Světové hry zrakově postižených 2015

Korejský medailový týden, reportáž z dějiště konání.

1

V pondělí začaly Světové hry zrakově postižených v Seoulu, zaštítěné organizací IBSA.
Pro zrakově postižené je to největší akce vždy za čtyři roky, v podstatě olympiáda zrakově postižených. České bowlingové družstvo není bez šancí na medaile, ale konkurence z celého světa je obrovská.


Pondělí
Bowlingové soutěžní klání zahajuje kategorie B1 muži ( úplně slepí ), kde nás reprezentuje novopečený mistr republiky Michal Krch z Bowlingzone Pardubice.
Michal bojoval statečně a ve velké konkurenci obsadil vynikající 5.místo, kdy pouze pár chyb na dohozech ho dělilo od medaile, v řeči čísel 33 kuželek.
Příslibem do soutěže dvojic a trojic je u Michala to, že byl z celého pole závodnků absolutně nejvyrovnanější. A také v all events mu šance na medaili stále zůstává.

Úterý
Hned ráno zahajuje soutěž Věra Macháčková z Tyflosportu Praha v kategorii ženy B3 a po té nastupují muži v kategorií B2 a B3, Josef Gruncl, Karel Macháček, Luboš Krapka z Tyflosprtu Praha a Jiří Reichel ze Slavie Praha.
Věra zahájila skvělou hrou 224 a ujímá se vedení, po té sklouzáá do průměru, ale poslední hrou 181 jistí čtvrté postupové místo do semifinále a tedy i jistý bronz.

V semifinále naráží na první po kvalifikaci skvělou hráčku Hong Kongu Yuen Wing-shan, která by se svými výsledky bez problémů mohla hrát soutěže vidoucích.
Úžasné semifinále na které asi hráčka Hong Kongu jen tak nezapomene, věre dlouho drží strajkovou linii a v pátém frejmu hází 9 a nedohoz a dává Korejce šanci.

Hráčka Hong Kongu hraje skvěle a výsledkem je 223. Věra však nemá slitování a osoním rekoredem 234 nečekaně Korejku poráží !!! Mnoho slz na korejské straně, ale Věra si postup do finále jednoznačně za skvělou hru zasloužila.

Ve finále nastupuje proti Věře další zástupce asijského bowlingu, japonka Akiko Morisawa , a to byl souboj o zlato jak má být. Věra si celou dobu udržuje mírný náskok, ale v 7.frejmu kazí a japonka jí třemi strike dohání a
před posledním hodem je stav 185-185. Kdo posledním hodem hodí více, bere zlato. První hází japonka a v nervozitě dává 8. Věra svůj hod trochu zavírá a zůstávají tam kuželky 4 a 7, přičemž kuželka 7 se trochu kýve a pak padá !
Věra hází zlatou devítku a poráží ve finále japonku 194-193 !

Odpoledne startují soutěže B2,B3 muži a v této konkurenci je pomyšlení na medaili hodně troufalé. V kategorii B2 Luboš Krapka a Jiří Reichel obsadili 20. a 21.místo. Karel Macháček zahrál svůj nadstandard a obsadil výborné 8.místo.

V Kategorii B3 nastoupil josef Gruncl a dobře se vyrovnal s počáteční nervozitou a zahrál první hru 236 a dále potom 165, 268 a 223. Po 4 hrách byl na skvělém 3.místě a na nepostupové místo do semifinále měl cca +120 kuželek a to
bylo velice nadějné. V posledních dvou hrách při ztrátě sil a vysušeném mazání (na herně používají silné větráky ?? ) zahrál Josef 178 a 157. Čekání na konečné výsledky bylo nervózní. I ostaní hráči ale nehráli nadstandarně a tak Josefovi do
semifinále průměš 204,5 stačil. Sláva, další medaile.

Ale v semifinále ale na Josefa čeká soupeř nejtěžší a to po kvalifikacikaci nejlepší hráč, Korejec Bae Jin-Hyung , který mě průměr přes 237 !!!

Opravdu těžké sousto pro Josefa, na kterém u že se projevila nervozita a hraje podprůměrných 161 a korejec si v poklidu ale také nervózně pohlídal postup do finále za 191.

Ale i tak skvělý výkon a další medaile, tentokráte bronzová.

Středa
Ve středu se hrají soutěže dvojic, kategorie B1+Bx a kategorie B2+B2. I když se zdálo, že po výsledcích jednotlivců budeme mít i velkou šanci na úspěch i ve dvojicích, realita nás zaskočila a soupeři hráli více než výborně a my jsme skvělé výsledky nezopakovali.

