Koncepce národní reprezentace v bowlingu

VV ČBA přijal po dlouhé přípravě a hledání optimálních podmínek novou koncepci přípravy a fungování národní reprezentace. Koncepce se týká dospělé a juniorské reprezentace, konkrétně přípravy a účasti na evropských a světových šampionátech v letech 2019 a 2020 s tím, že příprava širšího kádru reprezentačních týmů může začít bezprostředně po určení celého realizačního týmu. V souvislosti s tím vypisuje VV ČBA výběrová řízení na neobsazená místa hlavních trenérů mužů a žen, viz. další článek. Celé znění koncepce naleznete níže.

(Poznámka - již vypsaná nominační kritéria pro rok 2018 zůstávají samozřejmě v platnosti)

KONCEPCE REPREZENTACE

(MLÁDEŽ: junioři, juniorky; DOSPĚLÍ: muži a ženy)

Vize fungování reprezentace na další období

Tato koncepce upravuje dlouhodobou strategii České bowlingové asociace pro organizaci a fungování národní reprezentace v bowlingovém sportu juniorských i dospělých věkových kategorií. Specifikuje systém přípravy a vedení reprezentace v dospělých i juniorských kategoriích. Národní reprezentaci řídí VV ČBA prostřednictvím realizačního týmu reprezentace ČR v bowlingu, který je odpovědný za realizaci této koncepce. Členy realizačního týmu reprezentace ČR jsou zástupce Prezídia ČBA, předseda Komise pro reprezentaci a dále určení trenéři a asistenti. Celá struktura realizačního týmu (8-9 lidí) je popsána níže:

  • I.Realizační tým reprezentace ČR v bowlingu

za Prezídium ČBA: Ing. Ivan Burian, viceprezident ČBA

předseda Komise pro reprezentaci: Jan Spáčil

Muži

hlavní trenér mužů: bude určen

asistent trenéra mužů: bude určen

Ženy

hlavní trenér žen: bude určen

asistent trenéra žen: bude určen

Junioři a juniorky

hlavní trenér juniorů: Jan Spáčil

asistent trenéra juniorů: Jan Čepelák

asistent trenéra juniorů: bude určen

  • II.Základní principy přípravy a organizace výjezdů
  • 1)Realizačním týmem bude navržen širší hráčský kádr pro všechny reprezentace, tedy juniorské i dospělé, ze kterého budou vybírání hráči pro účast na jednotlivých podporovaných šampionátech a mezinárodních akcích. Tito hráči širšího kádru budou mít právo účasti na celé přípravě a čerpání podpory určené reprezentantům. Na účast v kádru nevzniká právo, realizační tým může VV navrhnout vyřazení některého z hráčů či hráček, stejně jako může do přípravy kdykoliv zapojit nové hráče a hráčky třeba na základě jejich okamžité výkonnosti. Sestavu širšího hráčského kádru i jeho změny schvaluje VV.
  • 2)Každá část reprezentačního kádru má svého hlavního trenéra. Na jednotlivé neobsazené pozice hlavních trenérů budou vypsána výběrová řízení, podle kterých Výkonný výbor určí hlavní trenéry a na základě tohoto rozhodnutí Prezídium ČBA podle Statutu ČBA jmenuje.
  • 3)Hlavní trenér každého týmu reprezentace může mít několik asistentů, minimálně ale jednoho asistenta v případě výjezdu na podporovanou akci. Asistenty si vyberou hlavní trenéři a předloží jména VV ČBA ke schválení. Asistentem může být i kdokoliv z hlavních trenérů.
  • Konkrétní reprezentační výpravy, určené pro výjezd na konkrétní akci (MS/ME atd.), jsou poté tvořeny určenými hráči (hráče vybírá hlavní trenér příslušné reprezentace), hlavním trenérem a jeho asistentem (případně asistenty nebo i dalšími schválenými osobami např. psycholog atd.).Složení výpravy podléhá schválení VV a dle Statutu ČBA i schválení Prezídiem.
  • (Poznámka: Senioři (50+)nejsou předmětem tohoto návrhu, počítá se, že budou mít v budoucnu na organizovaných výjezdech pouze vedoucího výpravy, který bude určen VV nejpozději 6 měsíců před začátkem každého šampionátu.)
  • 4)Z hlediska personálního obsazení počítáme pro roky 2018-2019 pro nedostatek kvalifikovaných pracovníků se souběhem pozic, ale nejpozději od roku 2020 (ideálně již 2019) by v rámci každého reprezentačního týmu měly působit na jednotlivých pozicích různé osoby.
  • III.Fungování širšího kádru reprezentace
  1. Celá reprezentace pracuje jako tým, příprava je dlouhodobá a organizovaná s ohledem na plánované podporované šampionáty. Všichni členové kádru jak hráčského tak trenérsko-asistentského se podílejí na plánování přípravy i její realizaci společně, sdílejí svoje zkušenosti a navzájem se podporují.
  1. Společné kempy (soustředění) reprezentačních kádrů budou minimálně 4x do roka pod vedením hlavních trenérů a asistentů. Společné kempy repre mohou být i spojené pro obě věkové kategorie, proto že může docházet k nominacím hráčů přes jednotlivé kategorie (junior může reprezentovat za mužskou repre…..), a také pro avizovanou výměnu zkušeností hráčů, trenérů i asistentů. Počet pozvaných hráčů na soustředění je na každém trenérovi a kapacitě kempu.
  1. Samotná nominace hráčů do širšího reprezentačního kádru je provedena realizačním týmem a schválena VV. Hlavní trenér pak bude účast hráče v kádru i plnění jeho povinností průběžně vyhodnocovat. Realizační tým bude při výběru hráčů a hráček do širšího kádru zohledňovat celou řadu faktorů, kromě okamžité výkonnosti i celkový přístup hráče či hráčky k našemu sportu, tréninku a k plnění nominačních podmínek.
  1. Členům širšího kádru reprezentace budou umožněny individuální tréninky pro plnění tréninkového plánu.Na partnerských bowlingových centrech je umožněn individuální trénink hráčů reprezentace zadarmo nebo za zvýhodněné ceny za určitých podmínek. V této době může širší reprezentační tým dospělých …
  • hrát zdarma mezi 11-16h na Xbowling Žižkov, pokud je na dráze volno
  • hrát zdarma kdykoliv pokud je na dráze volno na BowlingZone Pardubice

