Finanční podpora juniorského bowlingu / TCM v roce 2019

Podpora pro rok 2019

I pro rok 2019 zůstávají zdroje pro finanční podporu rozvoje mládežnického bowlingu stejné, tvoří je tedy dotační programy Talent 2019 a Organizace sportu 2019, vypsané Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy České republiky, kterých se opět prostřednictvím ČKBF účastní oba její pobočné spolky, tedy i Česká bowlingová asociace. Závazné podmínky čerpání jsou stejné, jako byly pro rok 2019 a jsou popsány v Zákoně o podpoře sportu a dokumentu Dotační neinvestiční programy státní podpory sportu pro spolky na období 2017-2019.

Hlavní cíle finanční podpory se dají rozdělit do dvou oblastí. První oblastí zůstává rozvoj základny sportovního juniorského bowlingu, stále potřebujeme zapojit do sportovního bowlingu více dětí, více talentů, a to především v některých dosud opomíjených regionech a s tím jde ruku v ruce i vytvoření trenérského a metodického zázemí. Tedy pokračovat v rozšiřování sítě TCM jako pilířů tréninkového procesu mládeže i vzdělávacího programu hráčů a trenérů.

Druhou oblastí je kontinuální zkvalitnění a zintenzivnění programu přípravy talentované mládeže právě v rámci TCM. Trvá naše snaha dlouhodobě rozšířit juniorské soutěže po bowlingových centrech v celé republice, především Juniorskou bowlingovou ligu a jako její předvoj Školní bowlingové ligy, logicky chceme zapojit více dětí i do individuálních soutěží od regionální po celostátní úroveň.

Co zůstává stejné jako v roce 2018?

Obdobně jako v loňském roce zůstává zachován princip směřování a rozdělování finančních prostředků. Mírně navyšujeme finanční podporu TCM s aktivními hráči (tedy hráči zapojenými v soutěžích JBL a Prestige), logicky, neboť tyto TCM samy o sobě vynakládají vyšší částky z vlastních zdrojů pro přípravu svých aktivních svěřenců, kteří mají zásadně vyšší výdaje než hráči, kteří se aktivně celostátních soutěží neúčastní. Nově je rozšířena i finanční podpora subjektů bez statutu TCM, která se minulý rok osvědčila a motivovala k jejich vyšší aktivitě, zapojení do soutěží a vzniku dalších nových TCM, jak bylo uvedeno v odstavci výše.

Princip rozdělování finančních prostředků je tedy převážně odvozen od počtu aktivních nebo alespoň pravidelně trénujících členů/dětí v rámci TCM/klubu. Je v zájmu rozvoje českého bowlingu, aby existující TCM disponovala silnou členskou základnou, třeba i více trenéry a více organizačními pracovníky. Taková centra mají dlouhodobě větší šanci perspektivně fungovat a nebýt závislá třeba pouze na jednom dobrovolném pracovníkovi. Stejně tak je v našem zájmu, aby mládež trénovala co nejintenzivněji, aktivně se zapojovala do všech soutěží. Proto zásadně diferencujeme i výši podpory i mezi aktivními hráči a trénujícími hráči, opět hledě na fakt, že aktivní hráči mají se svým zapojením v soutěžích násobně vyšší výdaje (nejen cestovné, ale třeba i materiál – potřebují více druhů koulí atd.)

„Nárokový“ systém se v roce 2018 osvědčil, zůstáváme tedy u něho ve většině typů podpor, stejně tak je zachován důraz na transparentnost financování. TCM, které splní všechny předepsané povinnosti, dostane finanční příspěvky ve vypočítané výši na základě údajů, které zašle ve stanovených termínech Komisi mládeže (viz níže). Každé TCM tak dopředu může výši finančního příspěvku zahrnout do svých plánů hospodaření již nyní.

  • I.Podpora juniorských soutěží
  • 1.Juniorská bowlingová Extraliga:

Dotovaná sportovní liga pro juniory ve věku do 18 let. Vybíraný poplatek za hrací den pokrývá pouze náklady na rozhodčího, vše ostatní je v režii ČBA.

Protože se jedná o celostátní soutěž, každý klub získává finanční příspěvek na cestovné a to:

V sezóně 2019/2020: 6.300Kč na každé družstvo v soutěži (jedná se o částku 900 Kč na každé kolo soutěže, částka bude uhrazena po odehraném prvním kole ročníku JBL 2019/2020)

Podmínkou je, že družstvo, pro které klub získá příspěvek, dohraje celý ročník JBL, na který příspěvek obdrželo. V opačném případě musí příspěvek vrátit v plné výši.

