Mistrovství světa 2023

(akt. 15. 10.) Dnešním dnem byla ukončena i soutěž týmů. Česká republika obsadila ve skupině třetí místo za 9 bodů, celkově dosáhla nejvyššího průměru, a to 209,4. Ze skupiny postoupil tým Kanady a Litvy.

Zlatou medaili ze soutěže týmů si nakonec odváží Kanada, stříbrnou Korea a o bronz se dělí Litva a Čína.

V pondělí 16. 10. nás čeká cesta zpět do České republiky, moc děkujeme všem fanouškům za podporu, kterou jste nám vyjadřovali v průběhu šampionátu.

.
(akt. 14. 10.) Dnes byla ukončena soutěž trojic a pro české barvy to poprvé “cinklo”. O bronzovou medaili se postarala trojice ve složení Jaroslav Lorenc - Zdeněk Minář - Ondřej Trojek, kteří v druhém kole soutěže trojic získali 15 bodů s průměrem 228,43. Ve své skupině se umístili na druhém místě, což znamenalo jistotu semifinále a tudíž i medaile.

Naše trojice se v semifinále utkala s Dány, ti ovládli první hru poměrem 279:244. Ve druhé hře naši reprezentanti srdnatě bojovali až do posledního framu o srovnání stavu vítězných utkání, i tato hra ale nakonec připadla dánským hráčům, kteří v druhé hře vyhráli v poměru 203:199.

Druhá česká trojice ve složení Lukáš Jelínek - Ondřej Prekop - Jan Macek ve své skupině také bojovala o postup. K možnosti zúčastnit se rozhozu na devátý a desátý frame o postup chyběla pouze jediná výhra. Naše trojice obsadila ve skupině konečné šesté místo s 9 body a průměrem 214,71.

Konečné pořadí:

1. Tony Wong, Ivan Tse, Wu Siu Hong (HKG)

2. Dan Ostergaard, Mik Stampe, Mathias Ankerdal (DEN)

3. Jaroslav Lorenc, Zdeněk Minář, Ondřej Trojek (CZE) a Andriud Gasparavicius, Osvaldas Noreika, Rimvydas Balzekas (LTU)

Zítra nás čeká soutěž pětičlenných týmů, která začne od 8:00 SEČ. Ve své skupině odehrajeme pět vzájemných zápasů a do dalších bojů postoupí dva nejlepší týmy. Mezi hrami je možné střídat hráče.

.
(akt. 13. 10.) Máme za námi první kolo soutěže trojic a obě naše trojice se vedly výborně. Lukáš Jelínek, Ondřej Prekop a Jan Macek neprohráli jediný zápas a celou skupinu vyhráli s 15 body a průměrem 224,2.

Druhá trojice ve složení Jaroslav Lorenc, Zdeněk Minář a Ondřej Trojek skupinu taktéž vyhrála s 12 body a průměrem 220,8.

V druhém kole se tak můžeme těšit na obě české trojice, které se představí ve dvou skupinách po osmi trojicích. V těchto skupinách naši reprezentanti odehrají sedm vzájemných zápasů, za výhru si připíší 3 body, za remízu 1 bod. Do semifinále postoupí vždy dvě trojice z každé skupiny s nejvyšším počtem bodů. Druhé kolo začne pro všechny hráče zítra od 8:00 SEČ.

Oficiální stránky turnaje

Mazací model

Výsledky

Live scoring

Streaming

.

(akt. 12. 10.) Soutěž dvojic je již minulostí a medaile pro české barvy byla na dosah. V druhém kole se dařilo dvojici Zdeněk Minář - Ondřej Prekop. Tato dvojice vyhrála první čtyři zápasy a v poslední hře hrála zápas proti Jordánsku, ve kterém si mohla zajistit přímý postup do semifinále. Duel po smolném konci skončil vítězstvím Jordánska, což znamenalo, že o jistém medailistovi musel rozhodnout až rozhoz na devátý a desátý frame. Rozhozu se s námi účastnilo Jordánsko a Singapur. Rozhoz dle pravidel absolvuje celý vždy hráč, který hrál desátý frame poslední hry. Za Českou republiku nastoupil Ondřej Prekop, který v devátém framu začal strikem, ale bohužel v desátém framu byla tentokráte proti desítka kuželka, která do semifinále poslala singapurskou dvojici ve složení Darren Ong - Muhd Jaris Goh, tedy zlatý a stříbrný medailista ze soutěže jednotlivců. To jen podtrhuje skvělý výkon naší dvojice, která v této skupině získala 12 bodů s průměrem 226,8.

