Finále ČBL o titul mistra České republiky

Finále České bowlingové ligy ukončilo ligovou sezónu 2016/2017. Ve dnech 3. a 4. června 2017 se na pardubickém centru Bowlingzone sešli hráči 18 nejlepších týmů z celé České republiky, které se kvalifikovaly ze základních kol Extraligy a regionálních 1. lig ABL (buď přímo nebo přes baráž), aby bojovali o titul Mistra České republiky v družstvech pro rok 2017. Účastníky čekal náročný program, ve kterém se utkal každý tým s každým, celkově tak bylo sehráno 153 zápasů na sportovním mazání, které vybral a mazačku připravil Tomáš Hlúch.

V sobotu se nejprve hrálo v baráži o 6 postupových míst, které nakonec vybojovaly týmy Pitch a Ball B, BO Litovel, Bowlingzone A, BC Car Citon Olomouc, Black Riders a PBS Plzeň. Ty se připojily k dalším 12 týmům a v sobotu po obědě začaly v prvních osmi hrách bojovat všechny týmy o mistrovský titul.

První den zakončil nejlépe tým Bowling Academy s 35 body, před druhým Xbowling týmem a třetím BT Notaxo. Po zakončení prvního dne proběhlo v důstojné divácké kulise vyhodnocení pravidelných anket Hráč/hráčka roku…pro rok 2017 (píšeme o ní v samostatném článku) a také předání cen celoročního pořadí turnajové série Kegel PRESTIGE Tour 2106/2017, po kterých následoval raut a společné posezení.

V neděli čekalo na hráče zbývajících 9 utkání. Věkově nejmladší tým Bowling Academy z Olomouce se na čele tabulky přetahoval s týmem Xbowlingu o každý bod. Nakonec však po velkém boji a dramatickém závěru (a také díky nejvyššímu náhozu turnaje, 289 kuželek v podání Tomáše Plechaty) zvítězil a mistrovský titul vybojoval olomoucký Bowling Academy. Na druhém místě skončil a titul vicemistrů si do Prahy odváží tým Xbowling, který ztratil na vítěze pouhé 2 body. Na třetím místě skončil obhájce titulu tým Expert King Pins, který v neděli sice dotahoval ztrátu z prvního dne, ale nakonec to na lepší než bronzovou příčku již nestačilo.

Nejlepšími hráči mistrovství na průměr byli právě hráči Expert King Pins - na prvním místě Marek Talpa s průměrem 218,82 kuželek před druhým Jaroslavem Lorencem, třetí byl Jan Spáčil z BO Šantovka Olomouc.

Finále ukázalo, že soutěž družstev v ligovém formátu není jen o individualitách a o nejvyšších náhozech, ale právě i o vzájemných soubojích o dílčí body do celkové tabulky. Bod za vítězství při náhozu 180 má stejnou hodnotu jako vítězství náhozem 279 a naopak body se dají ztratit nejen špatnou hrou,ale i náhozy nad 240. Vyrovnanost týmu je pak klíčová, jak ukázali právě čerství Mistři České republiky z olomoucké bowlingové akademie, kterým patří opravdu velká gratulace!

Na závěr akce se dostavili zástupci agentury WADA a provedli dopingovou kontrolu, na kterou si vybrali po dvou hráčích z prvních dvou týmů. Teprve po jejím provedení mohl následovat předávací ceremoniál, kdy velký putovní pohár po roce směřuje z Prahy do Olomouce.

Na závěr mi dovolte poděkovat týmu herny Bowlingzone v Pardubicích pod vedením Adama Vondráčka, dráhovým rozhodčím v čele s hlavní rozhodčí Lucií Petákovou a také předsedovi STK Jiřímu Beranovi za bezchybný průběh i přípravu této vrcholné akce.

V neposlední řadě patří dík všem hráčům za jejich výdrž i bojovné výkony na dráze.

Děkujeme a těšíme se za rok na centru BestBowling Zličín

Karel Vopička

Prezident České bowlingové asocace.

Kompletní výsledky a fotogalerii naleznete na bowlingovaliga.cz nebo zde.

Přílohy

FINÁLE BOWLINGOVÉ LIGY 2017

Krátké zprávy

18.03.2024 v 21:10

V úterý 19.3. po 20.oo hod. bude otevřena obsazovačka na dubnový turnaj PRESTIGE.

14.02.2024 v 09:07

Ve čtvrtek 15.2. v 20.oo hod. bude otevřena obsazovačka na březnový turnaj PRESTIGE.

26.01.2024 v 22:29

Lukáš Jelínek vybojoval v Světovém poháru juniorů do 21 let bronzovou medaili.

14.01.2024 v 14:45

Obsazovačka na únorový turnaj PRESTIGE bude otevřena v úterý 16.1. v 20.oo hod.

14.12.2023 v 08:51

Sobotní Baráž pro MČR 5 čl. družstev ZRUŠENA. Hrací den MČR pro přihlášená družstva začíná místo 13.oo hod. již v 11.oo hod.

Galerie

Jelínek Lukáš
Xbowling club
Jelínek Lukáš

Jelínek Lukáš

Xbowling club

Vítěz 9. turnaje Prestige Tour 2023/24

Beštová Kateřina
expert King Pins
Beštová Kateřina

Beštová Kateřina

expert King Pins

Nejlepší žena - 9. turnaj Prestige Tour 2023/24

Vrážel Jiří st.
SKBC Račice
Vrážel Jiří st.

Vrážel Jiří st.

SKBC Račice

Nejlepší hráč kategorie P190, nejlepší senior - 9. turnaj Prestige Tour 2023/24

Obrusník Lukáš
Strike
Obrusník Lukáš

Obrusník Lukáš

Strike

Nejlepší hráč kategorie P165 - 9. turnaj Prestige Tour 2023/24

Mojka David
JKM bowling
Mojka David

Mojka David

JKM bowling

Nejlepší junior - 9. turnaj Prestige Tour 2023/24

Partneři České bowlingové asociace
  • ETBF
  • International Bowling Federation
  • Česká unie sportu
  • ČOV
  • Best Bowling
  • Bowland
  • Bowling Zone
  • Bowling Brno
  • Xbowling
  • Storm
  • ProBowling
  • Kegel
  • UK FTVS
  • Praha
  • Národní sportovní agentura
  • Silvernite/
  • JMP - studio zdravého spaní/