  • 2.Série PRESTIGE Tour 2019/2020

Snížené startovné pro juniory jako doposud.

  • 3.Mistrovství České republiky juniorů 2019 a regionální mistrovství juniorů 2019

Snížené startovné 100 Kč na hráče nebo start zdarma

  • II. Podpora přípravy a tréninkového procesu juniorů
  • 1.Podpora pravidelných tréninků TCM

Každé TCM obdrží na rok 2019 příspěvek na úhradu pronájmu drah pro přípravu jeho svěřenců. Příspěvek se skládá z paušální částky 8.000 Kč, která přísluší každému TCM, a dále částky, která bude vypočtena následovně:

2.000 Kč na rok (resp. 1000 Kč/půlrok) pro každého aktivního člena TCM, který je registrován v ČBA. Aktivním členem se rozumí hráč, který se účastnil alespoň 50% hracích kol JBL nebo alespoň 50% odehraných turnajů Prestige.

1.000 Kč na rok (resp. 500 Kč/půlrok) pro každého dalšího registrovaného člena TCM, který se pravidelně účastní tréninkového procesu TCM (trénuje alespoň 1x týdně) a který se nezúčastnil alespoň 50 % hracích kol JBL nebo alespoň 50 % odehraných turnajů Prestige.

Podmínkou získání této podpory jsou následující skutečnosti:

  • TCM musí pořádat tréninky alespoň 2x týdně (tj. dva dny v týdnu) a to v rozsahu alespoň 1,5 hodiny (každý tréninkový den)
  • V rámci TCM musí trénovat alespoň 4 junioři
  • Komisi mládeže musí být spolu kromě požadovaných údajů o členské základně také zaslán i stručný popis/plán organizace tréninků v rámci TCM (včetně data a časů), přehled členů TCM a dojednanou cenu za pronájem drah v centru, kde tréninky TCM probíhají

Finanční prostředky budou uhrazeny ve dvou splátkách a to v červnu 2019 a říjnu 2019. Počet aktivních hráčů TCM se určí dle stavu ke dni 30. 4. 2019 a 30. 9. 2019.

  • 2.Podpora náborových turnajů TCM

Každé TCM (které splňuje podmínky dle bodu II/1) může požádat o příspěvek na pořádání náborového turnaje pro doplnění členské základny TCM. TCM může uspořádat takový náborový turnaje 1x ročně. Doporučujeme TCM monitorovat Školní bowlingové ligy či se na jejich pořádání a průběhu aktivně účastnit, hlavní trenér TCM pak může vytipovat vhodné kandidáty přímo tam.

Výše příspěvku se odvíjí od reálné výše nákladů na dráhy, jejichž úhrada je plně v režii ČBA.ČBA dále nabízí případné poskytnutí cen (diplomy nebo medaile). Komisi mládeže musí být spolu se žádostí o podporu zaslány i propozice turnaje s určením potřebného počtu hodin a drah, data a místa konání, předpokládaného počtu účastníků (a předpokládaného plánovaného počtu nově přijatých dětí do TCM) a případně i dojednanou cenu za pronájem drah v centru, kde se bude náborový turnaj konat. Po provedení náborového turnaje zašle TCM vyhodnocení, ze kterého bude patrné, jak byl náborový turnaj úspěšný. Tento fakt se zohlední při další žádosti toho kterého TCM pro další náborový turnaj.

  • 3.Podpora (prázdninových) soustředění TCM

Každé TCM (které splňuje podmínky dle bodu II/1) může požádat do 30. 6. 2019 o příspěvek na prázdninové soustředění.

Výše příspěvku bude činit 250 Kčna den pro každého účastníka soustředění. Týká se výhradně registrovaných členů TCM/ČBA. Maximální čerpaná částka je ale omezena na 20.000 Kč pro jedno soustředění.

Podmínkou získání této podpory jsou následující skutečnosti:

  • V rámci soustředění musí bowling pokrývat minimálně 80% dnů trvání soustředění a to v rozsahu minimálně 2 hodiny (každý tréninkový den)
  • Soustředění musí být pořádáno minimálně pro 4 juniory
  • Celému soustředění musí být přítomen jako dohled trenér s kvalifikací ETBF nebo obdobnou.
  • Komisi mládeže musí být spolu se žádostí o podporu zaslán i stručný popis průběhu soustředění, data, místa, organizace i předpokládaného počtu účastníků a dojednanou cenu za pronájem drah v centru, kde se bude probíhat trénink bowlingu v rámci soustředění.

Finanční prostředky budou uhrazeny dle bodu III.