Ve stejné skupině taktéž bojovala naše dvojice ve složení Ondřej Trojek - Jaroslav Lorenc, která si připsala tři body s průměrem 195.

O postup také bojovala poslední česká dvojice ve složení Jan Macek - Lukáš Jelínek. Tato dvojice prošla hladce prvními třemi zápasy, ve čtvrtém zápase je bohužel zastavila dominantní korejská dvojice, která zahrála proti našim reprezentantům 289 a celou skupinu s průměrem 256,6 vyhrála. Naši hráči skončili na druhém místě ve skupině s 9 body a průměrem 212,2.

Soutěž dvojic dopadla následovně:

1. Místo Kim Kyung Min - Kim Dong Hyoen (KOR)

2. Místo Won Jong Hyeok - Oh Byung Jun (KOR)

3. Místo Muhd Syafiq Ridhwan - Ahmad Muaz (MAS) a Darren Ong - Muhd Jaris Goh (SGP)

Zítra začíná soutěž trojic, ta se v prvním kole odehraje naprosto stejným formátem jako soutěž dvojic (postupují dvě nejlepší trojice z každé podskupiny). Naši reprezentanti se představí v následujícím složení:

11:30 SEČ Lukáš Jelínek, Jan Macek a Ondřej Prekop,

15:00 SEČ Ondřej Trojek, Zdeněk Minář a Jaroslav Lorenc.

.

(akt. 11. 10.) Dnešním dnem bylo uzavřeno první kolo dvojic. Tento den lze nejlépe vystihnout zlomkem 10/10, neboť v dnešním hracím dni ani jedna z českých dvojic neprohrála jediný zápas.

Jan Macek a Lukáš Jelínek ovládli hrací podskupinu s 15 body a průměrem 227. Společně s nimi postoupila dánská dvojice ve složení Mathias Ankerdal - Tim Stampe. Tato dvojice v průběhu hracího dne téměř dosáhla na perfect game, ale ani 299 jim nezajistilo přímý postup. Ten si vysloužili až po vyhraném rozhozu na devátý a desátý frame proti Kuvajtu.

Zdeněk Minář a Ondřej Prekop získali taktéž 15 bodů a v podskupině zvítězili s průměrem 212,4. Společně s nimi dále postoupila reprezentace Hongkongu ve složení Wu Siu Hong - Michael Mak.

Zítra se tak můžete těšit na všechny tři české dvojice, které se představí v druhém kole od 11:00 SEČ. Z každé skupiny postoupí vždy jedna dvojice.

.

(akt. 10. 10.) Dnes vstoupila do soutěže dvojice Ondřej Trojek a Jaroslav Lorenc. První české duo si vedlo velice dobře, získalo 12 bodů za 4 výhry a zajistilo si postup mezi nejlepších 24 dvojic turnaje. Čeští hráči postoupili z podskupiny z druhého místa, které si zajistili po napínavém posledním zápase s dánskou dvojicí. Jejich celkový průměr na pět her činil 223,6.

Skupinu ovládla dvojice z Hongkongu ve složení Keith Mark a Eric Tseng s 15 body a průměrem 232,6.

Zítra se od 8:00 SEČ představí dvojice Jan Macek - Lukáš Jelínek a od 11:30 SEČ dvojice Zdeněk Minář - Ondřej Prekop.

Oficiální stránky turnaje

Mazací model

Výsledky

Live scoring

Streaming

.

(akt. 9. 10.) Dnešním dnem skončila soutěž jednotlivců. Lukáš ve své skupině předváděl dobré výkony, získal celkem 9 bodů za 3 výhry a dosáhl na nejvyšší průměr ve skupině 226,8, ale bohužel na postup ze skupiny to nestačilo. O postupu ze této skupiny se v rozhozu na devátý a desátý frame utkali Darren Ong a Sultan Al Qubaisi, reprezentující Singapur, respektive UAE. První jmenovaný získal rozhoz ve svůj prospěch a nakonec celou soutěž jednotlivců i vyhrál. Stříbrnou medaili si odváží Muhd Jaris Goh, taktéž reprezentující Singapur. O bronzovou medaili se dělí Tobias Börding z Německa a Ghanim Aboujassoum z Kataru.

