Mistrovství Evropy juniorů 2017

16.4.2017

Krásný historický večer do České republiky, Anička Petáková se dnes v Helsinkách stala nesmrtelnou, když jako vůbec první hráčka České republiky vybojovala medaili na oficiálním evropském - ETBF či světovém šampionátu - World Bowling. Ziskem bronzové medaile v soutěži jednotlivců se zlatým písmem zapsala do kronik českého bowlingu. Po naprosto famózním výkonu se po šesti hrách (215, 244, 183, 176, 214, 221) umístila na druhém místě, což jí zajistilo účast v semifinále a zisk minimálně bronzové medaile. V semifinále nastoupila proti Megan G. Dicay z Dánska, kde však bohužel prohrála pouze o jeden jediný bod (188-189). Anička ale během svého prvního vyřazovacího zápasu na ME nadchla předvedenou hrou, když se nenechala rozhodit tíhou okamžiku a ani zaplněným hledištěm, kde převládali hlavně dánští fanoušci. Zejména v desátém framu, kdy musela Anička dohodit desítku kuželku, aby zůstala ve hře. Dohodila! Poté potřebovala hodit hodit strike na remízu. A i v tomto infarktovém okamžiku, kdy zaplněné centrum upínalo zrak pouze na Aničky poslední hod, se nenechala rozhodit a trefila krásnou kapsu. Sedmička kuželka se zakymácela, ale bohužel zůstala stát. Byl to ale opravdu krásný zápas a my za tento nádherný historický úspěch Aničce moc děkujeme a gratulujeme. Anička se také dnešním výsledkem 1253 posunula na 13. místo v All Event, takže nastupuje zítra v 9:00 místního času do prvního kola Masters proti Švédce Amandě Gadd. Velmi pěkně dnes zahrála i Lucka Kubelková, která ještě před poslední hrou živila naděje na postup do Masters. Celkově se umístila na velmi pěkném 30. místě s průměrem 179,9. V dnešní soutěži jednotlivců skončila na 24. místě, když zahrála průměr 182,5. I Lucce gratulujeme a děkujeme za pěkné reprezentační výsledky na mezinárodní scéně. Držte nám tedy zítra palce, ať to Aničce zase padá. S pozdravem,

Jan Čepelák;