  • 4.Podpora klubů bez statutu TCM/podpora klubů nehrajících JBL

Musíme myslet i na děti těch klubů, které ještě kvůli věku či obdobným objektivním důvodům nemohou hrát JBL, proto i tyto kluby obdrží příspěvek na trénink svých svěřenců takto:

1000Kč na rok (resp. 500 Kč/půlrok) pro každého člena klubu, který je registrovaný v ČBA a trénuje alespoň jednou týdně.

Finanční prostředky budou uhrazeny ve dvou splátkách a to v květnu 2019 a říjnu 2019. Počet členů klubu se určí dle stavu v matrice ČBA k 30. 4. 2019 a 30. 9. 2019.

  • 5.Přímá materiální podpora TCM a juniorů

Smyslem této koncepce není pouze finanční podpora TCM, klubů či kroužků, nýbrž také, a to v neposlední řadě, podpora materiální. Jednou z forem, jak podpořit samotné juniorské hráče, jsou poukázky na bowlingové vybavení. Chceme navázat na loňský rok, kdy byl tento způsob podpory velmi kladně přijímán jak trenéry, tak zejména samotnými juniory. Hodnota každé poukázky činí 3.000 Kča obdrží ji každý hráč, který odehrál alespoň 1 hru v Juniorské extralize v sezóně 2018/2019, před 1. hracím dnem Juniorské extraligy 2019/2020.

  • 6.Podpora jednorázových juniorských turnajů a dalších aktivit pořádaných mimo TCM

Podpora juniorského bowlingu se neomezuje pouze na výše uvedené body. Je samozřejmé, že touto koncepcí nelze zcela zachytit a vyčerpat všechny aktivity, které jsou hodny podpory ze strany ČBA. Vážíme si každé smysluplné činnosti, která naplňuje a rozvíjí koncepci juniorského sportovního bowlingu. ČBA je tak připravena podpořit různé akce, aktivity, projekty či nápady, které budou pro juniorský sportovní bowling prospěšné, ať už z hlediska potenciálního růstu členské základny, zkvalitnění současného juniorského bowlingu nebo například ze strany prezentace a medializace našeho sportu směrem k dětské veřejnosti.

Pro příklad je možno podpořit různé jednorázové či pravidelnější akce, jako jsou např. přátelská utkání, jednorázové juniorské turnaje, turnaje pro dětskou veřejnost, semináře pro děti, osvětové programy atd. ČBA je otevřena dalším nápadům a myšlenkám nejen ze strany TCM a bowlingových kroužků. Nabízenou podporou se rozumí především uhrazení drah a dodání našich cen (medaile, diplomy) – případné žádosti o jiné (další) formy podpory projedná a vyhodnotí Komise pro mládež u každé konkrétní akce/činnosti zvlášť. Kromě zaslání konkrétních informací o dané akci (účel, předpokládané náklady, počet účastníků, počet potřebných drah, počet potřebných cen, datum a místo konání atd.), na základě kterých bude žádost hodnocena, předsedovi Komise pro mládež, je stěžejní podmínkou pro získání podpory také fakt, že aktivity, jejichž podpora je předmětem žádosti, sledují výše zmíněné cíle v oblasti rozvoje juniorského sportovního bowlingu.

  • III.Způsob čerpání podpory v roce 2019

O oprávněnosti čerpání rozhoduje Komise pro mládež, které předloží žadatelé veškeré údaje potřebné k výpočtu a kontrole oprávněnosti vyplácené částky a poskytnou plnou součinnost.

Čerpání podpory vždy vychází z prokázaných výdajů TCM na pronájem bowlingových drah pro danou aktivitu (trénink TCM, náborový turnaj či soustředění) popřípadě na cestovní výlohy. TCM může buď v daném termínu (pro II/1 a II/4) nebo po skončení akce /pro II/2 a II/3) zaslat jím vystavenou fakturu s odsouhlasenou částkou vypočtenou podle parametrů výše uvedených a k této faktuře přiloží kopie faktur/účtenek/dokladů za uhrazený pronájem bowlingových drah, které obdrželo/uhradilo bowlingovému centru a to minimálně ve výši požadované podpory.

Nebo alternativně může požádat o přímou platbu/platby ČBA centru za pronájem bowlingových drah nebo cestovních dokladů pro jeho aktivity (jedná se především pro podporu dle bodu II/2 a II/3). V tom případě tak musí provést před akcí, ČBA provede objednávku drah přímo u bowlingového centra, který zašle fakturu, kterou ČBA uhradí. Samozřejmě i zde musí být částka na faktuře rovna maximálně částce vypočtené podpory podle parametrů výše uvedených.

