Finále Seniorské bowlingové ligy

Mistrovský titul se stěhuje do Plzně!

1. místo Lucerna-RSTS

Od října 2014 do dubna 2015 probíhaly zápasy seniorských týmů v celkem 6ti skupinách v rámci 2. ročníku Seniorské Bowlingové Ligy 2014-15, aby se jejich vítězové mohli potkat v neděli 03.05.2015 v Pardubicích v závěrečných kláních Národního finále SBL. Ze zdravotních důvodů se omluvil tým Black Riders z Prahy, který nahradil 1. náhradník, tým BK Klíše A z Ústí nad Labem. (Ze základní části všech skupin SBL připravíme během pár dnů celkovou statistiku, kterou zde rovněž zveřejníme).

Celkem 16 seniorských družstev bylo nalosováno do 2 skupin o 8 týmech. Obě skupiny pak odehrály jeden kompletní ligový den se stejnými ligovými pravidly, tedy každý s každým, celkem 7 utkání, stejný 5ti bodový systém se zachováním hendykepů. V obou skupinách nebylo rozhodnuto ani po šesti hrách a tak se chléb lámal většinou až v sedmém utkání, kde proti sobě nastoupily týmy, jež potřebovaly svého soupeře zlomit a bodovat na něm, aby na jeho úkor postoupily do další části finále.

Ve skupině A zahrála nejlépe Lucerna-RSTS s jedinou prohrou na kontě, posledním postupujícím, tedy týmem na 4. místě tabulky byl Kemenangan. První pod čarou zůstali s 16,5 bodem Tři dědci z Ústí n.L.
Skupina B našla svého lídra v BC Rabbits Senior, což je tým z pražského Ovčína. Sice prohráli 2 zápasy, ale 25,5 bodu jim na prvenství stačilo. Čtvrtá pozice, tedy ještě postupová, patří týmu Růžový pahorek z Olomouce. V této skupině byli prvními nepostupujícími chlapci z týmu Druhá míza Ovčín, tedy tým z Prahy Ovčína.

Pohled na konečnou podobu obou tabulek na první pohled přináší některá překvapení v podobě nepostupu některých tzv. papírových favoritů. Ale ne vždy se daří a ne vždy použitý mazací model vyhovuje. Dnes to bylo 39 stop s 22,5 ml oleje.

Čtvrtfinále: 4 dnes lepší týmy z každé skupiny po příjemném rautu nastoupily do čtvrtfinálových KO zápasů. Zde už nešlo zaváhat, tady se rozhodovalo o bytí, či nebytí v každém jednom utkání. Lucerna-RSTS poráží Růžový pahorek 4,5:0,5. Až po skončení všech zápasů oceňuje Růžový pahorek remízu Dany Klusáčkové s Petrem Havrilcem... Ten půlbod znamená postup do boje o 5. místo. Bowleři prohrávají s Old boys 2:3 a tedy se utkají s Růžovým pahorkem jednak o 5. místo celkového pořadí a jednak o možnost reprezentovat ČR na Mezinárodním finále SBL, kde bude startovat 5 nejlepších týmů z ČR. BK Klíše A prohrává s HPH 0:5 a Kemenangan s BC Rabbits Senior rovněž 0:5. Tím jsou dáni jednak postupující do semifinále a jednak dva týmy, které se utkají o celkové 5. místo.

Utkání o 5. místo: papírově lze mírně favorizovat Bowlery z Prahy Zličína před olomouckým Růžovým pahorkem. Růžový pahorek však odmítá papírové předpoklady a poráží Bowlery 4:1. Tím obsazuje celkové 5. místo a kvalifikuje se tak do Mezinárodního finále.

Semifinále: první duel byl až do samého konce velice dramatický. Old boys v něm s Lucernou-RSTS na kuželky sice remizovali 555:555, ale rozhodují body ty jsou 3:2 ve prospěch Lucerny-RSTS. Kdyby kdokoliv z Old boys měl o jednu jedinou sraženou kuželku více, postupovali by právě oni... Druhé souběžně hrané utkání proti sobě svedlo HPH a BC Rabbits Senior. Jejich zápas byl rovněž dlouho hodně vyrovnaný, nakonec jej však lépe zvládají HPH poměrem 4:1. Tím je dáno i složení závěrečného finále. Vítězové jdou o boje o 1. místo, poražení o 3. místo.

