Mistrovství světa do 21 let

Český sportovní bowling přepisuje svoji historii. Zlato a dva bronzy vybojovali mladí bowleři na mistrovství světa do 21 let v korejském Inčchonu. V soutěži čtyřčlenných mužských týmů po famózním výkonu obhájili titul světových šampiónů. Bronzové medaile si odvážejí ze soutěže mužských dvojic a smíšených čtyřčlenných týmů.

Letošního MS se účastnila kompletní světová špička z 38 zemí a pěti kontinentů. České cíle byly vysoké, ve hře byla obhajoba zlaté týmové medaile z posledního mistrovství světa. Před dvěma lety bylo české zlato velkým překvapením. Letos už naši hráči patřili k favoritům turnaje, český bowling ušel za poslední období velký kus cesty.

Týmové soutěže se opět hrály tzv. baker systémem, kdy se hráči střídají po každém framu. V kvalifikaci hrané na šest her postoupilčeský tým ve složení Ondřej Trojek, Lukáš Jelínek, Ondřej Prekop a Jaroslav Zapletalz dvanáctého místa mezi nejlepší šestnáctku turnaje. Následoval matchplay ve dvou osmičlenných skupinách. Naši hráči svoji skupinu ovládli a postoupili do semifinále, které se hrálo na dvě vítězné hry. Zde museli dotahovat náskok soupeře, ale tým Japonska nakonec porazili 2:1. Ve finále na ně čekal stejný soupeř jako před dvěma lety, tým USA z kolébky světového bowlingu.

Finále bylo napínavé od začátku až do úplného konce. První hru vyhráli Češi 234:224. Druhá hra se jim tolik nevydařila a prohráli 184:224. V rozhodující třetí hře to bylo o silných nervech a koncentraci. Hráči chybovali na obou stranách, ale lepší pozici do závěrečného framu měli Češi. Stejně jako před dvěma lety zakončoval celý zápas Lukáš Jelínek a dotáhl ho do vysněného zlatého konce. „Zápas proti Američanům byl velmi náročný. Povzbuzovali jsme se, pomohlo to.Máme tuhle krásnou medaili a jsme znovu mistři světa. Jsme za to strašně šťastní a budeme to ještě dlouho oslavovat,“ radoval se režisér českého úspěchu Lukáš Jelínek.

Soutěž smíšených týmů byla další parádní českou disciplínou. Oba naše týmy sehrály výbornou kvalifikaci a obsadily první dvě místa. V matchplay se více dařilo čtveřici Ondřej Prekop, Jaroslav Zapletal, Nela Capilová a Viktorie Brokešová, která postoupila do semifinále. Zde nestačili na silný tým Švédska a až po velkém boji podlehli 1:2. Odvážejí si tak bronzové medaile.„Do kvalifikace jsme šli uvolněně, začali jsme výborně a řekli jsme si, že na to máme. Do semifinále jsme pak postoupili dokonce z prvního místa,“ hodnotil Ondřej Prekop. Viktorie Brokešová doplnila. „Placku jsme určitě chtěli. V průběhu matchplay jsme sice trochu ztráceli naději, když nás Německo rozsekalo, ale sebrali jsme se.“

Bronz vybojovali i Lukáš Jelínek a Ondřej Trojek v soutěži dvojic, kdetaké došli až do semifinále. Opět po velkém boji padli s americkou dvojicí 1:2. Úspěchem bylo i 5. místo Lukáše Jelínka v soutěži jednotlivců, kde vyhrál kvalifikaci a pak mu medaile unikla jen velmi těsně.

.

(akt. 18. 7.) Český tým porazil ve finále Američany v poměru 2:1 a Češi tak obhajují titul mistrů světa do 21 let. Gratulujeme!

.

(akt. 18. 7.) Soutěž smíšených týmů a další medaile pro Česko. Oba naše smíšené týmy dominovaly kvalifikaci, když skončily na prvním a druhém místě. Ve skupinové fázi formu udržel ten ve složení Jaroslav Zapletal, Ondřej Prekop, Viktorie Brokešová a Nela Capilová, když po kvalifikaci vyhráli i svou skupinu a nestačili až v semifinále na tým ze Švédska v poměru 1:2 na hry a domů si odvezou bronzové medaile.

Oficiální stránky šampionátu

Výsledky

.

(akt. 16. 7.) V soutěži chlapeckých týmů budeme hrát o zlato. Chlapci s přehledem vyhráli svou skupinu s 18 body a v semifinále si 2:1 na hry poradili s týmem Japonska. V repríze finále z minulého šampionátu vyzvou USA a budou bojovat o obhajobu zlatých medailí. Finále je v plánu na čtvrtek 8:12.

Velmi blízko medaili byly i dívky. V jejich skupině hned hned čtyři získaly shodný počet 12 bodů a dělily se o druhé postupové místo, rozhodnout tak musela až rozhodující nastavbová hra, kterou nejlépe zvládly hráčky Kolumbie.

Šampionát zítra pokračuje soutěží smíšených týmů. Náš první tým nastoupí v 2:00 a druhý bude hrát od 6:00

.

(akt. 15. 7.) Máme medaili ze soutěže dvojic. Lukáš Jelínek s Ondřejem Trojkem suverénně bez jediné porážky vyhráli svou skupinu a postoupili do semifinále, kde v těsném zápase nestačili na hráče USA. Domů si tak přivezou bronzové medaile a další skvělý úspěch pro český bowling.

Dohrána je i kvalifikační část soutěže týmů. Oba naše týmy postoupily mezi 16 nejlepších shodně z 12. místa. Zítra se bude hrát skupinová fáze s tím, že postupový klíč do semifinále zůstává stejný. Dívky budou hrát od 2:00 a chlapci od 5:00.

