Finanční podpora juniorského bowlingu / TCM v roce 2018

Finanční podpora juniorského bowlingu / TCM v roce 2018

Zdroje pro finanční podporu rozvoje mládežnického bowlingu pro rok 2018, jak je popsána níže v tomto dokumentu, jsou dotační programy Talent 2018 a Organizace sportu 2018, vypsaných pro rok 2018 Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy České republiky, kterých se prostřednictvím ČKBF účastní její pobočný spolek Česká bowlingová asociace. Závazné podmínky čerpání jsou popsány v Zákoně o podpoře sportu a dokumentu Dotační neinvestiční programy státní podpory sportu pro spolky na období 2017-2019.

Hlavním cílem finanční podpory je rozvoj základny sportovního juniorského bowlingu, protože se stále potýkáme s malým počtem dětí, které mají o náš sport zájem (především v některých regionech, a dále možnosti zkvalitnění a zintenzivnění programu přípravy talentované mládeže v rámci TCM. Dlouhodobě chceme rozšířit juniorský bowling a soutěže po bowlingových centrech v celé republice, chceme zapojit více dětí do soutěží od regionální po celostátní úroveň a chceme takto vybudovat i síť TCM se silnou základnu talentů, jako základní pilíře tréninkového procesu mládeže i vzdělávacího programu hráčů a trenérů.

Z výše uvedeného vyplývá vyšší finanční podpora TCM s aktivními hráči (tedy hráči zapojenými v soutěžích JBL a Prestige). Chceme těmto TCM nejen podpořit smysl jejich existence, ale především zlepšit podmínky jejich dalšího rozvoje. Tyto TCM samy o sobě vynakládají nemalé částky z vlastních zdrojů pro přípravu svých aktivních svěřenců, kteří mají zásadně vyšší výdaje než hráči, kteří se aktivně celostátních soutěží neúčastní.

Na druhou stranu nezapomínáme v programu finanční podpory ani na kluby bez statutu TCM a jejich hráče, kteří se účastní třeba jen regionálních soutěží či jednou ročně celostátního MČR. Chceme je motivovat k vyšší aktivitě, zapojení do soutěží a časem i jejich „přerod“ v plnocenné TCM. V neposlední řadě chceme také podpořit vznik nových TCM, především na bowlingových centrech, které ke vzniku TCM mají dobré podmínky a juniorský bowling zde chybí. Komise mládeže je připravena pomoci metodicky všem zájemcům, kteří by chtěli TCM nebo alespoň juniorský bowlingový oddíl založit. Samozřejmě stejným důvodem je podpora JBL, chceme do JBL zapojit více a více týmů tak, aby skupiny byly vyrovnanější a nutnost cestování v základních skupinách nižší.

Princip rozdělování finančních prostředků je odvozen od počtu aktivních nebo alespoň pravidelně trénujících členů/dětí v rámci TCM/klubu. Je v zájmu rozvoje českého bowlingu, aby existující TCM disponovala silnou členskou základnou, třeba i více trenéry a více organizačními pracovníky. Taková centra mají dlouhodobě větší šanci perspektivně fungovat a nebýt závislá třeba pouze na jednom dobrovolném pracovníkovi. Stejně tak je v našem zájmu, aby mládež trénovala co nejintenzivněji, aktivně se zapojovala do všech soutěží. Proto zásadně diferencujeme i výši podpory i mezi aktivními hráči a trénujícím hráči, opět nehledě na fakt, že aktivní hráči mají se svým zapojením v soutěžích násobně vyšší výdaje (nejen cestovné, ale třeba i materiál – potřebují více druhů koulí atd.)

V níže uvedených podmínkách financování je kladen velký důraz na transparentnost financování, snažíme se přejít ze systémů „žádostí“ na „nárokový“ systém. Pokud tedy TCM splní předepsané povinnosti, dostane finanční příspěvky ve vypočítané výši. Každé TCM tak dopředu může výši finančního příspěvku zahrnout do svých plánů hospodaření. Předpokládáme, že pokud se systém pro rok 2018 osvědčí, bude ve stejné podobě používán i v následujících letech.