Pro čerpání finančních prostředků prosím vystavte fakturu vždy na:

Česká bowlingová asociace, Zátopkova 100/2, 160 17 Praha 6, IĆ: 70949794

Fakturu zašlete nejprve ke schválení elektronicky na email president@czechbowling.cz a po schválení v tištěné podobě do účtárny České bowlingové asociace: ZENMEX Olomouc, ČBA - Jana Hanušová, Třída Svobody 956/31, 779 00 Olomouc

O konkrétní podobě způsobu čerpání Vás budeme informovat, jakmile obdržíme přesnější instrukce z MŠMT.

  • IV.Podpora trenérů mládeže v roce 2019
  • 1.Zvyšování formální kvalifikace

Jako v předchozích letech pokračuje program podpory získání trenérských kvalifikací ETBF pro trenéry, kteří se zaváží k práci s mládeží v rámci TCM.

Každý rok budou probíhat dva kurzy ETBF Level 1 – a to v létě (přibližně červenec 2019) a na podzim (říjen 2019) pro všechny nové zájemce o trénování.

Kurz ETBF Level 2 (podzim) bude uspořádán dle zájmu a počtu způsobilých držitelů stupně Level 1)

MŠMT také konečně akreditovalo bowling pro kurzy k získání II. trenérské třídy (požadované MŠMT pro čerpání dotace na odměnu trenéra) pořádané ve spolupráci VOŠ ČUS a akreditované MŠMT. Trenérům TCM, kteří se kurzu účastní, uhradí veškeré poplatky s tím spojené ČBA. Na tyto trenéry pak budou moci TCM čerpat další finanční prostředky přímo na úhradu jejich činnosti pro TCM (bude zahrnuto v koncepci pro rok 2020).

  • 2.Rozvoj trenérských dovedností a výměna zkušeností

Každý trenér TCM se může zapojit do programu rozvoje trenérských dovedností pod vedením Costase Mitsingase , termíny kempů pro trenéry jsou:

19.1.-20.1.2019; 16.2.-17.2.2019; 18.5.-19.5.2019

15.7.-16.7.2019

19.10.-20.10.2019

16.11.-17.11.2019

O dalších plánovaných kurzech bude rozhodnuto ad hoc dle časových možností potenciálních školitelů a budete o nich včas informováni na webu asociace. Není třeba se zúčastnit všech, program doškolování je individuální a upraven potřebám konkrétních trenérů a jejich TCM. Rozhodně doporučujeme využít všem trenérům, kteří se chtějí ve své práci posunout zase o něco výše. Také je to připraví lépe pro absolvování kurzu Level 2, pokud se ho v budoucnu zúčastní a budou chtít certifikát s vyšší kvalifikací získat.

Jiří Beran ml., předseda Komise pro mládež

Ing. Karel Vopička, prezident ČBA

Krátké zprávy

22.04.2024 v 19:35

Do článku o Mistrovství České republiky juniorů přidány časový harmonogram a rozdělení do rund.

02.04.2024 v 22:54

Otevřeny obsazovačky pro juniorské MČR 2024.

30.03.2024 v 23:36

Tým chlapců získal na ME juniorů stříbrné medaile ze soutěže týmů.

28.03.2024 v 19:55

Zuzana Kvasničková a Ema Iwazawa vybojovaly na ME juniorů stříbrné medaile ze soutěže dvojic.

18.03.2024 v 21:10

V úterý 19.3. po 20.oo hod. bude otevřena obsazovačka na dubnový turnaj PRESTIGE.

Galerie

Trojek Ondřej
Xbowling club
Trojek Ondřej

Trojek Ondřej

Xbowling club

Vítěz 10. turnaje Prestige Tour 2023/24

Iwazawa Ema
JKM bowling
Iwazawa Ema

Iwazawa Ema

JKM bowling

Nejlepší žena, nejlepší hráčka kategorie P190, nejlepší juniorka - 10. turnaj Prestige Tour 2023/24

Muránsky Daniel
Xbowling club
Muránsky Daniel

Muránsky Daniel

Xbowling club

Nejlepší hráč kategorie P165 - 10. turnaj Prestige Tour 2023/24

Klepáček Adolf
bez klubové příslušnosti
Klepáček Adolf

Klepáček Adolf

bez klubové příslušnosti

Nejlepší senior - 10. turnaj Prestige Tour 2023/24

Partneři České bowlingové asociace
  • ETBF
  • International Bowling Federation
  • Česká unie sportu
  • ČOV
  • Best Bowling
  • Bowland
  • Bowling Zone
  • Bowling Brno
  • Xbowling
  • Storm
  • ProBowling
  • Kegel
  • UK FTVS
  • Praha
  • Národní sportovní agentura
  • Silvernite/
  • JMP - studio zdravého spaní/