Bowling ve světě

Před nedávnem jsme informovali o založení nové federace bowlingových národních svazů v Africe a také datech a místech konání světových šampionátů. Vzhledem k tomu, že jsme dostali již mnoho otázek ohledně rozdělení a vůbec informací o zahraničních soutěžích, tak jsme se rozhodli připravit krátkou ucelenou sérii článků, kde se budeme zabývat právě tím, jak to ve světě funguje.

Bowlingový svět se rozděluje do takzvaných zón, které zaštiťují samostatné federace, skládající se z národních svazů a zajištující chod soutěží na jednotlivých kontinentech. Mezi tyto federace se řadí ETBF (European Tenpin Bowling Federation), která se se stará o chod a vypisování soutěží v Evropě. Obdobně ABF (Asian Bowling Federation) má na starost Asii a Austrálii. Na americkém kontinentu působí federace PABCON (Pan American Bowling Confederation) a v Africe právě vzniklá BFA (Bowling Federation of Africa).Samozřejmě všechny tyto organizace musí něco spojovat, a tím je něčím je organizace zvaná World Bowling (dříve WTBA a FIQ), kterou se budeme zabývat v tomto článku.

World Bowling

  • Založení: 1926 pod jménem IBA, od roku 1952 FIQ a od 2014 pod názvem World Bowling
  • President: Sheikh Talal M Al Sabah (Kuvajt)
  • CEO: Kevin Dornberger (USA)
  • World Bowling je autonomní organizace, která zajišťuje propagaci bowlingu jako sportu.Vydává pravidla pro soutěže na celosvětové úrovni a také tyto soutěže pořádá nebo přiděluje jejich pořadatelství. Hlavním cílem organizace World Bowling v poslední době je dostat bowling na program olympijských her, v současné době k tomu podniká důležité kroky. Nejdůležitější soutěže, které WB pořádá, jsou nesporně světové šampionáty a Světová bowlingová tour (WBT).

    Je nutné si říci, že tato organizace převzala po FIQ oba bowlingové sporty, tedy jak bowling (tenpin bowling), tak u nás velmi populární kuželky (ninepin bowling). Kuželky ovšem hrají v bowlingovém světě druhé housle, a přeměna FIQ ve World Bowling toto jen potvrdila.

    Světové Šampionáty

    Mistrovství světa kadetů (WYC) - Koná se každé 2 roky a je určeno pro hráče do 21 let (dříve bylo dokonce určeno pro hráče do věku 23 let – do roku 2006). Na tento turnaj není nutno se kvalifikovat, každá členská federace může vyslat až 4 dívky a 4 chlapce. Nejbližší mistrovství se bude konat na přelomu července a srpna 2018 v Detroitu, USA.

    Mistrovství světa mužů (WMC) - Koná se každé 4 roky. Na tento turnaj se není nutno kvalifikovat, každá členská federace má právo poslat 6 hráčů. Příští mistrovství se bude konat na přelomu listopadu a prosince v exotickém Hong Kongu. Výkonný výbor ČBA rozhodl, že toto mistrovství Česká republika obsazovat nebude a soustředí se na přípravu reprezentace pro rok 2019.

    Mistrovství světa žen (WWC) – se koná obdobně jako MS mužůkaždé 4 roky.

    Mistrovství světa seniorů (WSrC) - Koná se každé 2 roky. Na tento turnaj se také není nutno kvalifikovat a každá člen má právo vyslat 6 seniorů a 6 seniorek ve věku nad 50 let. Příští mistrovství se bude konat v roce 2019 v Las Vegas, USA.

    Mistrovství světa jednotlivců (WSC) - Koná se každé 4 roky a každý členský stát má právo vyslat 2 muže a 2 ženy. Příští mistrovství se bude konat až v roce 2020 v Las Vegas, USA.