  • I.Podpora juniorských soutěží
  • 1.Juniorská bowlingová Extraliga:

Dotovaná sportovní liga pro juniory ve věku do 18 let. Vybíraný poplatek za hrací den pokrývá pouze náklady na rozhodčího, vše ostatní je v režii ČBA.

Protože se jedná o celostátní soutěž, každý klub získává finanční příspěvek na cestovné a to:

V sezóně 2017/2018: 6.000Kč na každé družstvo v soutěži (již bylo uhrazeno)

V sezóně 2019/2019: 6.300Kč na každé družstvo v soutěži (jedná se o částku 900 Kč na každé kolo soutěže, částka bude uhrazena po odehraném prvním kole ročníku JBL 2018/2019)

Podmínkou je, že družstvo, pro které klub získá příspěvek, dohraje celý ročník JBL, na který příspěvek obdrželo. V opačném případě musí příspěvek vrátit v plné výši.

  • 2.Série Kegel PRESTIGE Tour 2018/2019

Snížené startovné pro juniory ve výši 200 Kč/turnaj jako doposud.

  • 3.Juniorské kontrolní turnaje 2018/2019 (JKT)

Staronová série dotovaných turnajů pro juniory, účast na nich je bezplatná.

V případě dvoudenních JKT ČBA zajistí a společné ubytování za výhodnější cenu a nabídne jej účastníkům. Na jejich úvaze pak je, zda nabídku využijí.

  • 4.Mistrovství České republiky juniorů 2018 a regionální mistrovství juniorů 2018

Snížené startovné 100 Kč na hráče

  • II. Podpora přípravy a tréninkového procesu juniorů
  • 1.Podpora pravidelných tréninků TCM

Každé TCM obdrží na rok 2018 příspěvek na úhradu pronájmu drah pro přípravu jeho svěřenců a to následovně:

2.000 Kč na rok (resp. 1000 Kč/půlrok) pro každého aktivního hráče/registrovaného člena TCM/ČBA. Aktivním hráčem se rozumí hráč, který se účastnil alespoň 50% hracích kol JBL v sezóně nebo alespoň 50% odehraných turnajů Prestige nebo JKT v sezóně 2017/2018 resp. 2018/2019.

1.000 Kč na rok (resp. 500 Kč/půlrok) pro každého dalšího registrovaného člena TCM/ČBA, který se pravidelně účastní tréninkového procesu TCM (trénuje alespoň 1x týdně)

ČBA záměrně diferencuje podporu tréninkového procesu aktivních hráčů sportovních soutěží a dalších trénujících dětí v TCM z důvodu vyšší finanční náročnosti pro hráče soutěží (vyšší výdaje hráčů JBL resp. Prestige na materiál/koule, cestovné atd.)

Podmínkou získání této podpory jsou následující skutečnosti:

  • TCM musí pořádat tréninky alespoň 2x týdně (tj. dva dny v týdnu) a to v rozsahu alespoň 2 hodiny (každý tréninkový den)
  • V rámci TCM musí trénovat alespoň 4 junioři
  • Komisi mládeže musí být spolu se žádostí o podporu zaslán i stručný popis/plán organizace tréninků v rámci TCM (včetně data a časů), přehled členů TCM a dojednanou cenu za pronájem drah v centru, kde tréninky TCM probíhají

Finanční prostředky budou uhrazeny ve dvou splátkách a to v květnu 2018 a říjnu 2018. Počet aktivních hráčů TCM se určí dle stavu k 30. 4. 2018 a 30. 9. 2018.

  • 2.Podpora náborových turnajů TCM

Každé TCM (které splňuje podmínky dle bodu II/1) může požádat o příspěvek na pořádání náborových turnajů pro doplnění členské základny TCM. TCM může uspořádat takové náborový turnaje až 2x ročně.

