MČR dvojic 2009, rekapitulace

Ohlédnutí za letošním ročníkem.

foto 1

Dovolil bych si drobné shrnutí Mistrovství České republiky dvojic.Celkem se ve dnech od 24. dubna do 26. dubna kvalifikovalo 11 dvojic žen a 39 dvojic mužů. Díky postupovému klíči, který určoval 12 postupujících dvojic žen, postoupily všechny dvojice do semifinále. To v mužské kategorii to nebylo tak jednoduché. Ta z dvojic, která neměla na svém kontě společný průměr 187,3, nemohla bohužel postoupit. V mužské kategorii to byla opravdu hojná účast.

První hrací den, soutěž dvojic mužů a žen

Do prvních semifinálových bojů jsme se pustili hned následující týden a to specielně v pátek 1. května, ve „Svátek práce“. První hrací rundu zahajovaly ženy, protože z 11 dvojic se do 1. finálové části probojovaly 4 dvojice a zbytek žen mohl odjet do svých domovů. Další dvě hrací rundy byly věnovány mužské kategorii a hned v první rundě o svých ambicích dala vědět dvojice David Rain a Jan Kolář st., kteří měli průměr 213,9. Na druhém místě je doslova pronásledovala dvojice Vladimír Trčka a Jiří Vrážel s průměrem 213,6 a třetí místo v tu chvíli patřilo rodinnému složení Petru a Jiřímu Kabrhelovým s průměrem 212,5. Čekalo se tedy jak to dopadne s další kvalifikační rundou! Do té nastoupila ta lepší dvanáctka hráčů a očekávalo se, že na postup bude potřeba zahrát vysoké výkony. No a jak tato runda promluvila do 1. finálového složení? Na osmém a posledním postupovém místě se umístilo složení juniorů Michal Mužík a Jaroslav Lorenc s ø 206,1. Na sedmém místě byla dvojice Michal Šípka a Filip Kubín s ø 208,7, šesté místo patřilo složení Jiří Kurzveil a Vojtěch Pořízka s ø 209,3 na pátém místě byla dvojice Petr a Jiří Kabrhel s ø 212,5, čtvrtá příčka patřila dvojici Vladimír Trčka a Jiří Vrážel s ø 213,6, na třetím místě byl David Rain a Jan Kolář st. s ø 213,9, z druhé příčky do 1. finále postupovala dvojice Jan Čepelák a Jakub Váradi s ø 218,7 a nejlepší pozici si vybojovala dvojice Jiří Uhlíř a Karel Kutina s ø 227,8.

Druhá sada semifinálových her přinesla boje na dva vítězné zápasy, kdy na dráhy 1 – 8 nastoupili muži a na dráhy 9 – 12 ženy. Všechny zápasy mimo vyřazovacího zápasu dvojic Jiří Uhlíř, Karel Kutina a Michal Mužík, Jaroslav Lorenc, se hrály na dva zápasy. Pouze v těchto dvojicích to vřelo, a kdo v tomto zápase zaváhal a nedal strike, mohl se rozloučit s postupem. První jejich vzájemný zápas dopadl v poměru 468:481 pro dvojici Michal Mužík a Jaroslav Lorenc. Zaskočili tím tedy trochu dvojici Jiří Uhlíř a Karel Kutina, ti ovšem v druhém a třetím zápase zabrali a nenechali nikoho na pochybách na jaké ocenění mají zálusk. Jejich další vzájemné zápasy dopadly 535:444 a 494:441. Po tomto dramatu se zahájila 2. část finále, ve které byla známa dvě třetí místa ženských dvojic. Byly to dvojice Michaela Volšičková a Jana Sklenářová a dále také Blanka Hanusíková a Dana Hanušová. Do velkého finálového zápasu, který natáčela TV Krilie nastoupili domácí hráčky Best Bowlingu Kateřina Beštová a Pavla Nosková a poprvé dvojice ve složení Petra Brzicová-Hanzlovská s Janou Lébrovou. První sérii zápasů vyhrála dvojička Petra Brzicová-Hanzlovská s Janou Lébrovou v poměru 417:396, tím tedy bylo zaručeno vyrovnané play off. V druhém zápase mělo zase navrch složení Kateřina Beštová a Pavla Nosková když zvrátily skórem zápas v poměru 419:376. Situace se tedy vyrovnala a musel se hrát třetí vzájemný zápas, který lépe dopadl pro dvojici Petra Brzicová-Hanzlovská s Janou Lébrovou v poměru 417:357. Tím tedy bylo jasno, která dvojice měla stříbrnou medaili a která zlatou.