14.4.2017

Pěkný den všem bowlingovým příznivcům v České republice,
v Helsinkách máme odehránou další porci her a nutno říci, že nám naši svěřenci dělají stále větší a větší radost.
Prvně začneme se soutěží dvojic, kterou naše reprezentantky Lucie Kubelková a Anna Petáková vstoupily do ME. Holky začínaly v první rundě, takže odjížděly z hotelu už ranním autobusem 7:40, aby byly v 9 hodin, kdy runda začínala, připraveny na první letošní hry na ME. Ačkoliv už je to Aničky třetí a Lucky druhé ME, tak nervozita byla před zahájením trochu znát. Ta však opadla hned prvním hodem a holky začaly turnaj skvěle. Anička začala krásnou hrou 210 a Lucka také pěknou hrou 185. Součet 395 řadil holky na výborné průběžné 2. místo. Lépe začala pouze dvojice Rusek. Nálada byla pozitivní a vše nasvědčovalo tomu, že holky si s úvodním dnem pěkně poradí. Poté ale přišel přesun na další pár drah, který se choval jo hodně jinak než předešlý. To naše děvčata trochu znervóznělo, z čehož pramenilo i několik zbytečných nedohozů. Anička hodila 156 a Lucka 150. To znamenalo i značný propad výsledkovou listinou. V další hře už se opět chytila Anička a zahrála opět výbornou hru 214. U Lucky se také jednalo o mírné zlepšení, ale 159 určitě nebyla hra, kterou si představovala. Čtvrtá hra se bohužel vůbec Lucce nepodařila a zahrála 137. Byla to přesně taková ta hra typu, když se nedaří, tak se prostě nedaří vůbec nic. Ze špatných hodů zůstávaly parohy, a když už se pak trefíta, tak tam ta kuželka číslo 10 prostě musela zůstat stát. Nic ale pořád nevzdávala, bojovala a věděla, že má ještě čas to zlepšit. Anička poté zahrála solidních 180, což se tu opravdu počítá. Mazání totiž není vůbec jednoduché, takže jsou tu výsledky celkově nižžší než na minulých šampionátech. Moc pokusů na překonání rekordů šampionátu se tu letos konat nebude. V páté hře zahrály holky podobný výsledek, který nebyl výborný, ale nebyl ani špatný. Anička nahrála 174 a Lucka 169. Byla před nimi poslední hra. Už v průběhu té páté hry bylo vidět, že to zase půjde. Dobré hody stále přibývaly, takže bylo jenom otázkou času, kdy přijde to pověstné štěstíčko a holky spojí několik striků. To se přesně stalo v poslední hře. Lucka se konečně uvolnila a začala to tam prostě sypat. Výsledkem bylo krásných 234. Anička zakončila úvodní blok her pěknou hrou 190. Anička uhrála ve svém prvním dnu na šampionátu výborných 187,3 v průměru, což ji po první odehrané rundě zařadilo do první desítky. Lucka skončila s průměrem 172,3, což byl pěkný základ na to, aby se ve zbytku turnaje snažila procpat do Masters, o kterém jsme věděli, že určitě nebude daleko. V druhé rundě se představila druhá polovina dívek, kde Česká republika už zastoupení neměla. Výsledkově byla druhé runda lepší, ale nebylo to zase tak markantní. Naše děvčata skončila na celkovém 14. místě s průměrem 179,8 a nechala za sebou i dvojice z domácího Finska, či dvojice z Dánska, Nizozemska i Německa. V celkovém pořadí z toho pro Aničku bylo skvělé 17. místo, které by v poklidu zajišťovalo postup do Masters, a 39. místo pro Lucku, ze kterého měla hranici pro postup do Masters stále na dosah. Byl to tedy velmi úspěšný druhý den šampionátu.
Další den pokračoval turnaj první částí soutěží družstev. V této kategorii jsme se boužel nemohli účastnit, protože jsme neměli dostatečný počet chlapců ani děvčat. U chlapců tomu bylo vůbec poprvé za 9 let, kdy se Česká republika účastní juniorského ME. Doufejme, že se v nejbližších letech už budeme opět moci v plné síle porovnávat se všemi bowlingově vyspělými národy.
První nastoupili chlapci. Byli dáni dohromady společně s kluky ze Slovinska, což se nám zamlouvalo, protože to jsou evropští mistři z minulého roku, kteří by mohli naše svěřence táhnout k dobrým výsledkům. To se z části potvrdilo, ale pouze v případě Honzy. Ten dokonce oba slovinské borce v součtu třech her porazil a po skvělých hrách 210, 202 a 204 se přiblížil vytouženému Masters. Patrik bohužel neměl vůbec svůj den a nemohl se vůbec trefit. První hru zahrál pouze 122, po které pak přišlo ještě dvakrát 150. To určitě není to, s čím sem Patrik přijel. My všichni však víme, že Patrik má na mnohem lepší čísla a Patrik to ví také, takže určitě nic nevzdá a bude bojovat dál.