Zítra začíná soutěž dvojic, která se odehraje podobným způsobem jako soutěž jednotlivců, s tím rozdílem, že z každé podskupiny postupují dvě dvojice. Tato soutěž se odehraje systémem baker, naše dvojice se vždy postupně utkají s hráči z Dánska, Hongkongu, Kuvajtu a Kazachstánu. Hráče stejně jako v soutěži jednotlivců čeká vždy jeden volný zápas v podskupině. Naše dvojice se představí v následujícím složení:

10. 10. 11:30 SEČ Ondřej Trojek - Jaroslav Lorenc

11. 10. 8:00 SEČ Jan Macek - Lukáš Jelínek

11. 10. 11:30 SEČ Zdeněk Minář - Ondřej Prekop

.

(akt. 8. 10.) Poslední hrací den soutěže jednotlivců je již minulostí a přinesl pro české barvy první postup mezi TOP 24. Postaral se o něj v první hrací rundě Lukáš Jelínek, který v základní skupině získal 12 bodů za 4 výhry. Postup nebyl jednoduchý, ačkoliv Lukáš v základní části dosáhl na průměr 250, stejný počet bodů za vítězství získal také německý reprezentant Frank Drevenstedt.

Shodu bodů musel rozhodnout až rozhoz na devátý a desátý frame. V prvním rozhozu oba reprezentanti získali shodně 47 bodů, ačkoliv německý reprezentant měl šanci posledním hodem zápas ukončit ve svůj prospěch shozenými osmi či více kuželkami. Po remíze se rozhoz opakoval, Lukášovi se narozdíl od soupeře podařilo spojit striky a zajistil si tak postup mezi nejlepších 24 hráčů.

V dalších rundách se představili Zdeněk Minář a Jaroslav Lorenc, kteří oba získali ve svých podskupinách 6 bodů a umístili se tak na čtvrtých místech.

Zítra od 11:00 SEČ nastoupí k dalším pěti zápasům Lukáš Jelínek v druhém kole soutěže jednotlivců.

.

(akt. 7. 10.) První hry má také za sebou Ondřej Prekop. Ondra vybojoval celkem devět bodů za tři vítězství a umístil se na třetím místě v podskupině. Svůj blok her odehrál s kvalitním průměrem 216,2. Skupinu ovládl dominantním výkonem Kanaďan Darren Alexander.

Zítra se můžeme těšit hned na trojici českých reprezentantů, od 8:00 SEČ se představí Lukáš Jelínek, od 11:30 SEČ Zdeněk Minář a od 15:00 SEČ Jaroslav Lorenc.

.

(akt. 6. 10.) Dnes si připsal svou reprezentační premiéru Ondřej Trojek. Ve svém bloku her získal celkem 9 bodů za tři výhry. Ondra dosáhl na krásný průměr 215,2, což byl také nejvyšší průměr v podskupině. O nepostoupení z podskupiny rozhodl velice kvalitní třetí zápas, který ve svůj prospěch získal německý reprezentant Tobias Börding v poměru 221:235. Tento hráč nakonec i celou skupinu vyhrál, o jeho postupu rozhodl až rozhoz na devátý a desátý frame, ve kterém porazil Kanaďana Jordana Junga.

Zítra od 11:30 SEČ nastoupí ke svým prvním hrám Ondřej Prekop.

.

(akt. 5. 10.) Máme za sebou první den soutěže jednotlivců. Z každé skupiny postupuje jen jeden hráč, Jan Macek ve velmi těžké skupině předváděl dobré výkony a nakonec skončil druhý za suverénním Litevcem Laurynasem Narusicem. Nechal za sebou například i hráče PBA Mitche Hupého z Kanady. Zítra se od 11:30 SEČ zapojí do hry Ondřej Trojek.

.