(nemohou si čas na těchto hernách ale rezervovat, pokud přijdou platící zákazníci a nebude jiné volné místo, musí dráhu uvolnit)

  • hrát zdarma v určených všedních dnech/ časech na Best Bowling Zličín

Děkujeme majitelům těchto bowlingových center, jmenovitě Pavle Noskové, Karlu Kutinovi a Adamu Vondráčkovi, že nám vyšli vstříct a podílí se tak na vytvoření optimálních podmínek pro přípravu reprezentantů. S dalšími bowlingovými centry se stále jedná.

  • IV.Obecné nominační podmínky pro zařazení do širšího kádru:
  • 1)Hráč musí aktivně hrát soutěže započítávané do Sportovního žebříčku, umožňující průběžně sledovat jeho výkonnost (například Prestige nebo Extraliga či Juniorská liga). Výjimku z tohoto pravidla může z objektivních důvodů udělit hlavní trenér příslušného výběru.
  • 2) Hráč musí dodržovat etický Kodex reprezentanta a respektovat všechny členy realizačního týmu
  • 3) Hráč se musí buď individuálně nebo pod vedením vlastního trenéra či v rámci TCM aktivně připravovat i mimo rámec organizovaných soustředění
  • V.Další rozvoj členů realizačního týmu, trenérů a asistentů i hráčů:
  1. Pro přípravu trenérů a asistentů bude minimálně 3x ročně ČBA ve spolupráci s ETBF, World Bowling, FTVS atp. pořádat další vzdělávací setkání. Na tato „školení“budou zváni zkušení odborníci, trenéři či zahraniční hráči. Školení mohou být na všechny aspekty hry, včetně kompenzačních cvičení, stravy, mental game, atd… Obsah školení bude záviset i na potřebě/na poptávce od hlavních trenérů a asistentů.

Závěrem, reprezentace České republiky je pro hráče poctou a výsadou, vyplývá z ní řada povinností a to na obou stranách, tedy jak ze strany realizačního týmu, tak ze strany hráče. Pouze tak, že obě strany budou tyto povinnosti plnit, respektovat se a spolupracovat, může dojít k pozitivním výsledkům. Česká bowlingová asociace přikládá státní reprezentaci velkou důležitost v rámci dalšího rozvoje našeho sportu v České republice, vynakládá nemalé úsilí v této oblasti a očekává tento přístup od všech zainteresovaných, hráčů, trenérů i funkcionářů.

Krátké zprávy

02.04.2024 v 22:54

Otevřeny obsazovačky pro juniorské MČR 2024.

30.03.2024 v 23:36

Tým chlapců získal na ME juniorů stříbrné medaile ze soutěže týmů.

28.03.2024 v 19:55

Zuzana Kvasničková a Ema Iwazawa vybojovaly na ME juniorů stříbrné medaile ze soutěže dvojic.

18.03.2024 v 21:10

V úterý 19.3. po 20.oo hod. bude otevřena obsazovačka na dubnový turnaj PRESTIGE.

14.02.2024 v 09:07

Ve čtvrtek 15.2. v 20.oo hod. bude otevřena obsazovačka na březnový turnaj PRESTIGE.

Galerie

Trojek Ondřej
Xbowling club
Trojek Ondřej

Trojek Ondřej

Xbowling club

Vítěz 10. turnaje Prestige Tour 2023/24

Iwazawa Ema
JKM bowling
Iwazawa Ema

Iwazawa Ema

JKM bowling

Nejlepší žena, nejlepší hráčka kategorie P190, nejlepší juniorka - 10. turnaj Prestige Tour 2023/24

Muránsky Daniel
Xbowling club
Muránsky Daniel

Muránsky Daniel

Xbowling club

Nejlepší hráč kategorie P165 - 10. turnaj Prestige Tour 2023/24

Klepáček Adolf
bez klubové příslušnosti
Klepáček Adolf

Klepáček Adolf

bez klubové příslušnosti

Nejlepší senior - 10. turnaj Prestige Tour 2023/24

Partneři České bowlingové asociace
  • ETBF
  • International Bowling Federation
  • Česká unie sportu
  • ČOV
  • Best Bowling
  • Bowland
  • Bowling Zone
  • Bowling Brno
  • Xbowling
  • Storm
  • ProBowling
  • Kegel
  • UK FTVS
  • Praha
  • Národní sportovní agentura
  • Silvernite/
  • JMP - studio zdravého spaní/