Odpoledne rozehrály soutěž týmů i dívky. Ty dostaly do kombinované týmu hráčku z Izraele. Anička i Lucka vstoupily do bojů úžasnou první hrou. Anička den otevřela svým dosavadním turnajovým maximem 224 a Lucka ji doplnila pěknou 199. Opět to tedy vypadalo velmi dobře. Jenže poté přišel opět přesun přes celou hernu a opětovný výsledkový sešup. Lucka se s tím popasovala o něco lépe a hry 168 a 174 ve výsledku nebyly vůbec špatné, takže ji to i tak posunulo o několik příček směrem vzhůru. Anička si pohár hořkosti vypila až do dna. Během dvou her jí nespadlo vůbec nic. Nepomohla ani změna koule, rychlosti, úhlu. Ať tam hodila cokoliv, tak tam vždycky něco zůstalo. Vypadalo to, jakoby si vybrala smůlu všech hráček na herně. Nakonec z toho byly hry 153 a 130 bez jediného hozeného striku. To mělo bohužel za následek to, že Anička klesla mimo TOP 24. Ztráta byla ale naprosto minimální a nic nenasvědčovalo tomu, že by se Anička do TOP 24 zase nevrátila, protože herně tam rozhodně patří.
Dneska přišla na řadu druhá polovina her soutěže týmů. Do ní jsme šli s tím, abychom si hezky zahráli, odvedli dobrou práci, pokusili se přiblížit Honzovi, Aničce a Lucce Masters a spravit Patrikovi chuť, aby se pak ještě pokusil v jednotlicvích o pěkný výsledek. To se nám dokázalo splnit úplně všechno!
Dneska se prohodilo pořadí rund, takže šla na řadu první děvčata. Obě dvě děvčata hrála výborně, Anička se dostala zpátky do TOP 24 a Lucka se opět posunula a Masters má na dostřel. Schází jí pouze 53 bodů, na což Lucka rozhodně má. Pevně tedy věříme, že v sobotu, kdy hrají dívky soutěž jednotlivců, Lucka zazáří a postará se v poslední sezóně mezi juniorkami o svůj životní úspěch. Ale jak to tedy dneska všechno probíhalo? Holky měly poprvé trochu pomalejší rozjezd, což jim však možná ve výsledku pomohlo. Po Lucky 182 a Aničky 171 přišlo u Lucky zlepšení na 197 a u Aničky na 190. Poslední hru zakončila Anička výtečnou hrou 210 a Lucka také skvělou 190. To pro holky znamená, že Anička je opět na místě zaručující postup do Masters. Konkrétně je s průměrem 183,5 na 22. místě a Lucka už je na 32. místě s průměrem 178,7 a ztrácí již zmíněných pouhých 53 bodů na postup. Skvělé ráno pro český bowling!
Poté přišli na řadu chlapci. A opět se dařilo. Honza Tříska začal svým turnajovým maximem 224. Číslo samotné je úžasné, ale zcela nevystihuje Honzovu předvedenou hru. Konečně odhodil nervozitu pryč a posílal tam jeden pěkný hod za druhým. Zůstalo mu tam sice několik jednotlivých kuželek, ale vždycky tomu tak bylo po pěkném prvním hodu. K tomu se přidaly velmi precizní dohozy a číslo 224 bylo na světě. Hlavní byl však pocit dobře odvedené práce. Ano, to bylo ono! Patrik bohužel začal tam, kde skončil minulý den. Byla to však poslední hra, kdy se takto trápil. V další hře už zahrál velmi pěkných 194 a den zakončil výkonem 203, což je jeho zatím nejlepší hra. Už to našel a teď to půjde! Honza pokračoval opět skvělou hrou 214, a pak přišel přesun na pár drah 27-28, kde nebylo možné hrát tak, jak do té doby Honza hrál. Po několika hodech tedy musela přijít razantní změna, kterou byla výměna koule a posun o 20 parket doleva. Honza nám den zakončil výkonem 176, což ho řadí na 28. místo s pouhou ztrátou 22 bodů na postup do Masters. Patrik se po dnešních třech hrách posunul na 85. místo s průměrem 165,1. Byl to tedy velmi úspěšný den.
Zítra nás čeká soutěž jednotlivců, kde se nám opět představí naši borci. Oba začínají v 9:00 místního času na dráze 23.
Oficiální výsledky můžete sledovat zde http://www.bowlingresults.info/eyc/2017/. Onlinescoring zde http://www.striqe.com/scoring.asp?alley=110&showdate=3337 a Livestreaming na tomto odkaze https://www.youtube.com/watch?v=rVU0fLORJCI.
Držte palce a bowlingu zdar.
S pozdravem,
Jan Čepelák