    Mistrovství světa – muži i ženy - Koná se každé 4 roky. Na toto mistrovství je třeba se kvalifikovat z Mistrovství Evropy (a dalších kontinentálních mistrovství). Našim mužům se to v roce 2016 povedlo jako vůbec prvnímu českému reprezentačnímu týmu v historii.Pokud se členská země kvalifikuje, má právo poslat 6 hráčů.Příští mistrovství se bude konat v roce 2021 v Kuvajtu.

    Jako novinka se připravuje i Mistrovství světa juniorů (WJC) do 18 let, které bude hráno ve stejném modelu jako MS kadetů a svou premiéru si odbude v červenci příštího roku, místo konání nebylo ještě určeno.

    Světová Tour (WBT)

    Světová bowlingová tour je roční soutěží složenou z vybraných turnajů všech členských federací a díky spolupráci s PBA může člen PBA získat vítězstvím také oficiální titul.Turnaje se podle výše prize money rozdělují do takzvaných stupňů (tiers), turnaje ve stupni 1 se také nazývají jako „major“ turnaje. V každém stupni hráč získává rozdílný počet do žebříčku. Žebříček WBT se vždy počítá z období posledních dvou let s tím, že nejlepší 3 hráči a hráčky po každém ročníku hrají televizní WBT finále. Z českých hráčů na světovém žebříčku figurují pouze dvě jména, a těmi jsou Jan Macek a Jaroslav Lorenc.

    V příštím článku této minisérie se podíváme na evropskou ETBF, pro nás asi nejdůležitější kontinentální federaci.

    Dnes se hraje

    MČR jednotlivců a dvojic 2024
    Bowland Olomouc
    MČR jednotlivců a dvojic 2024
    Bowland Olomouc
    MČR jednotlivců a dvojic 2024
    Bowland Olomouc
    MČR jednotlivců a dvojic 2024
    Bowland Olomouc
    MČR jednotlivců a dvojic 2024
    Bowland Olomouc
    MČR jednotlivců a dvojic 2024
    Bowland Olomouc

    Krátké zprávy

    22.04.2024 v 19:35

    Do článku o Mistrovství České republiky juniorů přidány časový harmonogram a rozdělení do rund.

    02.04.2024 v 22:54

    Otevřeny obsazovačky pro juniorské MČR 2024.

    30.03.2024 v 23:36

    Tým chlapců získal na ME juniorů stříbrné medaile ze soutěže týmů.

    28.03.2024 v 19:55

    Zuzana Kvasničková a Ema Iwazawa vybojovaly na ME juniorů stříbrné medaile ze soutěže dvojic.

    18.03.2024 v 21:10

    V úterý 19.3. po 20.oo hod. bude otevřena obsazovačka na dubnový turnaj PRESTIGE.

    Galerie

    Trojek Ondřej
    Xbowling club
    Trojek Ondřej

    Trojek Ondřej

    Xbowling club

    Vítěz 10. turnaje Prestige Tour 2023/24

    Iwazawa Ema
    JKM bowling
    Iwazawa Ema

    Iwazawa Ema

    JKM bowling

    Nejlepší žena, nejlepší hráčka kategorie P190, nejlepší juniorka - 10. turnaj Prestige Tour 2023/24

    Muránsky Daniel
    Xbowling club
    Muránsky Daniel

    Muránsky Daniel

    Xbowling club

    Nejlepší hráč kategorie P165 - 10. turnaj Prestige Tour 2023/24

    Klepáček Adolf
    bez klubové příslušnosti
    Klepáček Adolf

    Klepáček Adolf

    bez klubové příslušnosti

    Nejlepší senior - 10. turnaj Prestige Tour 2023/24

    Partneři České bowlingové asociace
    • ETBF
    • International Bowling Federation
    • Česká unie sportu
    • ČOV
    • Best Bowling
    • Bowland
    • Bowling Zone
    • Bowling Brno
    • Xbowling
    • Storm
    • ProBowling
    • Kegel
    • UK FTVS
    • Praha
    • Národní sportovní agentura
    • Silvernite/
    • JMP - studio zdravého spaní/