Seniorská bowlingová liga 2021/2022

Na konci srpna byl konečně dohrán sedmý ročník Seniorské bowlingové ligy (SBL)

a po téměř dvou letech poznamenaných covidem byl udělen mistrovský titul pro rok 2020. SBL bude samozřejmě pro seniorské hráče a hráčky pokračovat dál, ale do svého osmého ročníku dozná zásadnějších proměn.

Po sedmi letech úspěšné spolupráce se sdružením Seniorbowling CZ se obě strany dohodly na ukončení spolupráce a od nového ročníku bude SBL pořádat výhradně Česká bowlingová asociace. Liga se tak vrátí do modelu podzim-jaro, takže osmý ročník se bude hrát od podzimu 2021 do jara 2022 obdobně, jako se hrají ostatní ligové soutěže asociace.

Pro hráče se ale jinak nic nemění, výsledky nadále naleznou ON-LINE na výsledkovém servisu na serveru ČBA „bowlingovaliga.cz“ atd.

Naší snahou ale je, aby se Seniorská bowlingová liga rozrůstala po všech větších centrech v České republice a reflektovala ta vzrůstající základnu a zájem o seniorský bowling. Přinášíme tedy informace o přihlašování do nového ročníku i o centrech, kde by se mělo hrát, dále o systému soutěží, termínech a konečně i propozice.

Sportovně technická komise ČBA spolupracovala na přípravě soutěže s nově vzniklou Seniorskou komisí ČBA a v propozicích nastavila tradiční systém regionálních základních soutěží, který se nebude lišit od předchozích ročníků. Hrát by se mělo na bowlingových centrech, kde SBL v minulosti již fungovala, ale i na dalších centrech, kde o tom místní organizátoři uvažují nebo kde je zájem hráčů a podmínky to dovolí. Nově by se mohlo hrát v Pardubicích, Chomutově, Hluboké, Brně, Olomouci, Valašském Meziříčí a Ostravě. Klíčovou roli pro rozjezd základních skupin budou hrát její organizátoři (již pokrytá centra a jména organizátorů najdete již v obsazovačkách zde). Podmínkou rozjezdu v jednotlivých základních (městských) skupin/center je minimální zájem 5 týmů o účast. Organizátoři budou určovat, stejně jako v minulosti, termíny a časy jednotlivých hracích kol podle potřeb a možností každého centra a participujících týmů individuálně. Organizátoři také mohou upravit hrací systém, například mohou založit dvě či více skupin na jednom centru, které odehrají např. 4 kola a potom lepší týmy vytvoří novou skupinu a odehrají další kola o postup. Zachovat v základních skupinách chceme vše, na co jsou hráči zvyklí, ceny/poháry za umístění, pamětní odznaky pro každého hráče atd.

Co bude jinak? Z těchto městských základních skupin SBL se bude nově postupovat do jednokolové nástavbové části „semifinále Západ (pro 12 týmů) a semifinále Východ (pro 12 týmů). Nebudou již žádné baráže a z každého semifinále poté postoupí 6 nejlepších týmů do 12 členného celostátního finále SBL.

Propozice SBL 2021/2022 s termínem semifinále a finále naleznete v příloze tohoto článku. Postupně budou vydávány informace a detaily k jednotlivým základním skupinám, jak jej budou organizátoři po dohodě s kapitány týmů upřesňovat.

PS: Pokud byste chtěli vytvořit skupinu/obsazovačku SBL pro nové centrum, které není ve článku ani v obsazovačkách, kontaktujte předsedu Seniorské komise ČBA Jiřího Marvala na telefonu 776105706 nebo mailu sbl@czechbowling.cz.

Příloha

Krátké zprávy

02.04.2024 v 22:54

Otevřeny obsazovačky pro juniorské MČR 2024.

30.03.2024 v 23:36

Tým chlapců získal na ME juniorů stříbrné medaile ze soutěže týmů.

28.03.2024 v 19:55

Zuzana Kvasničková a Ema Iwazawa vybojovaly na ME juniorů stříbrné medaile ze soutěže dvojic.

18.03.2024 v 21:10

V úterý 19.3. po 20.oo hod. bude otevřena obsazovačka na dubnový turnaj PRESTIGE.

14.02.2024 v 09:07

Ve čtvrtek 15.2. v 20.oo hod. bude otevřena obsazovačka na březnový turnaj PRESTIGE.

Galerie

Trojek Ondřej
Xbowling club
Trojek Ondřej

Trojek Ondřej

Xbowling club

Vítěz 10. turnaje Prestige Tour 2023/24

Iwazawa Ema
JKM bowling
Iwazawa Ema

Iwazawa Ema

JKM bowling

Nejlepší žena, nejlepší hráčka kategorie P190, nejlepší juniorka - 10. turnaj Prestige Tour 2023/24

Muránsky Daniel
Xbowling club
Muránsky Daniel

Muránsky Daniel

Xbowling club

Nejlepší hráč kategorie P165 - 10. turnaj Prestige Tour 2023/24

Klepáček Adolf
bez klubové příslušnosti
Klepáček Adolf

Klepáček Adolf

bez klubové příslušnosti

Nejlepší senior - 10. turnaj Prestige Tour 2023/24

Partneři České bowlingové asociace
  • ETBF
  • International Bowling Federation
  • Česká unie sportu
  • ČOV
  • Best Bowling
  • Bowland
  • Bowling Zone
  • Bowling Brno
  • Xbowling
  • Storm
  • ProBowling
  • Kegel
  • UK FTVS
  • Praha
  • Národní sportovní agentura
  • Silvernite/
  • JMP - studio zdravého spaní/