Nová podoba světových šampionátů IBF

IBF přináší nový program světových soutěží pro toto desetiletí.

IBF pokračuje v klíčových změnách, které se tentokrát týkají světových šampionátů, a to nejen jejich termínů a frekvence. Tento týden představila zcela nové portfolio šampionátů a jak se ovšem všeobecně čekalo, změny jsou zásadní, nicméně navazují na vývoj a vznik nových šampionátů v posledních letech.

Obecně lze říct, že dochází k zásadnímu zjednodušení: ruší se existující původní samostatné (oddělené) MS mužů a MS žen, ruší se MS jednotlivců, ruší se rozdělení juniorů do kategorií do 18 let a do 21 let a dále dochází k úpravám hracích schémat, i k rušení a přejmenování dílčích soutěží a disciplín např. soutěž Masters se ruší, All Event se přejmenovává na MVA (Most Valuable Athlete), slovo „senior“ nahrazuje nově slovo „master“). Těch změn je opravdu hodně, pokusím se je shrnout co nejjednodušeji.

Nově se budou hrát dvě hlavní soutěže, Mistrovství světa a Světový pohár (vždy jako soutěž dospělých a soutež juniorů do 21 let) a na všechny se bude potřeba kvalifikovat z evropské kvalifikace:

Světový pohár (IBF World Cup)

Světový pohár ponese název IBF World Cup presented by QubicaAMF. Navazuje tedy na předchozí historii Qubica AMF World Cupu, IBF jej povýšila na týmovou soutěž. Má jít o soutěž pro nejlepší hráče a hráčky na světě, takže nově se z každé země budou účastnit čtyřčlenné týmy. Medaile se budou udělovat jak v kategorii týmů, tak v kategorii MVA pro každé pohlaví. Tato akce bude pořádána každé dva roky (tedy v lichých letech, vždy v listopadu) a poprvé proběhne již v roce 2021.

V sudých letech v červenci bude probíhat Světový pohár juniorů, tedy přesně IBF Junior World Cup presented by QubicaAMF, určený pro hráče do 21 let. Předpokládá se, že počty hráčů a hráček i hrací schéma a medaile budou obdobné jako u Světového poháru dospělých.

Mistrovství světa (IBF World Championship)

Mistrovství světa navazuje na současný „combined“ šampionát, je tedy určené týmům mužů i žen a každá země se do něj musí kvalifikovat ze své kontinentální kvalifikace, kterou budou pro Evropu zřejmě Mistrovství Evropy jako doposud. Bude se hrát také jen jednou za dva roky, první proběhne v listopadu 2022. V jeho rámci proběhnou soutěže jednotlivců, dvojic, trojic. MS se bude moci účastnit čtyřčlenný tým mužů a čtyřčlenný tým žen (samozřejmě na základě úspěšné kvalifikace).

Obdobně a se stejným formátem se bude hrát každé dva roky také jen jedno Mistrovství světa juniorů, tedy IBF Junior World Championship), určené opět pro juniory do věku 21 let.

Zde bude probíhat v sudých letech Mistrovství světa dospělých (také vždy listopad) a v lichých letech Mistrovství světa juniorů (červenec).

Ve finále proběhne každý rok jedna světová soutěž pro dospělé a jedna pro juniory:

2021 Světový pohár (listopad)

2022 Mistrovství světa (listopad) + Světový pohár juniorů (červenec)

2023 Světový pohár (listopad) + Mistrovství světa juniorů (červenec)

2024 Mistrovství světa (listopad) + Světový pohár juniorů (červenec)

2025 Světový pohár (listopad) + Mistrovství světa juniorů (červenec)

atd.

Mistrovství světa pro hráče ve věku nad 50 let resp. nad 65 let se přejmenovalo na IBF Masters World Championship, termín zůstává na prosinec 2021 a bude se také hrát každé dva roky.

Zde by kromě změny názvu mělo zůstat vše při starém (šlo jen o vyhnutí se slovu senior, aby nedocházelo k mýlce).

IBF také bude pořádat každý rok Mistrovství světa pro handicapované sportovce, a to také ve dvouletém cyklu – protože i zde se bude jednat o dvě soutěže.

V roce 2021 tak bude mít premiéru IBF Para Bowling World Cup – Wheelchair, které se pak bude opakovat v roce 2023, 2025 atd.

V roce 2022 bude poprvé probíhat IBF Para Bowling World Championships v kategoriích W1, W2, W3 & B1, B2 & II (tedy i pro nevidomé a mentálně postižené), detaily ale ještě nebyly oznámeny.

Přesné termíny, propozice a především místa konání všech výše uvedených soutěží, stejně jako kvóty pro jednotlivé zóny přislíbilo IBF během následujících týdnů, budeme Vás samozřejmě hned informovat.

Karel Vopička

Krátké zprávy

22.04.2024 v 19:35

Do článku o Mistrovství České republiky juniorů přidány časový harmonogram a rozdělení do rund.

02.04.2024 v 22:54

Otevřeny obsazovačky pro juniorské MČR 2024.

30.03.2024 v 23:36

Tým chlapců získal na ME juniorů stříbrné medaile ze soutěže týmů.

28.03.2024 v 19:55

Zuzana Kvasničková a Ema Iwazawa vybojovaly na ME juniorů stříbrné medaile ze soutěže dvojic.

18.03.2024 v 21:10

V úterý 19.3. po 20.oo hod. bude otevřena obsazovačka na dubnový turnaj PRESTIGE.

Galerie

Trojek Ondřej
Xbowling club
Trojek Ondřej

Trojek Ondřej

Xbowling club

Vítěz 10. turnaje Prestige Tour 2023/24

Iwazawa Ema
JKM bowling
Iwazawa Ema

Iwazawa Ema

JKM bowling

Nejlepší žena, nejlepší hráčka kategorie P190, nejlepší juniorka - 10. turnaj Prestige Tour 2023/24

Muránsky Daniel
Xbowling club
Muránsky Daniel

Muránsky Daniel

Xbowling club

Nejlepší hráč kategorie P165 - 10. turnaj Prestige Tour 2023/24

Klepáček Adolf
bez klubové příslušnosti
Klepáček Adolf

Klepáček Adolf

bez klubové příslušnosti

Nejlepší senior - 10. turnaj Prestige Tour 2023/24

Partneři České bowlingové asociace
  • ETBF
  • International Bowling Federation
  • Česká unie sportu
  • ČOV
  • Best Bowling
  • Bowland
  • Bowling Zone
  • Bowling Brno
  • Xbowling
  • Storm
  • ProBowling
  • Kegel
  • UK FTVS
  • Praha
  • Národní sportovní agentura
  • Silvernite/
  • JMP - studio zdravého spaní/