Další zápasy ve 2. finálovém kole mezi dvojicemi Jiří Uhlíř, Karel Kutina a Vladimír Trčka, Jiří Vrážel byly opravdu velice dramatické. Opět zde platilo, kdo nedá strike, může se rozloučit s postupem do 3. finálové části tohoto dne. Nakonec dvojice Jiří Uhlíř, Karel Kutina zvítězili v zápasech v poměru 483:433 a 498:444. Druhý zápas play-off, mezi Jiří Kurzveilem, Vojtěchem Pořízkou a Michalem Šípkou, Filipem Kubínem se opět hrál na tři hry. První hru vyhrála dvojice Jiří Kurzveil, Vojtěch Pořízka v poměru 417:403. Druhý vzájemný zápas strhla na své konto dvojice Michal Šípka, Filip Kubín s výsledkem 472:397, nakonec ve třetím zápase zvítězili Jiří Kurzveil a Vojtěch Pořízka v poměru 443:403. Po vyhlášení kategorie žen mohl začít velký finálový zápas mezi Jiřím Uhlířem, Karlem Kutinou a Jiřím Kurzveilem, Vojtěchem Pořízkou. Třetí společné místo v té chvíli již patřilo dvojicím ve složení Vladimír Trčka, Jiří Vrážel a Michal Šípka, Filip Kubín. Finálové zápasy se jevily jako jednoznačné, protože Jiří Uhlíř s Karlem Kutinou vyhráli v poměru 425:310 a 439:385. Stříbrná medaile tedy putuje na konto Jiřího Kurzveila a Vojtěcha Pořízky. Zlato pak zaslouženě patří finálové dvojici Jiří Uhlíř a Karel Kutina, kteří měli pouze jedno jediné zaváhání, a to v prvních vzájemných zápasech, jinak vyhráli způsobem start-cíl.

Druhý hrací den, soutěž smíšených dvojic (mixů)

Poslední kategorií, která se hrála v sobotu, byla kategorie smíšených dvojic. Zde se kvalifikovalo celkem 31 dvojic. Po odehraných dvou finálových rundách, kam se probojovalo 24 dvojic se čekalo, kterých osm dvojic bude bojovat ve vyřazovacích bojích. Nelépe na tom byla dvojice Karel Kutina, Jana Lébrová s ø 224,2, druhá příčka patřila složení Pavel Čermák a Kateřina Beštová s ø 218,3. Třetí místo obsadili Roman Pešl a Martina Killerová s ø 215,5, čtvrté postupové místo obsadila dvojice Antonín a Pavla Noskovi s ø 214,7, další dvojicí byli Váradi Jakub a Veronika Nováková s ø 206,2, ze šestého místa po semifinále šla dvojice Jiří Uhlíř a Michaela Volšičková s ø 202, sedmé místo patřilo rodinnému složení Rostislav Brzica a Petra Brzicová-Hanzlovská s ø 199,3 a poslední osmé místo patřilo dvojici Karel Vopička, Irena Straková s průměrem 198,3. Postupnými vyřazovacími souboji zůstaly čtyři dvojice, ze kterých měla zůstat finálová dvojice. Oba tyto souboje se hrály na tři hry a nakonec tedy na společném třetím místě skončili: Antonín Nosek, Pavla Nosková a Pavel Čermák, Kateřina Beštová. Finálové boje se rozpoutaly mezi Karlem Kutinou s Janou Lébrovou a Romanem Pešlem s Martinou Killerovou, díky velkému množství her se na dvojicích trochu projevila únava a tak nástup dvojice Pešl – Killerová nedokázala odvrátit dvojice Kutina – Lébrová a skončili tak na druhém místě v poměru zápasů 350:414 a 469:392. Velmi pěkné výkony dnes hlavně převáděl Roman Pešl a Martina Killerová skvěle ve finálovém zápase pomohla Romanovi. Pro toto složení dnešní den znamenal obrovský úspěch.