Oficiální stránky šampionátu

Výsledky

.

(akt. 14. 7.) Soutěž jednotlivců je dohrána. Lukáš Jelínek jen velmi těsně nepostoupil do semifinále a končí na i tak skvělém 5. místě.

Čeští reprezentanti mají za sebou i kvalifikaci dvojic. Lukáš Jelínek s Ondřejem Trojkem postoupili mezi 16 nejlepších a v neděli od 5:00 je čeká skupinová fáze stejným způsobem jako v jednotlivcích. Další české dvojice dopadly následovně:

Chlapci

51. místo - Ondřej Prekop a Jaroslav Zapletal (196,4)

Dívky

20. místo - Ema Iwazawa a Zuzana Kvasničková (187,5)

31. místo - Viktorie Brokešová a Nela Capilová (176)

V neděli po odehrání finále dvojic začne dívčí částí soutěž týmů od 9:30.

.

(akt. 11. 7.) Lukáš Jelínek s parádním průměrem 256,7 vyhrává kvalifikaci soutěže jednotlivců.

Nejlepších 16 hráčů odehraje zítra od 2:00 ve dvou skupinách zápasy každý s každým s tím, že za vítězství získá hráč 3 body a za remízu 1. Po sedmi zápasech dva hráči s největším počtem bodů z každé skupiny postoupí do semifinále.

Výsledky dalších českých reprezentantů jsou následující:

Chlapci

31. místo - Ondřej Trojek (1303)

46. místo - Jaroslav Zapletal (1268)

105. místo - Ondřej Prekop (1135)

Dívky

31. místo - Ema Iwazawa (1137)

35. místo - Nela Capilová (1119)

48. místo - Zuzana Kvasničková (1099)

64. místo - Viktorie Brokešová (1047)

Po skončení zápasů skupin chlapců začne soutěž dvojic. V pátek nasoupí od 6:00 Nela Capilová a Viktorie Brokešová a od 10:00 Jaroslav Zapletal a Ondřej Prekop. V sobotu od 2:00 budou hrát Ema Iwazawa se Zuzanou Kvasničkovou a od 10:00 Lukáš Jelínek s Ondřejem Trojkem.

Oficiální stránky šampionátu

Výsledky

.

V Koreji se od 7. do 18. 7. koná Mistrovství světa hráčů do 21 let. Naše výprava již v pořádku dorazila do místa konání a má za sebou oficiální trénink. Od zítřka budou hráči a hráčky postupně bojovat v soutěžích jednotlivců, dvojic, týmů a smíšených týmů.

Složení české reprezentace je následující:

Chlapci:

Lukáš Jelínek

Jaroslav Zapletal

Ondřej Prekop

Ondřej Trojek

Dívky:

Ema Iwazawa

Viktorie Brokešová

Zuzana Kvasničková

Nela Capilová

Ve středu 10. 7. začíná soutěž jednotlivců. Od 2:00 SEČ nastoupí Viktorie Brokešová a Nela Capilová. V další rundě od 10:00 SEČ budou hrát Jaroslav Zapletal a Ondřej Prekop. Ve čtvrtek budou v první rundě od 2:00 hrát Ema Iwazawa a Zuzana Kvasničková a v poslední rundě od 6:00 nastoupí Lukáš Jelínek a Ondřej Trojek.

Oficiální stránky šampionátu

Krátké zprávy

22.10.2024 v 08:20

Ve čtvrtek 24.10. v 20.oo bude otevřena obsazovačka na listopadový turnaj Prestige.

20.10.2024 v 19:02

Titul MČR smíšených dvojic 2024 vybojovala dvojice Lukáš Jelínek a Ema Iwazawa.

19.10.2024 v 23:30

Titul MČR dvojic 2024 vybojovala mezi muži dvojice Jaroslav Lorenc a Jan Macek, v kategorii žen dvojka Zuzana Kvasničková a Ema Iwazawa.

19.10.2024 v 16:52

Sledujte playoff MČR dvojic 2024 zde.

10.10.2024 v 10:18

Otevřeny obsazovačky s potvrzením účasti pro postupující v jednotlivých kategoriích na MČR dvojic. Uzávěrka je 16.10. v 23.oo hod.

Galerie

Lorenc Jaroslav
expert King Pins
Lorenc Jaroslav

Lorenc Jaroslav

expert King Pins

Vítěz 3. turnaje Prestige Tour 2024/25

Kvasničková Zuzana
JKM bowling
Kvasničková Zuzana

Kvasničková Zuzana

JKM bowling

Nejlepší žena - 3. turnaj Prestige Tour 2024/25

Homola Lukáš
BC Most
Homola Lukáš

Homola Lukáš

BC Most

Nejlepší hráč kategorie P190 - 3. turnaj Prestige Tour 2024/25

Veselý Zdeněk
bez klubové příslušnosti
Veselý Zdeněk

Veselý Zdeněk

bez klubové příslušnosti

Nejlepší hráč kategorie P165 - 3. turnaj Prestige Tour 2024/25

Klein David
BK Opava
Klein David

Klein David

BK Opava

Nejlepší senior - 3. turnaj Prestige Tour 2024/25

Haxa Adam
ProBowling Hustopeče
Haxa Adam

Haxa Adam

ProBowling Hustopeče

Nejlepší junior - 3. turnaj Prestige Tour 2024/25

Partneři České bowlingové asociace
  • ETBF
  • International Bowling Federation
  • Česká unie sportu
  • ČOV
  • Best Bowling
  • Bowland
  • Bowling Zone
  • Bowling Brno
  • Xbowling
  • Storm
  • ProBowling
  • Kegel
  • UK FTVS
  • Praha
  • Národní sportovní agentura
  • Silvernite/
  • JMP - studio zdravého spaní/