10.4.2017

Hezký večer do České repubilky,
tak za sebou máme první soutěž, kterou byly dvojice chlapců. Naše chlapecké duo ve složení Patrik Pechar a Jan Tříska zahájilo své vystoupení na juniorském ME. Na řadu přišli kluci až ve druhé rundě, takže byl ráno čas se na start turnaje připravit a podívat se na pár her dvojic z první rundy.
Po první rundě byla na čele s průměrem 230,3 suverénní domácí dvojice Jesse Ahokas a Niko Oksanen. Za nimi byly další dvojice už se značným odstupem, což dávalo naději dvojicím z druhé rundy, tedy i nám. Během sledování ranní rundy začalo být ale vidět, že mazání se mění úplně jinak, než se měnilo během oficiálního tréninku, což se projevilo i na výsledcích mnohých favoritů. Například lepší ze švédských dvojic skončila až na 10. místě a do semifinálových bojů se neprobojovala ani žádná z norských, anglických dánských či německých dvojic. Dráhy na levé straně herny se chovaly úplně jinak, než se chovaly ty na druhé straně, tudíž přesuny z jendoho konce na druhý způsobovaly hráčům velké problémy. Minimálně jedna špatná hra se během dne nevyhnula žádné z dvojic, a to ani dvojici Ahokas a Oksanen.
Patrik s Honzou se snažili s rozdílnými drahami velmi statečně a nakonec skončili na 31. místě s průměrem rovných 180. Patrikovi se bohužel nevyhnula nervozita prvních her, ale postupem času se do hry stále více dostával, až nakonec zakončil šestou hru rovnou „dvoustovkou“ a průměrem 168,8. Honzovi se dařilo o něco lépe a s průměrem 191,2 je stále na dosah TOP24, která postoupí do Masters. Patrik se tedy po šesti odehraných hrách nachází na 79. místě a Honza na 40. místě. Jsme však přesvědčeni, že naši kluci budou v dalších dnech pořadím pouze stoupat a stoupat.
Soutěž dvojic po úžasném finále, které rozhodlo až poslední hod, vyhrála ukrajinská dvojice před dvojicí z Nizozemska. Třetí místo obsadilo Finsko a Francie.
Zítra nás čekají první hry Lucky a Aničky, které vstoupí do turnaje taktéž soutěží dvojic. Děvčata už nastoupí na dráhy v první ranní rundě od 9 hodin místního čas. Holky nastoupí na páru drah 13-14 a výsledky můžete opět sledovat na onlinescoringu http://www.striqe.com/scoring.asp?alley=110&showdate=3334, oficiálním výsledkovém servisu http://www.bowlingresults.info/eyc/2017/ či živě na https://www.youtube.com/watch?v=rVU0fLORJCI.

S poděkováním za projevy podpory našim hráčkám a hráčům,

9.4.2017

Krásné nedělní odpoledne, bowlingoví fandové,

než se pustím do povídání o bowlingu, tak bych rád pogratuloval naší Lucce Kubelkové, která svůj první let v životě zvádla naprosto skvěle. Nebyl potřeba ani jeden pytlík společnosti Czech Airlines. Gratulujeme!

Teď už se ale vrátím k tématu. Naše juniorská reprezentace právě ukončila svůj oficiální trénink, který splnil účel, s jakým jsme do tréninku šli. Vyzkoušeli jsme všechny koule, různé rychlosti i úhly a snažili se připravit na všechny možné změny, které nás na drahách mohou během mistrovství potkat. Jelikož však při oficiálním tréninku hrají děvčata společně s chlapci, tak se mazání na drahách měnilo jinak, než se bude měnit v průběhu mistrovství.

Nyní nás čeká cesta na hotel, který leží přímo na pobřeží zálivu Laajalahti. A jelikož jsou naše pokoje situovány na tu správnou stranu, tak z nich máme na zmíněnou zátoku krásný výhled. Na hotelu se však pouze převlékneme a připravíme na oficiální zahájení, které nás čeká v 18 hodin místního času.

Po zahajovacím ceremoniálu se projdeme zpátky na hotel, kde už se začnou kluci soustředit na zítřejší soutěž dvojic. Honza s Patrikem budou hrát ve druhé rundě, což znamená, že budou začínat v 13:15 místního času. První hru odehrají na páru drah 23-24.

Výsledky můžete sledovat na onlinescoringu http://www.striqe.com/scoring.asp?alley=110&showd... nebo na stránkách http://www.striqe.com/scoring.asp?alley=110&showd...

Držte palce!