V kategorii B1+Bx nenašel formu z prvního dne Josef Gruncl a s Michalem Krchem skončili až na 16.místě, bohužel.

V kategorii B2+B2 hráli Karel Macháček a Lubošem Krapkou a i tady byli soupeři nad jejich síly a skončili na 12.místě.

Ostatní hráli své soutěže do all events, kde ještě nějaké naděje máme.

Čtvrtek
Ve čtvrtek jsou na pořadu trojice a i tady šance jsou. Trojice ve složení Michal Krch, Josef Gruncl a Karel Macháček nehraje vůbec špatně. Po první rundě jsou zatím naši na postupovém místě do semifinále. Teď přijdou na řadu silní Korejci, Taipejci, Australani a další….

V druhé rundě se ale pořadí hodně promíchalo a nakonec našim chybělo k postupu 178 kuželek a to stačilo „pouze“ na 13 místo.

V all events bojuje Věra Macháčková o další medaili a z hráčku Hong Kongu, Wing Kum Chu, bojuje o každou kuželku. Ostatní v nabyté konkurenci moc šancí na medaili v all events nemají, ale na pěkné umístění určitě ano.

Pátek
Soutěže čtveřic byly vyvrcholením bowlingových soutěží a bylo znát, že nejvyrovnanější družstva mají Korejci. Našim se po dobrém výkonu podařilo získat 12. příčku, výkonnostně to na víc nestačilo.

V all events Věra Macháčková bojuje o poslední možnou medaili. Předposlední hru pokazila a hráčka Hong Kongu se před ní dostává a 20 kuželek, v další hře Věra zabrala a vrací jí to a před poslední hrou vede o 2 kuželky! Věra si v poslední hře udržuje stále mírný náskok a když v 8 frejmu hráčka Hong Kongu nedohazuje kuželku č.10, tak je to velmi blízko.

Máme další medaili, tentokráte duhou bronzovou ! Věra svůj malý náskok uhájila !

All events všech kategorií:
- B1 Michal Krch 8.místo
- B2 Karel Macháček 11.místo ( od 9.místa ho dělili pouhé 4 kuželky )
- Luboš Krapka 20.místo
- Jiří Reichel 21.místo
- B3 Josef Gruncl 10.místo
- B3 Věra Macháčková 3.místo

Bowlingové družstvo v rámci celé české výpravy atletů bylo nejúspěšnější a získalo 3 cenné medaile !

Krátké zprávy

22.04.2024 v 19:35

Do článku o Mistrovství České republiky juniorů přidány časový harmonogram a rozdělení do rund.

02.04.2024 v 22:54

Otevřeny obsazovačky pro juniorské MČR 2024.

30.03.2024 v 23:36

Tým chlapců získal na ME juniorů stříbrné medaile ze soutěže týmů.

28.03.2024 v 19:55

Zuzana Kvasničková a Ema Iwazawa vybojovaly na ME juniorů stříbrné medaile ze soutěže dvojic.

18.03.2024 v 21:10

V úterý 19.3. po 20.oo hod. bude otevřena obsazovačka na dubnový turnaj PRESTIGE.

Galerie

Trojek Ondřej
Xbowling club
Trojek Ondřej

Trojek Ondřej

Xbowling club

Vítěz 10. turnaje Prestige Tour 2023/24

Iwazawa Ema
JKM bowling
Iwazawa Ema

Iwazawa Ema

JKM bowling

Nejlepší žena, nejlepší hráčka kategorie P190, nejlepší juniorka - 10. turnaj Prestige Tour 2023/24

Muránsky Daniel
Xbowling club
Muránsky Daniel

Muránsky Daniel

Xbowling club

Nejlepší hráč kategorie P165 - 10. turnaj Prestige Tour 2023/24

Klepáček Adolf
bez klubové příslušnosti
Klepáček Adolf

Klepáček Adolf

bez klubové příslušnosti

Nejlepší senior - 10. turnaj Prestige Tour 2023/24

Partneři České bowlingové asociace
  • ETBF
  • International Bowling Federation
  • Česká unie sportu
  • ČOV
  • Best Bowling
  • Bowland
  • Bowling Zone
  • Bowling Brno
  • Xbowling
  • Storm
  • ProBowling
  • Kegel
  • UK FTVS
  • Praha
  • Národní sportovní agentura
  • Silvernite/
  • JMP - studio zdravého spaní/