Seniorská bowlingová liga pro rok 2020

Letošního vítěze SBL již nějakou dobu známe a měli jsme tak čas vyhodnotit poznatky z letošního roku a připravit propozice pro rok 2020, ve kterém proběhne již sedmý ročník této seniorské týmové soutěže. Do roku 2020 vstoupí Seniorská bowlingová liga s některými organizačními novinkami, které by měly lépe reflektovat současný stav, především regionální rozložení a počty týmů, ale i ceny pronájmu drah v jednotlivých centrech, ale také konkrétní potřeby a představy hráčů jednotlivých skupin (někde preferují více kol, někde méně atd.) Systém, který by vyhovoval všem, tak technicky nelze vytvořit a než vytvářet nějaký kompromisní řešení, rozhodli jsme se jít cestou jakési individualizace jednotlivých skupin, kterou budou vytvářet organizátoři jednotlivých skupin v součinnosti s kapitány týmů. Technické předpisy ani výsledkový servis se samozřejmě nemění, tam vše zůstává tak, jak jste zvyklí a jak se to pod taktovkou STK osvědčilo v minulých letech.

Co tedy bude jinak?

Klíčovou roli pro každou skupinu budou hrát její organizátoři (hráli ji samozřejmě již předtím, ale nyní již zcela oficiálně). Organizační výbor SBL se tak rozroste právě o ně a každý z organizátorů jednotlivých základních skupin v něm bude mít své místo a bude tak moci zprostředkovat všem zpětnou vazbu od jeho hráčů a také se aktivně podílet na organizaci celé SBL. Organizační výbor SBL bude působit jako doposud, zasednou v něm nově 3 zástupci asociace, 3 zástupci Seniorbowling CZ a všichni organizátoři základních skupin. A stejně jako doposud OV SBL bude fungovat jako odvolací orgán proti rozhodnutí STK, která celou SBL řídí. Organizátoři budou určovat stejně jako v minulosti termíny a časy jednotlivých hracích kol, není stanoven pevný počet hracích kol v rámci ročníku, pouze minimum, které je pro rok 2020 stanoveno na 6. Pokud budou hráči chtít hrát více, může organizátor počet hracích kol navýšit dle požadavku hráčů.

Organizátoři také mohou upravit hrací systém, například mohou založit dvě či více skupin na jednom centru, které odehrají např. 4 kola a potom lepší týmy vytvoří novou skupinu a odehrají další kola o titul a postup a zbylé týmy budou bojovat ve skupině „o udržení“ (analogie s Extraligou či některými ligami ABL). Stejně tak mohou takové finálové skupiny po dohodě organizátorů vzniknout i napříč centry, a hrát například o vítěze celé Moravy a podobně. V Praze zase vzniknou pravděpodobně skupiny, které nebudou hrát pouze na jednom centru, ale budou střídat centra dvě nebo tři (Zličín, Vojkov, Ovčín), určitě je lepší mít dvě osmičlenné skupiny namísto tří pětičlenných …

A v neposlední řadě, SBL bude zase o něco levnější. Startovné činí 500 Kč za tým a nově jen 100 Kč za hráče, poplatky za hrací den určí organizátoři a mohou tak určit pro každou skupinu jinak.

Princip nového nastavení výše poplatků je jasný – co do každé skupiny SBL hráči vloží, to v ní zůstane.

Nechceme trestat hráče skupin, kde organizátor dojedná výhodnější cenu jednotnou výší poplatku.

Zachovat ale chceme vše, na co jsou hráči zvyklí – pamětní odznaky pro každého hráče, poháry, věcné ceny (které nám letos vypadly) a samozřejmě postupy do celostátního Finále a Baráže o něj, Mezinárodní finále SBL atd. Pro Vaši představu přikládáme finanční vyúčtování uplynulého ročníku SBL.

V příloze tohoto článku naleznete Propozice SBL 2020, obecně platné pro základní skupiny, samostatné propozice pro celostátní Finále SBL a Baráž o finále, které bude pořádat asociace a v e kterém si nejúspěšnější tým vybojuje titul Mistra České republiky seniorských družstev, vydáme na jaře 2020.

