Kongres ETBF, Mnichov

V neděli 9.6.2019 proběhl v Mnichově volební kongres ETBF

Po uvítání přítomných prezidentem ETBF uctili všichni účastníci kongresu minutou ticha památku viceprezidenta Kima Thorsgaard Jensena, který nás bohužel předčasně opustil.

Addie Ophelders připomněl jeho zásadní zásluhy pro vznik a existenci EBT a v emotivní řeči poděkoval za vše, co pro náš sport Kim během své dlouholeté práce v ETBF udělal.

Na vlastním programu jednání kongresu byly kromě voleb především legislativní a účetní záležitosti, kongres schválil finanční zprávy za předchozí období i rozpočet na léta následující.

Onder Gurkan poté shrnul práci Komise pro vzdělání, zhodnotil proběhlé akce a nás může těšit, že výslovně vyzvedl Českou republiku (a také Slovensko a Slovinsko) jako země, které patří k nejaktivnějším z hlediska zapojení do trenérských programů a vzdělávací kurzů ETBF. V září 2019 proběhnou další semináře a kurzy v Kuortane, především konference iCoach 2019 na kterou jsou všichni certifikovaní trenéři zváni a ČBA rozhodně nabídne možnost účasti včetně finanční participace i našim aktivním trenérům, o tom a o dalších našich aktivitách v této oblasti budeme včas naše členy informovat. Onder dále představil novinky, jako například specializovaný kurz pro trenéry obouručně hrajících hráčů a také školení pro trenéry národních týmů na šampionátech.

Dále Kongres schválil přejmenování každoročního šampionátu mistrů jednotlivých zemí z European Champions Cup na European Championship og Champions. Zkratka ECC tak zůstává. Důvodem je skutečnost, že slovo "Cup" (pohár) znemožňovalo čerpání státních peněz v některých federacích (i my jsme s tímto názvem měli v minulosti problémy) a slovo Championship lépe vystihuje postavení tohoto turnaje mezi ostatními šampionáty.

Opět jsme lobovali za podpory dalších zemích o možnost úpravy formátu šampionátů tak, aby mohly být hrány i na menších centrech (18 drah a více a nikoliv na 24 drah a více). ETBF si je vědoma problémů v této oblasti, a diskutovali se náměty na zásadní změny šampionátů z hlediska formátu, soutěží i frekvence jejich pořádání. Obdobně ETBF navrhne změny ve světových šamionátech (zrušení WC a WSC - společného MS mužů a žen a MS jednotlivců), kterými se bude zabývat příští Kongres World Bowling. Zazněly i návrhy zcela zásadní, jako oddělit soutěže jednotlivců od ostatních (dvojice, tria a týmy) a tyto "týmové" hrát pouze Baker systémem a podobně.

Dále Kongres scválil novelu, podle které na ME mohou být jako oficiální trenéři (tedy v hráčském prostoru) pouze trenéři s certifikací ETBF Level 2 nebo vyšší (popřípadě USBC Silver a vyšší).

ETBF jasně stojí o kultivaci tohot prostředí, kdy trenér má být opravdu trenér a nikoliv třeba nehrající hráč, člen doprovodu atd.

Obdobně Kongres novelizoval a rozšířil článek 3.24 (dříve Athletes Area nyní Competition Area), a poté diskutoval možnost sjednocení pravidel WB a ETBF například ve vztahu k úpravě koulí.

Konstatoval, že se sjednocení je logické, ale musí zohledňovat specifika jednotlivých akcí - ME, EBT, MS atd.... a uložil Marcu Beafaysovi který změnu inicioval a Valgeiru Gudbjartssonovi připravit detailní seznamy úprav a navrhovaných změn.

Před volbami navštívil jednání osobně prezident World Bowling šejk Talal Al Sabah, poděkoval všem národním federacím za jejich práci a vyjádřil naději naší účasti na OH v blízké době.

Na závěr programu kongresu proběhly volby do prezídia, viceprezidentem ETBF byl jednomyslně zvolen Valgeir Gudbjartsson (Island), členy prezídia pak do roku 2023 Marios Nicolaides (Kypr) a Marc Beaufays (Belgie)a Sergey Lisitsyn (Rusko), ten do roku 2021.

Poté bylo jednání ukončeno, další kongres proběhne v říjnu 2021 u nás, v Olomouci, při příležitosti ECC 2021.

Krátké zprávy

28.03.2024 v 19:55

Zuzana kvasničková a Ema Iwazawa vybojovaly na ME juniorů stříbrné medaile ze soutěže dvojic.

18.03.2024 v 21:10

V úterý 19.3. po 20.oo hod. bude otevřena obsazovačka na dubnový turnaj PRESTIGE.

14.02.2024 v 09:07

Ve čtvrtek 15.2. v 20.oo hod. bude otevřena obsazovačka na březnový turnaj PRESTIGE.

26.01.2024 v 22:29

Lukáš Jelínek vybojoval v Světovém poháru juniorů do 21 let bronzovou medaili.

14.01.2024 v 14:45

Obsazovačka na únorový turnaj PRESTIGE bude otevřena v úterý 16.1. v 20.oo hod.

Galerie

Jelínek Lukáš
Xbowling club
Jelínek Lukáš

Jelínek Lukáš

Xbowling club

Vítěz 9. turnaje Prestige Tour 2023/24

Beštová Kateřina
expert King Pins
Beštová Kateřina

Beštová Kateřina

expert King Pins

Nejlepší žena - 9. turnaj Prestige Tour 2023/24

Vrážel Jiří st.
SKBC Račice
Vrážel Jiří st.

Vrážel Jiří st.

SKBC Račice

Nejlepší hráč kategorie P190, nejlepší senior - 9. turnaj Prestige Tour 2023/24

Muránsky Daniel
Xbowling club
Muránsky Daniel

Muránsky Daniel

Xbowling club

Nejlepší hráč kategorie P165 - 9. turnaj Prestige Tour 2023/24

Mojka David
JKM bowling
Mojka David

Mojka David

JKM bowling

Nejlepší junior - 9. turnaj Prestige Tour 2023/24

Partneři České bowlingové asociace
  • ETBF
  • International Bowling Federation
  • Česká unie sportu
  • ČOV
  • Best Bowling
  • Bowland
  • Bowling Zone
  • Bowling Brno
  • Xbowling
  • Storm
  • ProBowling
  • Kegel
  • UK FTVS
  • Praha
  • Národní sportovní agentura
  • Silvernite/
  • JMP - studio zdravého spaní/