Finále: zápas o třetí místo mezi BC Rabbits Senior a domácími Old boys vyznívá vcelku jednoznačně pro Old boys, kteří vyhrávají 5:0. Blízko blizoučko k bodu měla jen Míla Nováková, ale nakonec to ani té nevyšlo. Rozhodně to je ale úspěch pro oba týmy, dnešní konkurence byla opravdu velká...
Bitva o 1. místo a tedy o titul Mistra ČR v seniorských týmech mezi HPH a Lucernou-RSTS byla až do konce hodně vyrovnaná. Vláďa Podzimek prohrává o kuželku se Standou Nejezchlebem, ale roli hraje ještě o něco vyšší HDC ve prospěch Standy. Takže 1 bod pro Lucernu. Blanka Hanusíková prohrává těsně s Milanem Vlčkem, avšak tentokrát pomáhá HDC jí a získává pro HPH bod. Stav 1:1. Třetí hráči: Dana Hanušová hraje 170 +10 HDC navrch, ale Petr Gavrilec je v ráži, jeho 226 stačí nejen na bod proti Daně, tedy 2:1 pro Lucernu, ale i na další dva body za celkový součet týmu. Lucerna-RSTS tak obsazuje 1. místo a stává se Mistrem ČR sezony 2014-15!

Všech nejlepších 5 týmů obdrželo své ceny, tři nejlepší týmy speciální medaile z křišťálového sklad, vítězové pak i velký Putovní pohár Mistrů SBL. Gratulujeme všem oceněným, děkujeme za pěkné boje i přátelskou atmosféru celého finálového dne.

Konečné pořadí Národního finále SBL 2014-15:
- 1. místo: Lucerna RSTS (Plzeň)
- 2. místo: HPH (Pardubice)
- 3. místo: Old boys (Pardubice)
- 4. místo: BC Rabbits Senior (Praha Ovčín)
- 5. místo: Růžový pahorek (Olomouc)
- 6. místo: Bowleři (Praha Zličín)
- 7. místo: Kemenangan (Olomouc)
- 8. místo: BK Klíše A (Ústí nad Labem)

První pětka postupuje do Mezinárodního finále SBL, které se bude hrát 19. září 2015 opět v Pardubicích. Sledujte www.seniorbowling-liga.cz, záložka Mezinárodní finále SBL.

A jen pro doplnění: nejvyšší hru dnes zahráli tým HPH – 637. Nejvyšší nához finále Vladimir Stanishevskiy z Druhé mízy Ovčín – 248. Nejvyšší dámský nához Blanka Hanusíková – 237. Nejvyšší celodenní průměr Miluše Nováková – 208,86. Nejvyšší celodenní průměr týmu Lucerna-RSTS – 563,57. (Poznámka: všechny uvedené údaje jsou převzaty z výsledků skupin, nejsou započítány výsledky ze čtvrtfinále, semifinále a finále).

Milan Soušek, 04.05.2015

Na fotografiích:
1 - 1. místo Lucerna-RSTS
2 - 2. místo HPH
3 - 3. místo Old boys

Přílohy

Krátké zprávy

03.05.2024 v 07:50

Zveřejněn mazacím model a rozdělení do skupin pro Finále SBL.

22.04.2024 v 19:35

Do článku o Mistrovství České republiky juniorů přidány časový harmonogram a rozdělení do rund.

02.04.2024 v 22:54

Otevřeny obsazovačky pro juniorské MČR 2024.

30.03.2024 v 23:36

Tým chlapců získal na ME juniorů stříbrné medaile ze soutěže týmů.

28.03.2024 v 19:55

Zuzana Kvasničková a Ema Iwazawa vybojovaly na ME juniorů stříbrné medaile ze soutěže dvojic.

Galerie

Trojek Ondřej
Xbowling club
Trojek Ondřej

Trojek Ondřej

Xbowling club

Vítěz 10. turnaje Prestige Tour 2023/24

Iwazawa Ema
JKM bowling
Iwazawa Ema

Iwazawa Ema

JKM bowling

Nejlepší žena, nejlepší hráčka kategorie P190, nejlepší juniorka - 10. turnaj Prestige Tour 2023/24

Muránsky Daniel
Xbowling club
Muránsky Daniel

Muránsky Daniel

Xbowling club

Nejlepší hráč kategorie P165 - 10. turnaj Prestige Tour 2023/24

Klepáček Adolf
bez klubové příslušnosti
Klepáček Adolf

Klepáček Adolf

bez klubové příslušnosti

Nejlepší senior - 10. turnaj Prestige Tour 2023/24

Partneři České bowlingové asociace
  • ETBF
  • International Bowling Federation
  • Česká unie sportu
  • ČOV
  • Best Bowling
  • Bowland
  • Bowling Zone
  • Bowling Brno
  • Xbowling
  • Storm
  • ProBowling
  • Kegel
  • UK FTVS
  • Praha
  • Národní sportovní agentura
  • Silvernite/
  • JMP - studio zdravého spaní/