Postupně také budou vydávány detaily k jednotlivým základním skupinám, jak jej budou organizátoři po dohodě s hráči připravovat a jak bylo popsáno výše.

Hlavním záměrem asociace ale je, aby se SBL ještě více rozšířila, nejen počty týmů a hráčů, ale především, aby se začala hrát i na dalších centrech po celé republice!

A jsme přesvědčeni, že právě možnost individualizace jednotlivých základních skupin je tou cestou, která může být tomuto záměru nápomocna.

Pro rok 2020 předpokládáme otevření skupin v následujících městech:

Praha – Zličín, Ovčín, Vojkov (organizátoři Jiří Marval a Milan Soušek)

Plzeň (Stanislav Nejezchleba)

Frýdek Místek (Rostislav Kala)

Ústí nad Orlicí (Zdeněk Barvínek)

Ústí nad Labem (Ladislav Jirků)

případně:

Valašské Meziříčí (Petr Roubalík)

Tišnov (Martin Malkovský)

Doufáme, že se nám podaří další skupiny otevřít i v Olomouci, Pardubicích, Brně a dalších městech, kde jsou vhodná bowlingová centra (alespoň 4-dráha s automatickými stavěči a mazačka).

Klíčové je ale najít právě výše uvedené organizátory. Pokud máte zájem se jím stát, nebo znáte ve svém okolí někoho, kdo by chtěl novou skupinu vytvořit a koho byste chtěli doporučit, prosím kontaktujte ihned předsedu STK pan Jiřího Berana nebo Ing. Milana Souška, předsedu Seniorbowling CZ.

Děkuji za pozornost a ať to všem v příštím ročníku padá

Ing. Karel Vopička

Prezident ČBA

Přílohy

Krátké zprávy

28.03.2024 v 19:55

Zuzana kvasničková a Ema Iwazawa vybojovaly na ME juniorů stříbrné medaile ze soutěže dvojic.

18.03.2024 v 21:10

V úterý 19.3. po 20.oo hod. bude otevřena obsazovačka na dubnový turnaj PRESTIGE.

14.02.2024 v 09:07

Ve čtvrtek 15.2. v 20.oo hod. bude otevřena obsazovačka na březnový turnaj PRESTIGE.

26.01.2024 v 22:29

Lukáš Jelínek vybojoval v Světovém poháru juniorů do 21 let bronzovou medaili.

14.01.2024 v 14:45

Obsazovačka na únorový turnaj PRESTIGE bude otevřena v úterý 16.1. v 20.oo hod.

Galerie

Jelínek Lukáš
Xbowling club
Jelínek Lukáš

Jelínek Lukáš

Xbowling club

Vítěz 9. turnaje Prestige Tour 2023/24

Beštová Kateřina
expert King Pins
Beštová Kateřina

Beštová Kateřina

expert King Pins

Nejlepší žena - 9. turnaj Prestige Tour 2023/24

Vrážel Jiří st.
SKBC Račice
Vrážel Jiří st.

Vrážel Jiří st.

SKBC Račice

Nejlepší hráč kategorie P190, nejlepší senior - 9. turnaj Prestige Tour 2023/24

Muránsky Daniel
Xbowling club
Muránsky Daniel

Muránsky Daniel

Xbowling club

Nejlepší hráč kategorie P165 - 9. turnaj Prestige Tour 2023/24

Mojka David
JKM bowling
Mojka David

Mojka David

JKM bowling

Nejlepší junior - 9. turnaj Prestige Tour 2023/24

Partneři České bowlingové asociace
  • ETBF
  • International Bowling Federation
  • Česká unie sportu
  • ČOV
  • Best Bowling
  • Bowland
  • Bowling Zone
  • Bowling Brno
  • Xbowling
  • Storm
  • ProBowling
  • Kegel
  • UK FTVS
  • Praha
  • Národní sportovní agentura
  • Silvernite/
  • JMP - studio zdravého spaní/