Oceněné dekoroval prezident ČBA a vše důležité natáčela TV KRILIE. Poděkovaní za spolupráci patří rozhodčím, a to Tomáši Gregorovi, Jiřímu Marvalovi a zároveň se již těším na další mistrovství. Díky také patří bowlerovi, který měl dnes opravdu dost práce, protože Svátek práce se pravděpodobně musí oslavit prací a tak kuželky byly opravdu dost neposedné a každou chvíli se snažily přijít nám naproti. Závěrečnou tečkou za MČR dvojic bude 20.6. 2009 předání cen za umístění na Galavečeru ČBA, které proběhne v areálu Bowling Hall Trnová.

PS: V reportážích z jednotlivých kategorií z předešlých dnů jsou doplněny fotografie oceněných. Výsledky jsou již načteny do hráčských vizitek, ale bohužel z technických důvodů zatím nelze přidělit v tabulkovém sledu dvě třetí místa a tak je na třetím místě zařazena vždy dvojice dle vyššího umístění v základní semfinálové části. Na následných odkazech naleznete pořadí, výkony a průměry z soutěže žen,
mužů a mixů.

.

VÝSLEDKY A ZPRAVODAJSTVÍ z MČR dvojic muži - ZDE

VÝSLEDKY A ZPRAVODAJSTVÍ z MČR dvojic ženy - ZDE

VÝSLEDKY A ZPRAVODAJSTVÍ z MČR smíšených dvojic (mixů) - ZDE

Krátké zprávy

02.04.2024 v 22:54

Otevřeny obsazovačky pro juniorské MČR 2024.

30.03.2024 v 23:36

Tým chlapců získal na ME juniorů stříbrné medaile ze soutěže týmů.

28.03.2024 v 19:55

Zuzana Kvasničková a Ema Iwazawa vybojovaly na ME juniorů stříbrné medaile ze soutěže dvojic.

18.03.2024 v 21:10

V úterý 19.3. po 20.oo hod. bude otevřena obsazovačka na dubnový turnaj PRESTIGE.

14.02.2024 v 09:07

Ve čtvrtek 15.2. v 20.oo hod. bude otevřena obsazovačka na březnový turnaj PRESTIGE.

Galerie

Trojek Ondřej
Xbowling club
Trojek Ondřej

Trojek Ondřej

Xbowling club

Vítěz 10. turnaje Prestige Tour 2023/24

Iwazawa Ema
JKM bowling
Iwazawa Ema

Iwazawa Ema

JKM bowling

Nejlepší žena, nejlepší hráčka kategorie P190, nejlepší juniorka - 10. turnaj Prestige Tour 2023/24

Muránsky Daniel
Xbowling club
Muránsky Daniel

Muránsky Daniel

Xbowling club

Nejlepší hráč kategorie P165 - 10. turnaj Prestige Tour 2023/24

Klepáček Adolf
bez klubové příslušnosti
Klepáček Adolf

Klepáček Adolf

bez klubové příslušnosti

Nejlepší senior - 10. turnaj Prestige Tour 2023/24

Partneři České bowlingové asociace
  • ETBF
  • International Bowling Federation
  • Česká unie sportu
  • ČOV
  • Best Bowling
  • Bowland
  • Bowling Zone
  • Bowling Brno
  • Xbowling
  • Storm
  • ProBowling
  • Kegel
  • UK FTVS
  • Praha
  • Národní sportovní agentura
  • Silvernite/
  • JMP - studio zdravého spaní/