Změny v Extralize pro ročník 2017/2018

Na posledním jednání výkonného výboru byla ukončena dlouhotrvající diskuze ohledně dalšího ročníku Extraligy ČBL a dnes byly i schváleny konečné propozice pro sezónu 2017/2018, které najdete v příloze tohoto článku. Před dvěma lety jsme zavedli nový systém hracích dnů v Extralize, který zahrnoval kvalifikaci a následné play-off. Musíme konstatovat, že nový systém, byť přinesl určitě oživení soutěže, se v praxi příliš neosvědčil a negativa, která přinesl, převážily nad pozitivy, jak se ukázalo i v anketě mezi kapitány extraligových družstev. VV reflektoval v diskuzi všechny aspekty situace i názory a požadavky hráčů a od sezóny 2017/2018 (tedy od letošního září) se hrací model Extraligy vrací do zavedeného systému zápasů každý s každým s pětibodovým hodnocením, stejně, jak jste jej znali ze všech ligových soutěží před zavedením play-off modelu.

Zároveň ale dochází k dalším změnám. Původní koncepce Extraligy byla v minulých dvou ročnících otevřená soutěž, do které se mohl přihlásit každý a v podstatě každý jí hrál. To se samozřejmě negativně projevilo na velkých rozdílech ve výkonnosti jednotlivých týmů ve stejné skupině a zápasům logicky chyběl větší náboj a nepřispívalo to ani image Extraligy jako nejvyšší soutěži družstev sportovního bowlingu o titul Mistra České republiky.

Nový ročník Extraligy 2017/2018

Od sezóny 2017/2018 tedy dojde ke snížení počtu extraligových skupin ze současných 6 na 4. Tyto čtyři skupiny budou rozděleny do dvou částí – Západní a Východní (v každém pásmu budou dvě skupiny). Toto rozdělení zaručí i v dalším ročníku minimum cestování, jak bylo hráči kvitováno v předchozích dvou letech.

V západní (pražské) části budou tedy existovat dvě skupiny – A a B, v každé z nich se na podzim odehrají 4 hrací kola formátem každý s každým a první 4 týmy z každé skupiny postoupí do jarní skupiny „O postup (do celostátního finále ČBL)“ a týmy na 5-8 místě z každé skupiny pak do skupiny „O udržení (v Extralize)“. Na jaře se v každé této nové skupině odehrají (od nuly) stejně jako na podzim 4 hrací kola. (Předpokládáme, že „západní skupiny“ budou hrát své utkání na stejných centrech jako současné skupiny A, B a C – tedy Zličín, Kladno, Ovčín a Vojkov, případně Chomutov).

Ve východní části bude její nově vzniklá skupina A hrát v podzimní části stejně jako současná skupina D v Pardubicích a Ústí n/O a nová skupina B stejně jako současné skupiny E a F pouze v Olomouci. Ale I zde ale po podzimní části dojde ke vzniku skupiny „O postup“ a skupiny „O udržení“, kdy tyto skupiny budou hrát čtyři jarní hrací kola na všech „východních“ centrech.

Do Celostátního finále ČBL 2017/2018 postoupí přímo 8 týmů (vždy první čtyři z východní i západní skupiny „O postup“. O další 4 místa ve dvanáctičlenném Finále se bude bojovat v baráži, kam kromě vítězů jednotlivých 1. regionálních lig ABL (jako dosud) postoupí i týmy na 5. - 6. místech ve skupinách. (Baráž je zdarma pro všechny kvalifikované)

Ve skupinách „O udržení“ si extraligovou příslušnost po jaru zachovají týmy na 1. až 4. místě. Týmy na 5. – 8. místě potom budou muset sehrát baráž s nově se hlásícími týmy do Extraligy (pro Extraligu ročník 2018/2019). Baráž bude pro extraligové týmy zdarma.

Baráž o účast v Extralize 2017/2018

Jak bylo uvedeno výše, od září čeká Extraligu zeštíhlení na 4 skupiny. Současné týmy tedy o svoje místa budou muset zabojovat. Do Extraligy 2017/2018 se kvalifikují a místo automaticky získají týmy, které se v celoročním pořadí v současném ročníku (2016/2107) umístí na 1. - 4. místě ve skupinách A, B, C a D a dále týmy na 1. - 3. místě ve skupinách E a F. Ostatní týmy o místa „ve svých“ částech (západní/východní) Extraligy 2017/2018 budou muset sehrát baráž i spolu s případnými novými zájemci o účast. Baráže se budou hrát 25. června 2017 v Praze (Zličín), Pardubicích a Olomouci.

Účast v těchto barážích je pro současné extraligové týmy opět zdarma. Detailní propozice baráží naleznete také v příloze tohoto článku.

Děkujeme za pozornost a přejeme mnoho úspěchů v tomto i nadcházejícím ročníku Extraligy ČBL.

Karel Vopička, prezident ČBA

Jiří Beran, předseda STK

Přílohy

Krátké zprávy

22.04.2024 v 19:35

Do článku o Mistrovství České republiky juniorů přidány časový harmonogram a rozdělení do rund.

02.04.2024 v 22:54

Otevřeny obsazovačky pro juniorské MČR 2024.

30.03.2024 v 23:36

Tým chlapců získal na ME juniorů stříbrné medaile ze soutěže týmů.

28.03.2024 v 19:55

Zuzana Kvasničková a Ema Iwazawa vybojovaly na ME juniorů stříbrné medaile ze soutěže dvojic.

18.03.2024 v 21:10

V úterý 19.3. po 20.oo hod. bude otevřena obsazovačka na dubnový turnaj PRESTIGE.

Galerie

Trojek Ondřej
Xbowling club
Trojek Ondřej

Trojek Ondřej

Xbowling club

Vítěz 10. turnaje Prestige Tour 2023/24

Iwazawa Ema
JKM bowling
Iwazawa Ema

Iwazawa Ema

JKM bowling

Nejlepší žena, nejlepší hráčka kategorie P190, nejlepší juniorka - 10. turnaj Prestige Tour 2023/24

Muránsky Daniel
Xbowling club
Muránsky Daniel

Muránsky Daniel

Xbowling club

Nejlepší hráč kategorie P165 - 10. turnaj Prestige Tour 2023/24

Klepáček Adolf
bez klubové příslušnosti
Klepáček Adolf

Klepáček Adolf

bez klubové příslušnosti

Nejlepší senior - 10. turnaj Prestige Tour 2023/24

Partneři České bowlingové asociace
  • ETBF
  • International Bowling Federation
  • Česká unie sportu
  • ČOV
  • Best Bowling
  • Bowland
  • Bowling Zone
  • Bowling Brno
  • Xbowling
  • Storm
  • ProBowling
  • Kegel
  • UK FTVS
  • Praha
  • Národní sportovní agentura
  • Silvernite/
  • JMP - studio zdravého spaní/