(akt. 4. 10.) Hráči mají za sebou již oficiální trénink. V následujících dnech se představí postupně v soutěži jednotlivců, a to konkrétně v těchto termínech

5. 10. 11:30 SEČ – Jan Macek

6. 10. 11:30 SEČ – Ondřej Trojek

7. 10. 11:30 SEČ – Ondřej Prekop

8. 10. 8:00 SEČ – Lukáš Jelínek

8. 10. 11:30 SEČ – Zdeněk Minář

8. 10. 15:00 SEČ – Jaroslav Lorenc

Startovní pole bylo rozděleno do šesti skupin A – F, přičemž každá skupina obsahuje 4 podskupiny o šesti hráčích. Jednotlivé státy byly nasazeny do podskupin dle umístění na předchozích světových šampionátech. Česká republika byla pro soutěž jednotlivců nasazena z třetího „koše“ a každý z našich reprezentantů se utká s hráči následujících zemí: Kanada, Německo, Litva a Írán (vzhledem k neočekávanému odhlášení jedné z účastnických zemí čeká české reprezentanty v soutěži jednotlivců vždy jeden „volný zápas“). V této podskupině se utkají hráči systémem „round robin“ (každý s každým), za výhru budou hráči uděleny tři body a za remízu jeden bod. Konečné pořadí ve skupině je dáno počtem získaných bodů, v případě rovnosti bodů rozhoduje o postupu rozhoz na devátý a desátý frame. Z každé podskupiny postupuje pouze vítěz.

Výše uvedeným systémem postoupí celkem 24 hráčů, kteří budou nasazeni do čtyř skupin po šesti hráčích. Hráči ve skupině odehrají celkem pět her opět systémem round robin, za vítězství budou uděleny tři body, za remízu jeden bod.

Do semifinále postoupí vítězové skupin a utkají se ve vyřazovacích bojích na dvě vítězné hry, první proti čtvrtému a druhý proti třetímu. Hráči budou nasazeni dle získaných bodů ve stepu 2.

Vítězové semifinálových bojů se následně utkají ve finále na dvě vítězné hry.

.

Česká bowlingová reprezentace mužů vyrazila v pondělí 2. 10. do Kuvajtu na Mistrovství světa v bowlingu 2023. Hráči mají za sebou již neoficiální trénink, šampionát začne oficiálním tréninkem, který čeští reprezentanti absolvují ve středu 4. 10. ve 14:00 SEČ, a slavnostním zahájením, které proběhne od 18:00 SEČ.

Složení týmu:

Hráči: Lukáš Jelínek, Jaroslav Lorenc, Jan Macek, Zdeněk Minář, Ondřej Prekop, Ondřej Trojek.

Vedoucí výpravy: Lukáš Homola.

Asistent vedoucího: Tomáš Liebich.

Důležité odkazy:

Oficiální stránky turnaje

Mazací model

Výsledky

Live scoring

Streaming

Krátké zprávy

22.04.2024 v 19:35

Do článku o Mistrovství České republiky juniorů přidány časový harmonogram a rozdělení do rund.

02.04.2024 v 22:54

Otevřeny obsazovačky pro juniorské MČR 2024.

30.03.2024 v 23:36

Tým chlapců získal na ME juniorů stříbrné medaile ze soutěže týmů.

28.03.2024 v 19:55

Zuzana Kvasničková a Ema Iwazawa vybojovaly na ME juniorů stříbrné medaile ze soutěže dvojic.

18.03.2024 v 21:10

V úterý 19.3. po 20.oo hod. bude otevřena obsazovačka na dubnový turnaj PRESTIGE.

Galerie

Trojek Ondřej
Xbowling club
Trojek Ondřej

Trojek Ondřej

Xbowling club

Vítěz 10. turnaje Prestige Tour 2023/24

Iwazawa Ema
JKM bowling
Iwazawa Ema

Iwazawa Ema

JKM bowling

Nejlepší žena, nejlepší hráčka kategorie P190, nejlepší juniorka - 10. turnaj Prestige Tour 2023/24

Muránsky Daniel
Xbowling club
Muránsky Daniel

Muránsky Daniel

Xbowling club

Nejlepší hráč kategorie P165 - 10. turnaj Prestige Tour 2023/24

Klepáček Adolf
bez klubové příslušnosti
Klepáček Adolf

Klepáček Adolf

bez klubové příslušnosti

Nejlepší senior - 10. turnaj Prestige Tour 2023/24

Partneři České bowlingové asociace
  • ETBF
  • International Bowling Federation
  • Česká unie sportu
  • ČOV
  • Best Bowling
  • Bowland
  • Bowling Zone
  • Bowling Brno
  • Xbowling
  • Storm
  • ProBowling
  • Kegel
  • UK FTVS
  • Praha
  • Národní sportovní agentura
  • Silvernite/
  • JMP - studio zdravého spaní/