European Seniors Bowling Championships 2015

Historický úspěch českého bowlingu

1.7.2015 - Milan Soušek

Na evropském seniorském šampionátu v bowlingu (ESBC 2015), které se konalo od 20. do 26.06.2015 v italské Bologni, startovalo celkem 1.030 hráček a hráčů z celé Evropy. Z České republiky do místa konání odjelo našich 60 hráčů – 43 mužů a 17 žen, aby se pokusili vybojovat nějaký ten cenný kov. Senioři jsou bowlingovou skupinou, která medaile a ocenění z Mistrovství Evropy dosud pravidelně vozila. Vzpomeňme na medaile Honzy Fleischmanna, Jany Plešingerové nebo třeba Dáši Stulíkové s Blankou Hanusíkovou. Výkonnost hráčů a vhodná skladba sestav dvojic a trojic navozovala naděje českých barev.
Ubytování v hotelu, kde byla naprostá většina české výpravy, bylo jednoduše skvělé, naprosto vhodné a nabízelo mnoho možností pro relax a odpočinek.
V první dva dny šampionátu se zdálo, že hry nejdou tak, jak by si hráči představovali. Jedno centrum 24 drah v klasickém provedení, druhé se 40ti drahami, ale dřevěnými, na nichž nikdo neměl zkušenosti. V obou pak mazací model 40 stop dlouhý s 25,8 ml oleje... S každým dalším dnem šly ale hry dost nahoru a na jejich základě jsme začali sbírat úspěchy. Nejprve se pochlubil svojí zlatou medailí Janko Debnár (Slovensko) a potom už to byla naše jízda. Zlaté medaile dvojice Jiří Hindrák + Rostislav Kala, která vyhrála tak přesvědčivě, až to bralo dech. Na ně trochu nečekaně, ale o to radostněji navázaly stříbrem, rovněž ve dvojicích, Zdenka Pláničková s Janou Plešingerovou. Navíc jsme měli jak v mužích, tak i v ženách téměř trvale velké šance na Masters. Vyvrcholením byly zlaté medaile našich děvčat v trojicích ve složení Jana Lébrová, Dana Hanušová, Blanka Hanusíková, která v dech beroucím zápase porazila v neuvěřitelně napínavém souboji všechny soupeřky. Jejich zlato se narodilo až v desátém frejmu, když Jana předposledním hodem srazila 9 kuželek a tím srovnala bodový stav s italským týmem, který již měl dohráno. Dohodí-li zcela posledním hodem zbylou desítku, máme zlato sami. Pokud ji nedohodí, má zlato Itálie i Česká Republika. Jana dohodila... Navíc Jana Lébrová vybojovala 3. místo v All Events, i když byly trochu trable s předáváním medaile, jelikož pořadatelé neměli připravené dvě bronzové. Tak Janu odsoudili k předání až na Gala večeru, nepomohly žádné intervence vedení výpravy. Letos tedy vezeme domů celkem 4 medaile, což je výsledek z ranku snů...
Co k tomu dodat...
- získali jsme zlaté medaile v trojicích žen a ve dvojicích mužů kat. A
- máme stříbrnou medaili ve dvojicích žen kat. B
- máme bronzovou medaili v All Events žen, kat. A
- získali jsme dvě 4. místa: Miluše Nováková v jednotlivcích, ženy kat. A a rovněž Míla Nováková s Janou Lébrovou ve dvojicích žen kat. A
- 5. místo Jany Lébrové v Masters žen, kat. A
- máme pár dalších umístění v TOP 10: Jiří Hindrák v All Events 7. místo, Miluše Nováková v All Events 10. místo, Blanka Hanusíková v jednotlivcích 7. místo, Petr Tomášek v jednotlivcích 10. místo, Dana Hanušová + Blanka Hanusíková ve dvojicích 9. místo.
Nejvyšší hru vůbec zahrál Mirek Křesťan - 275. Bylo to v rámci dvojice, které hrál s Ivanem Burianem. Nejvyšší dámskou hru ukázala Blanka Hanusíková - 267. Toto číslo padlo v rámci hry jednotlivců.
Nejúspěšnější hráči podle typu her a kategorií:
Jednotlivci: Jiří Hindrák, Miluše Nováková, Karel Levák, Dagmar Stulíková, Petr Tomášek, Alena Endersová.
Dvojice: Rostislav Kala + Jiří Hindrák, Václav Fiala + Jiří Stulík, Josef Bešík + Vladimír Pitaš, Jana Lébrová + Miluše Nováková, Zdenka Pláničková + Jana Plešingerová, Anna Brokešová + Dagmar Prokopová.
Trojice: Marcel Štochl + Vladimir Stanishevskyi + Petr Pekár, Blanka Hanusíková + Dana Hanušová + Jana Lébrová.
All Events: Jiří Hindrák, Jana Lébrová, Vojtěch Plánička, Jana Plešingerová, Vladimír Pitaš, Alena Endersová.
Nejvyšší bodový zisk do Senior Masters: maximální počet bodů je omezen na 200, a tento počet bodů vydolovali z ME: Jiří Hindrák, Rostislav Kala, Vladimír Pitaš, Stanislav Nejezchleba, Petr Tomášek.
Nejvyšší průměr ze všech 18ti her mají: Jiří Hindrák = 207,39 a Jana Lébrová = 193,17.
Co ještě dodat k tak úspěšnému evropskému šampionátu? Snad jedině, že se tyhle úspěchy budou asi jen těžko vyrovnávat, že na ME 2015 byla parta, která si rozuměla a byla v pohodě. Možná by bylo dobré do příštího šampionátu v Kodani více uvažovat o sestavách dvojic a trojic. I když, znáte to... dneska je výkonnost taková, zítra třeba úplně jiná. Je důležité, aby si hráči "sedli" navzájem...
Na závěrečném Gala večeru za přítomnosti cca 1200 hráčů a hostů jsme pod vedením Anežky Lencová velmi úspěšně zviditelnili Českou Republiku originálním krátkým programem, který rozproudil krev přítomných. Sklidili jsme mohutný potlesk, hodně hráčů z celé Evropy přišlo poděkovat, potřást rukou a pogratulovat. No, nebylo to nepříjemné... :-)
Senioři jsou v České Republice bowlingovou hybnou silou, která do vlasti přiváží cenné kovy a propaguje tak nejen náš sport v zahraničí, ale i celou zemi. Osobně přišel k výsledkům a medailím pogratulovat i prezident ESBC, které ME seniorů pořádá pod záštitou ETBF. Celkem 7 medailí z posledních 5ti evropských šampionátů je úspěch, kterým se může chlubit jen málokterý sport v ČR. Naši bowlingoví senioři to dokázali a jsou odhodláni v tom pokračovat i v dalších ročnících.
Na zdejších stránkách jsou výsledky zveřejněny jen ve zjednodušeném provedení, proto doporučujeme navštívit stránky seniorského bowlingu www.seniorbowling.cz a zde se podívat jednak na detailní výsledky v kategoriích a jednak na podrobné analýzy her českých hráčů. Najdete zde i řadu fotek a krátké video ze šampionátu i z jeho zákulisí.

Milan Soušek
Předseda ESBC CZ

26.6.2015 - Zuzana Lebedová
Máme další zlatou medaili. Janě Lébrové, Blance Hanusíkové a Daně Hanušové se povedlo o kuželku porazit Italky a tak si vybojovat zlatou medaili ve trojicích.

Zítra se hraje masters a Janě Lébrové budeme držet palce, aby se jí povedlo zahrát a vyhrát. Bude hrát od půl 10. