42. QubicaAMF World Cup - finále

Pohár vybojovali Osku Palermaa a Diandra Asbaty.

Včera rozhodly závěrečné finalové zápasy o držitelích světové poháru za rok 2006.

V kategorii mužů se nejdříve v semifinalovém zápase utkal Kanaďan Michael Schmidt s Norským reprezentantem Petterem Hansenem. Zápas měl vcelku jasný průběh, když Petter Hansen zvítězil 2:0 po hrách 289-241 a 183-179. Michael Schmidt, který obhajoval loňský titul po zápase přiznal, že byl velmi nervózní a tak nedokázal hrát "svoji hru".

Finále tak přineslo "severský" souboj Fina Osku Palermay s Petterem Hansenem. Na Finské Hráče na světovém poháru nemá Hansen dobré vzpomínky, protože před dvěmi lety ve finále prohrál práve s hráčem z Finska. A bohužel pro něj to podobně dopadlo i tentokráte. Osku Palermaa, který vedl turnaj od první rundy nezaváhal ani tentokrát a získal pohár pro sebe díky vítězství 2:1. I u nej se však ukázalo, jak je bowling na vrcholové úrovni především o "hlavě". Po první vyhrané hře znervózněl (jak sám po zápase přiznal) a v druhé hře hodil pouhých 183. O titulu tak rozhodovala až poslední třetí hra. K lepšímu výkonu a pravděpodobně i k uklidnění pomohla Palermaovi výměna koule a výbroný začátek hry, když začal třemi striky. Hansen pouze dvěmi dohozy. Do konce hry pak již Palermaa nedal Hansenovi naději na zvrat a stal se tak jasným a zřejmě i zaslouženým vítězem turnaje.

V ženách se nejdříve v semifinále utkaly Angličanka Lisa John a Dánka Mai Ginge Jensen. Ženské semifinále mělo narozdíl od mužského vyrovnaný průběh a rozhodovalo se až třetí hrou, když po prvních dvou hrách byl stav 1:1 (227-179 a 182-246). Ve třetí hře však úplně "propadla" dánská hráčka a již před posledním frejmem byla vítězkou Lisa John.

Ve finále se tedy sešla Lisa John s amrickou hráčkou Diandrou Asbaty. Americké hráčky světovému poháru v posledních letech výrazně dominují, když za poslední 4 roky vyhrály třikrát a i tentokrát jejich série pokračovala. Asbaty porazila Lisu John 2:0 po hrách 232-214 a 226-199, získala tak pro USA další vítězství a především samozřejmě pro sebe získala světový pohár za rok 2006.

.

(5. zpravodajství) Světový pohár již zná finalisty.

Včera byla na světovém poháru na programu čtvrtfinalová a semifinalová kole. Ve čtvrtfinále hrálo 24 nejlepších z kvalifikace dalších 8 her, které se přičítaly k výsledku kvalifikace. Do semifinále postupovalo pak 8 nejlepších. Semifinále znamenalo dalších 8 her přičtených k předešlým výsledkům. Ze semifinále pak nejlepší tři postupovali do dnešního finále.

V kategorii mužů měl díky ohromnému náskoku z kvalifikace své místo ve finále prakticky jisté Osku Palermaa. Přestože v semifinále i ve čtvrtfinále podával slabší výkony než v kvalifikaci tak postupuje do finále z prvního místa. Ani na dalších dvou místech se však v průběhu semifinále a čtvrtfinále nic nezměnilo a do finále tak postupují ti, co byli na postupových pozicích již po kvalifikaci. Z druhého místa tedy postupuje obhájce titulu Kanaďan Michael Schmidt a z třetího místa Nor Petter Hansen.

Kategorie mužů měla znatelně dramatičtější průběh než kategorie mužů. Čtvrtfinále zahrály nejlépe Američanka Diandra Asbaty a Mai Ginge Jensen z Dánska. Pro obě to znamenalo posun v pořadí - pro Diandru Asbaty na první místo, Norka se dostala hned za ní. Vůbec se nedařilo Helen Johnsson, která z druhého místa po kvalifikaci klesla až na osmé a jen těsně se tak dostala do semifinalové osmičky. Nedařilo se ani nejlepší hráčce kvalifikace Angličance Lise John, která se propadla z vedoucího místa na čtvrtou pozici.
Semifinále pak již na prvních dvou místech nic nezměnilo. Třetí místo a tím postup do finále dokázala v semifinále vybojovat Lisa John.

Finále se hrají dnes. Formát finále je takový, že se spolu nejdříve utkají hráči na druhém a třetím místě po semifinále a vítěz pak svede boj o titul s vítězem semifinále.

.

(4. zpravodajství) Konečné výsledky kvalifikace žen i mužů.

Třetí den kvalifikací na světovém poháru měl rundy seřazené tak, že nejdříve hrála skupin B mužů, pak ženy a pak skupina A mužů. Konečné výsledky kvalifikace byly tak známé nejdříve u žen.

Ačkoliv se očekávalo, že o vítězství v kvalifikaci se poperou severské hráčky, tak vedoucí místo nakonec vybojovala hráčka ze země jiné. Vítězkou kvalifikace se stala Lisa John z Anglie. Po dnešním výkonu 1701 bodů se dostala na celkový kvalifikační součet 5296 bodů a tedy průměr 220,67. I druhé místo kvalifikace patří hráčce z anglicky mluvící země. Druhé místo vybojovala hráčka USA Diandra Asbatys průměrem 219,92. Až na třetí místo se propadla vedoucí hráčka z předešlého dne Helen Johnsson. Do dalšího kola postupuje 24 nejlepších hráček. Na poslední postupové místo byl potřeba průměr 203,25.

Naše hráčka Petra Brzicové se ve třetí rundě o něco zlepšila, zahrála průměr 189,38 a celkově se tak posunula na 41. místo v pořadí. Vzhledem k výbornému informačnímu systému turnaje můžeme pro ty zvědavější nabídnout vcelku unikátní možnost - v níže uvedených souborech naleznete hru po hře včetně jednotlivých frejmů a dokonce i včetně přesného rozestavení kuželek(!) všechny hry Petry Brzicové na turnaji.
první runda (formát pdf, vel. 64 kB)
druhá runda (formát pdf, vel. 64 kB)
třetí runda (formát pdf, vel. 64 kB)

Podobné statistiky jsou na stránkách turnaje pro všechny zúčastněné hráče a hráčky a je možné si tak prohlédnout jak se třeba i nejlepším světovým hráčům daří dohozy či kolik nasbírali splitů :-)

V kategorii mužů stejně jako dny předešlé dominoval finský hráč Osku Palermaa. Svůj výkon oproti druhé rundě ještě zlepšil a dostal se tak na celkový průměr 252,38. Jeho náskok na druhého hráče v pořadí je propastných 428 bodů(!). Tím druhým je obhájce titulu Michael Schmidt (Kanada), který kvalifikaci ukončil s celkovým průměrem 234,54. Třetí místo si udržel norský zástupce Petter Hansen.
Na postup byl potřeba průměr 212,71.

Karlu Kutinovi se bohužel nedařilo tolik jako v rundě druhé a tak zaznamenal v celkovém pořadí mírný propad. Jeho konečné umístění je 38. pozice s průměrem 206,50. Na postup mu po 24 odehraných hrách chybělo 149 bodů. Z třetí rundy je třeba vyzdvihnout jeho nához 260 bodů, ale bohužel se také jedna hra nepodařila vůbec a měla hodnotu pouze 166. Stejně jako u Petry Brzicové zde máme pro vás detailní statistiky všech her našeho hráče.

.

(3. zpravodajství) Karel Kutina se výborným výkonem posunul o 10 míst výše.

Další den kvalifikace světového poháru začali muži. A druhý den kvalifikací již přinesl i druhou třístovku. Zasloužil se o ni zatím jednoznačně nejlepší hráč turnaje Fin Osku Palermaa, který opět podal výborný výkon a svůj průměr po dvou odehraných dnech a tedy po 16 odehraných hrách zaokrouhlil na rovných 250. Zároveň byl i nejlepším hráčem dnešního dne. Druhé místo udržel obhájce titulu Kanaďan Michael Schmidt, ale na vedoucího závodníka již ztrácí takřka propastných 200 bodů. Na třetím místě již došlo oproti včerejšímu dni ke změně, když tato příčka nyní patří Noru Petteru Hansenovi, který byl druhým nejlepším hráčem dnešního dne.

Potěšující pro fanoušky českého bowlingu musel být výkon Karla Kutiny. Ten dnešní den odehrál s průměrem 214,13 (hry 211, 226, 201, 200, 181, 244, 240 a 210) a v pořadí dnešní rundy mu patřilo 26. místo. Celkově se posunul z 43. na 33. pozici a pokud by zítra podal mimořádný výkon má dokonceš stále šanci bojovat o postup (postupuje prvních 24 hráčů). Budeme držet palce.

Kategorii žen i nadále vládnou hráčky ze severských zemí. Hráčku Dánska tentokrát ve vedení vystřídala hráčka Švédska Helen Johnsson. Její celkový průměr je nyní po 16 hrách 230,31. Druhé místo patří vítězce pondělní rundy Dánce Mai Ginge Jensen, třetí Lise John z Anglie.

Naší zástupkyni Petře Brzicové se druhá runda příliš nevydařila. Zahrála v průměru o 9 bodů méně na hru než v rundě první a klesla tak v celkovém pořadí o 6 pozic na 45. příčku.

.

(2. zpravodajství) První den - první třístovka.

Ve Venezuele začaly včera naostro kvalifikační boje. Celý denní program byl rozdělen na tři rundy. V první rundě hrály ženy, další dvě rundy patřily mužům.

V kategorii žen se první den nejvíce dařilo dánské hráčce Mai Ginge Jensen, která slavila úspěchy i na nedávném Mistrovství Evropy žen. Zde na světovém poháru odehrála první den s průměrem 236,63 což znamená 1893 bodů. To ji zajistilo těsné vedení o 4 body před druhou hráčkou v pořadí, kterou je Lisa John (Anglie). Na třetí příčku dosáhla zástupkyně USA Diandra Asbaty, čtvrté místo patří opět evropské hráčce Helen Johnsson (Švédsko).
Diváci hned první den turnaje mohli vidět nához hodnoty 300 - zasloužila se o něj hráčka ze Skotska Laura Rhoney.

Naší reprezentantce Petře Brzicové patří po prvním dni 39. příčka, když den odehrála s průměrem 191,00 bodů. Škoda nepovedených her na začátku a konci rundy, jinak to mohlo býti ještě výrazně lepší.

Mužská kategorie není zdaleka tak vyrovnaná jako ta ženská. Mezi muži včera jasně vládl teprve 22-letý Fin Osku Palermaa, který dosáhl celkového náhozu 2031 bodů a jako jediný se tak dostal s průměrem nad 250 bodů - jeho průměr je 253,88. Tento hráč je zajímavý i tím, že kouli odehrává obouruč, podobně jako třeba australan Jason Belmonte (již před dvěma lety jsme zde uváděli krátké video toho, jak obouručný odhoz vypadá, takže pro zopakování: Jason Belmonte - obouručný styl - formát mpeg, velikost 1,33 MB). Osku Palermaa má na druhého v pořadí náskok 91 bodů, ale dále je pak již pořadí relativně vyrovnané. Druhé místo patří po včerejšku zástupci Kanady Michaelu Schmidtovi - obhájci titulu z loňského roku. Den odehrál s náhozem 1940 bodů a tedy průměrem 242,50. O osm kuželek za ním je pak hráč Jižní Afriky Guy Caminsky.

Český hráč Karel Kutina dnes hrál se "střídavými úspěchy", kdy střídal hry dobré a slabší. Na konci rundy však "porušil rytmus" a den zakončil výborným náhozem 269 bodů (a připsal si tak další "zářez" při cestě do klubu 250). Celkově mu po včerejším dni patří 43. místo.

.

(1. zpravodajství) V Caracasu začal 42. ročník světového poháru.

42. ročník turnaje se odehraje ve Venezuelském městě Caracas. Již včera proběhlo oficiální zahájení a neoficiální tréninky. Dnes jsou na pořadu dne tréninky oficiální a v pondělí se začíná hrát "na ostro". Oficiální stránky tohoto ročníku najdete jako část oficiálních stránek firmy QubicaAMF.