Výše příspěvku se odvíjí od reálné výše nákladů na dráhy a činí maximálně 250 Kč na účastníka turnaje. Komisi mládeže musí být spolu se žádostí o podporu zaslány i propozice turnaje s určením potřebného počtu hodin a drah, data a místa konání, předpokládaného počtu účastníků (a předpokládaného plánovaného počtu nově přijatých dětí do TCM) a případně i dojednanou cenu za pronájem drah v centru, kde se bude náborový turnaj konat. Po provedení náborového turnaje zašle TCM vyhodnocení, ze kterého bude patrné, jak byl náborový turnaj úspěšný. Tento fakt se zohlední při další žádosti toho kterého TCM pro další náborový turnaj.

  • 3.Podpora prázdninových soustředění TCM

Každé TCM (které splňuje podmínky dle bodu II/1) může požádat do 31. 5. 2018 o příspěvek na prázdninové soustředění.

Výše příspěvku bude činit 200 Kč na den pro každého účastníka soustředění. Týká se výhradně registrovaných členů TCM/ČBA. Maximální čerpaná částka je ale omezena na 12.000 Kč pro jedno soustředění.

Podmínkou získání této podpory jsou následující skutečnosti:

  • V rámci soustředění musí bowling pokrývat minimálně 80% dnů trvání soustředění a to v rozsahu minimálně 2 hodiny (každý tréninkový den)
  • Soustředění musí být pořádáno minimálně pro 4 juniory
  • Celému soustředění musí být přítomen jako dohled trenér s kvalifikací ETBF nebo obdobnou.
  • Komisi mládeže musí být spolu se žádostí o podporu zaslán i stručný popis průběhu soustředění, data, místa, organizace i předpokládaného počtu účastníků a dojednanou cenu za pronájem drah v centru, kde se bude probíhat trénink bowlingu v rámci soustředění.

Finanční prostředky budou uhrazeny dle bodu III.

  • 4.Podpora klubů bez statutu TCM/podpora klubů nehrajících JBL

Musíme myslet i na děti těch klubů, které ještě kvůli věku či obdobných objektivních důvodů nemohou hrát JBL, proto i tyto kluby obdrží příspěvek na trénink svých svěřenců takto:

1000Kč na rok (resp. 500 Kč/půlrok) pro každého registrovaného člena klubu, který trénuje alespoň jednou týdně

Finanční prostředky budou uhrazeny ve dvou splátkách a to v květnu 2018 a říjnu 2018. Počet členů klubu se určí dle stavu v matrice ČBA k 30. 4. 2018 a 30. 9. 2018.

  • III.Způsob čerpání podpory v roce 2018

O oprávněnosti čerpání rozhoduje Komise pro mládež, které předloží žadatelé veškeré údaje potřebné k výpočtu a kontrole oprávněnosti vyplácené částky a poskytnou plnou součinnost.

Čerpání podpory dle bodu I/1 je na základě faktury či obdobného dokladu vystavené TCM na Českou bowlingovou asociaci se splatností 14 dnů po prvním odehraném kole JBL 2018/2019 (obdobně jako v roce 2017). „Fakturujeme Vám náklady spojené s účastí našeho týmu/týmů (NÁZEV/NÁZVY) v Juniorské bowlingové lize v sezóně 2018/2019 ve výši (…) Kč“

Čerpání podpory na úhradu pronájmu bowlingových drah dle bodů II/1-4 je možné dvojím způsobem, vždy ale vychází z prokázaných výdajů TCM na pronájem bowlingových drah pro danou aktivitu (trénink TCM, náborový turnaj či soustředění). TCM může buď v daném termínu (pro II/1 a II/4) nebo po skončení akce /pro II/2 a II/3) zaslat jím vystavenou fakturu s odsouhlasenou částkou vypočtenou podle parametrů výše uvedených a k této faktuře přiloží kopie faktur/účtenek/dokladů za uhrazený pronájem bowlingových drah, které obdrželo/uhradilo bowlingovému centru a to minimálně ve výši požadované podpory.

Nebo alternativně může požádat o přímou platbu/platby ČBA centru za pronájem bowlingových drah pro jeho aktivity (jedná se především pro podporu dle bodu II/2 a II/3). V tom případě tak musí provést před akcí, ČBA provede objednávku drah přímo u bowlingového centra, který zašle fakturu, kterou ČBA uhradí. Samozřejmě i zde musí být částka na faktuře rovna maximálně částce vypočtené podpory podle parametrů výše uvedených.