S pozdravem,

Jan Čepelák

6.4.2017

Vážení bowlingoví příznivci,

když se v roce 1972 konalo historicky první Mistrovství Evropy juniorů v bowlingu v londýnském obvodě Hounslow, tak u nás, v tehdejším Československu, věděl o bowlingu opravdu jen málokdo. O 45 let později se od 8. — 17. dubna koná v Helsinkách už 30. juniorské mistrovství Evropy, a to již s jubilejní desátou účastí juniorského výběru České republiky. A vyšlo to dokonce tak příznačně, že první desítku juniorských reprezentačních výjezdů uzavíráme na stejném bowlingovém centru, kde naše juniorská bowlingová reprezentace hájila barvy České republiky vůbec poprvé, a to na jednom z nejslavnějších bowlingových center na světě, na helsinském Tali Bowl. Za tu dobu stihla Česká republika získat zásluhou Davida Vítka (stříbro v kategorii Master na ME 2013 ve Vídni) a Marka Talpy (bronz v jednotlivcích na ME 2012 v Aalborgu) již dvě historické medaile, vybojovat několik účasti v Masters i zahrát „třístovku". To vše jsou obrovské úspěchy, na které se na letošním šampionátu budeme snažit navázat, protože kvalitu na to rozhodně máme. Letošní reprezentační výběr je sice složením nejmenší, jaký kdy byl na ME vyslán, ale o to kvalitnější, zkušenější a hladovější po úspěších. Dívky budou reprezentovat Anna Petáková a Lucie Kubelková. Chlapce poté Jan Tříska a Patrik Pechar. Jedná se tedy o zkušený výběr, z nichž všichni reprezentanti na ME již minimálně jednou byli. Trénování se ujme dlouholetý reprezentační trenér Jan Spáčil a jeho asistent Jan Čepelák. Letošního ME se zúčastní celkem 54 dívek a 94 chlaců z 28 zemí. Výprava odlétá z Prahy 8. dubna ve 12:15 a do Helsinek dorazí v 15:20 místního času. Ubytována bude v oficiálním hotelu, a to v hotelu Hilton Helsinki Kalastajatorppa. Oficiální stránky šampionátu naleznete zde: http://bowling.fi/cyc2017. Držte nám tedy palce a s dalším zpravodajstvím se ohlásíme již z Helsinek.

ME juniorů 2017

Krátké zprávy

18.03.2024 v 21:10

V úterý 19.3. po 20.oo hod. bude otevřena obsazovačka na dubnový turnaj PRESTIGE.

14.02.2024 v 09:07

Ve čtvrtek 15.2. v 20.oo hod. bude otevřena obsazovačka na březnový turnaj PRESTIGE.

26.01.2024 v 22:29

Lukáš Jelínek vybojoval v Světovém poháru juniorů do 21 let bronzovou medaili.

14.01.2024 v 14:45

Obsazovačka na únorový turnaj PRESTIGE bude otevřena v úterý 16.1. v 20.oo hod.

14.12.2023 v 08:51

Sobotní Baráž pro MČR 5 čl. družstev ZRUŠENA. Hrací den MČR pro přihlášená družstva začíná místo 13.oo hod. již v 11.oo hod.

Galerie

Jelínek Lukáš
Xbowling club
Jelínek Lukáš

Jelínek Lukáš

Xbowling club

Vítěz 9. turnaje Prestige Tour 2023/24

Beštová Kateřina
expert King Pins
Beštová Kateřina

Beštová Kateřina

expert King Pins

Nejlepší žena - 9. turnaj Prestige Tour 2023/24

Vrážel Jiří st.
SKBC Račice
Vrážel Jiří st.

Vrážel Jiří st.

SKBC Račice

Nejlepší hráč kategorie P190, nejlepší senior - 9. turnaj Prestige Tour 2023/24

Obrusník Lukáš
Strike
Obrusník Lukáš

Obrusník Lukáš

Strike

Nejlepší hráč kategorie P165 - 9. turnaj Prestige Tour 2023/24

Mojka David
JKM bowling
Mojka David

Mojka David

JKM bowling

Nejlepší junior - 9. turnaj Prestige Tour 2023/24

Partneři České bowlingové asociace
  • ETBF
  • International Bowling Federation
  • Česká unie sportu
  • ČOV
  • Best Bowling
  • Bowland
  • Bowling Zone
  • Bowling Brno
  • Xbowling
  • Storm
  • ProBowling
  • Kegel
  • UK FTVS
  • Praha
  • Národní sportovní agentura
  • Silvernite/
  • JMP - studio zdravého spaní/