Bowling v Evropě

Bowling v Evropě

Jak jsme avizovali již v minulém článku, tentokrát se podíváme na evropský bowling, pro nás asi nejdůležitější téma.

Kontinentální federací, která se stará o evropskou zónu je ETBF (European Bowling Tenpin Federation). Do jejího pole působnosti patří státy ležící na území Evropy a Israel. ETBF byla založena v roce 1965 ve Švédsku. Mezi její nejdůležitější úkoly patří zajištění organizace evropských šampionátů, organizace a záštita Evropské Bowlingové Tour a v neposlední řadě dohled nad dodržováním zájmů a pravidel organizace World Bowling.

Evropské šampionáty

Mistrovství Evropy mužů (EMC) – Koná se ve dvouletých periodách, to znamená, že je dva roky po sobě a poté je dva roky pauza s tím, že sudý rok probíhá i jako kvalifikace na mistrovství světa. Každá země má právo vyslat šest mužů. Naším největším úspěchem jsou dvě třístovky Jana Macka z Belgie 2016, kde se náš tým zároveň poprvé v historii kvalifikoval na mistrovství světa. Příští mistrovství se bude konat v roce 2019 v Mnichově.

Mistrovství Evropy žen (EWC) – Koná se vždy každý druhý rok. Každá členská země může vyslat až 6 žen. Další šampionát se koná již v červnu 2018 v Bruselu.

Mistrovství Evropy juniorů (EYC) – Hraje se každý rok, je určeno pro juniory a juniorky do 18 let věku a každá země může vyslat 4 juniory a 4 juniorky. Ve této kategorii Česká republika získala již mnoho úspěchů. Marek Talpa a Anna Petáková mají oba bronzové medaile ze soutěže jednotlivců a David Vítek získal stříbro v masters. Tento rok děvčata ve složení Zuzana Uhlířová, Anna Petáková, Eliška Krummerová a Markéta Vojtěchová získala stříbro v soutěži týmů. Nesmíme zapomenout ani na jedinou českou perfect game z této kategorie v podání Jana Čepeláka, kterou zahrál v roce 2010. Další mistrovství se bude konat v roce 2019 v Rize.

Pohár mistrů evropských zemí (ECC) – Každá země má právo vyslat jednoho muže a jednu ženu, většinou se jedná o vítěze národních mistrovství. Tento turnaj se koná každý rok. V roce 2016 hostil ECC olomouckým Bowland a Jaroslav Lorenc tam svým vítězstvím získal pro Českou republiku historicky první medaili v kategorii dospělých. Příští turnaj je v plánu v říjnu 2018 v německém Langenu.

Mistrovství Evropy seniorů (ESC) – ESC je úplně nové mistrovství určené pro hráče a hráčky nad 50 let věku. První šampionát se bude konat v roce 2020, místo konání zatím není zveřejněno, poté se bude opakovat vždy každý druhý rok.

Evropská Bowlingová Tour (EBT)

EBT je roční série vybraných evropských turnajů, vždy se skládá z kvalifikace a finálových bojů, formát turnaje si každý organizátor po schvální od ETBF určuje sám, nicméně vždy platí, že kvalifikace je otevřená pro všechny hráče bez rozdílu výkonnosti. Turnaje jsou rozděleny do čtyř kategorií podle celkové velikosti prize money (bronze, silver, gold a platinum), top 50 hráčů na každém turnaji poté podle kategorie turnaje získává body do evropského žebříčku, nejlepších 8 mužů a 8 žen po každém ročníku má právo hrát finálový turnaj EBT Masters. Evropská tour je známa svou vysokou kvalitou startovního pole, nejlepší evropští hráči se pravidelně účastní téměř všech zastávek tour, turnaje kategorie platinum jsou dokonce součástí světové tour a těší se velké účasti hráčů PBA. Zatím jediný titul EBT pro Českou republiku zajistil Marek Talpa, který vyhrál turnaj v italském Asti. Jaroslav Lorenc má na svém kontě již čtyři umístění v

top 3, ale zatím žádný titul. Letošní ročník tour se skládá z 12 turnajů v 10ti zemích a zatím se zapojilo 1426 hráčů a 357 hráček. Naším nejlepším mužem je Jaroslav Lorenc na 30. místě, mezi ženami je to Anna Petáková na 141. místě. Příští turnaj se bude konat v Madridu, bohužel se ale kryje s Czech Open, takže neočekáváme účast českých hráčů.

V příštím článku se podíváme na zónu, kde mají dokonce dvě profesionální tour a to je Asie.

Krátké zprávy

22.04.2024 v 19:35

Do článku o Mistrovství České republiky juniorů přidány časový harmonogram a rozdělení do rund.

02.04.2024 v 22:54

Otevřeny obsazovačky pro juniorské MČR 2024.

30.03.2024 v 23:36

Tým chlapců získal na ME juniorů stříbrné medaile ze soutěže týmů.

28.03.2024 v 19:55

Zuzana Kvasničková a Ema Iwazawa vybojovaly na ME juniorů stříbrné medaile ze soutěže dvojic.

18.03.2024 v 21:10

V úterý 19.3. po 20.oo hod. bude otevřena obsazovačka na dubnový turnaj PRESTIGE.

Galerie

Trojek Ondřej
Xbowling club
Trojek Ondřej

Trojek Ondřej

Xbowling club

Vítěz 10. turnaje Prestige Tour 2023/24

Iwazawa Ema
JKM bowling
Iwazawa Ema

Iwazawa Ema

JKM bowling

Nejlepší žena, nejlepší hráčka kategorie P190, nejlepší juniorka - 10. turnaj Prestige Tour 2023/24

Muránsky Daniel
Xbowling club
Muránsky Daniel

Muránsky Daniel

Xbowling club

Nejlepší hráč kategorie P165 - 10. turnaj Prestige Tour 2023/24

Klepáček Adolf
bez klubové příslušnosti
Klepáček Adolf

Klepáček Adolf

bez klubové příslušnosti

Nejlepší senior - 10. turnaj Prestige Tour 2023/24

Partneři České bowlingové asociace
  • ETBF
  • International Bowling Federation
  • Česká unie sportu
  • ČOV
  • Best Bowling
  • Bowland
  • Bowling Zone
  • Bowling Brno
  • Xbowling
  • Storm
  • ProBowling
  • Kegel
  • UK FTVS
  • Praha
  • Národní sportovní agentura
  • Silvernite/
  • JMP - studio zdravého spaní/