Pro čerpání finančních prostředků prosím vystavte fakturu vždy na:

Česká bowlingová asociace

Zátopkova 100/2

160 17 Praha 6

IĆ: 70949794

Fakturu zašlete nejprve ke schválení elektronicky na email president@czechbowling.cz a po schválení v tištěné podobě do účtárny České bowlingové asociace:

ZENMEX Olomouc

ČBA - Jana Hanušová

Třída Svobody 956/31

779 00 Olomouc

  • IV.Podpora trenérů mládeže v roce 2018
  • 1.Zvyšování formální kvalifikace

Jako v předchozích letech pokračuje program podpory získání trenérských kvalifikací ETBF pro trenéry, kteří se zaváží k práci s mládeží v rámci TCM.

Na podzim 2018 proběhne další kurz ETBF Level 1 pro všechny nové zájemce o trénování dětí

18-21. 10. 2018 proběhne kurz ETBF Level 2 pod vedením Costase Mitsingase (pouze pro vybrané držitele stupně Level 1)

V září 2018 bude probíhat na FTVS akreditovaný kurz k získání II. trenérské třídy (požadované MŠMT pro čerpání dotace na odměnu trenéra), pro trenéry TCM, kteří se kurzu účastní, uhradí veškeré poplatky s tím spojené ČBA

  • 2.Rozvoj trenérských dovedností a výměna zkušeností

Každý trenér TCM se může zapojit do programu rozvoje trenérských dovedností pod vedením Costase Mitsingase , předběžné termíny kempů pro trenéry jsou:

22-23. 9. 2018

10-11. 11. 2018

19-20. 12. 2018

16-17. 2. 2019 nebo 23-24. 2. 2019

Detaily o tomto programu zveřejní Komise pro mládež v samostatném dokumentu

Dále proběhnou další kurzy věnované sportovní psychologii a to jak pro hráče, trenéry i rodiče ve spolupráci s FTVS a Asociací sportovních psychologů, o termínech a dalších podrobnostech budete informováni na webu asociace.

Jiří Beran, předseda Komise pro mládež

Karel Vopička, prezident ČBA

Přílohy

Krátké zprávy

22.04.2024 v 19:35

Do článku o Mistrovství České republiky juniorů přidány časový harmonogram a rozdělení do rund.

02.04.2024 v 22:54

Otevřeny obsazovačky pro juniorské MČR 2024.

30.03.2024 v 23:36

Tým chlapců získal na ME juniorů stříbrné medaile ze soutěže týmů.

28.03.2024 v 19:55

Zuzana Kvasničková a Ema Iwazawa vybojovaly na ME juniorů stříbrné medaile ze soutěže dvojic.

18.03.2024 v 21:10

V úterý 19.3. po 20.oo hod. bude otevřena obsazovačka na dubnový turnaj PRESTIGE.

Galerie

Trojek Ondřej
Xbowling club
Trojek Ondřej

Trojek Ondřej

Xbowling club

Vítěz 10. turnaje Prestige Tour 2023/24

Iwazawa Ema
JKM bowling
Iwazawa Ema

Iwazawa Ema

JKM bowling

Nejlepší žena, nejlepší hráčka kategorie P190, nejlepší juniorka - 10. turnaj Prestige Tour 2023/24

Muránsky Daniel
Xbowling club
Muránsky Daniel

Muránsky Daniel

Xbowling club

Nejlepší hráč kategorie P165 - 10. turnaj Prestige Tour 2023/24

Klepáček Adolf
bez klubové příslušnosti
Klepáček Adolf

Klepáček Adolf

bez klubové příslušnosti

Nejlepší senior - 10. turnaj Prestige Tour 2023/24

Partneři České bowlingové asociace
  • ETBF
  • International Bowling Federation
  • Česká unie sportu
  • ČOV
  • Best Bowling
  • Bowland
  • Bowling Zone
  • Bowling Brno
  • Xbowling
  • Storm
  • ProBowling
  • Kegel
  • UK FTVS
  • Praha
  • Národní sportovní agentura
  • Silvernite/
  • JMP - studio zdravého spaní/