Letošního ročníku se zúčastní hráči a hráčky z rekordního počtu 102 zemí světa. Stejně jako v minulých letech budeme i mít svá "želízka v ohni". Zastupovat nás budou Karel Kutina a Petra Brzicová-Hanzlovská, kteeří si právo účasti vybojovali v národní kvalifikaci (viz. clánek Czech QubicaAMF Cup - závěr). V kategorii mužů jede Karel Kutina jako třetí z národní kvalifikace, protože hráči na prvním a druhém místě účast odřekli.

Termín konání

Turnaj se koná od 3. do 11. listopadu 2006, hrací dny jsou od 6. do 10. listopadu.

Místo konání

Hraje se na čerstvě renovovaném bowlingovém centru v Mampote, které je kousek za městem. Pro hráče je připraveno 40 drah - samozřejmě značky QubicaAMF :-)

Formát turnaje

Muži a ženy jsou klasifikováni zvlášť, hraje se bez handicapů a bez možností restartů. V základní části turnaje každý hráč odehraje 24 her (v sériích po 8 hrách, jedna série každý den). Nejlepších 24 hráčů v obou kategoriích postupuje do dalšího kola, kde sehrají každý dalších 8 her. Nejlepších 8 hráčů pak postupuje do finalových bojů.

Několik zajímavostí na závěr

Nejzkušenější účastnicí ze všech hráček je Aida Granillo ze Salvádoru - na soutěži je už po šestnácté(!). Mezi muži je nejčastějším účastníkem Mohammed Khalifa al Qubaisi, který je již na svém třináctém turnaji, přičemž v roce 1988 turnaj dokonce vyhrál.
Za Izrael se turnaje zúčastní bratr a sestra - Or Aviram a Mor Aviram.
Mezi účastníky najdeme dokonce dva manžeslé páry - Marcio a Lara Jesus z Azorských ostrovů a Dejan a Gordana Radulovičovy ze Srbska.
Dva státy se turnaje účastní úplně poprvé - jsou jimi Kuba a Pákistán.

Krátké zprávy

28.03.2024 v 19:55

Zuzana kvasničková a Ema Iwazawa vybojovaly na ME juniorů stříbrné medaile ze soutěže dvojic.

18.03.2024 v 21:10

V úterý 19.3. po 20.oo hod. bude otevřena obsazovačka na dubnový turnaj PRESTIGE.

14.02.2024 v 09:07

Ve čtvrtek 15.2. v 20.oo hod. bude otevřena obsazovačka na březnový turnaj PRESTIGE.

26.01.2024 v 22:29

Lukáš Jelínek vybojoval v Světovém poháru juniorů do 21 let bronzovou medaili.

14.01.2024 v 14:45

Obsazovačka na únorový turnaj PRESTIGE bude otevřena v úterý 16.1. v 20.oo hod.

Galerie

Jelínek Lukáš
Xbowling club
Jelínek Lukáš

Jelínek Lukáš

Xbowling club

Vítěz 9. turnaje Prestige Tour 2023/24

Beštová Kateřina
expert King Pins
Beštová Kateřina

Beštová Kateřina

expert King Pins

Nejlepší žena - 9. turnaj Prestige Tour 2023/24

Vrážel Jiří st.
SKBC Račice
Vrážel Jiří st.

Vrážel Jiří st.

SKBC Račice

Nejlepší hráč kategorie P190, nejlepší senior - 9. turnaj Prestige Tour 2023/24

Muránsky Daniel
Xbowling club
Muránsky Daniel

Muránsky Daniel

Xbowling club

Nejlepší hráč kategorie P165 - 9. turnaj Prestige Tour 2023/24

Mojka David
JKM bowling
Mojka David

Mojka David

JKM bowling

Nejlepší junior - 9. turnaj Prestige Tour 2023/24

Partneři České bowlingové asociace
  • ETBF
  • International Bowling Federation
  • Česká unie sportu
  • ČOV
  • Best Bowling
  • Bowland
  • Bowling Zone
  • Bowling Brno
  • Xbowling
  • Storm
  • ProBowling
  • Kegel
  • UK FTVS
  • Praha
  • Národní sportovní agentura
  • Silvernite/
  • JMP - studio zdravého spaní/