národní sportovní agentura
  • Silvernite/
  • JMP - studio zdravého spaní/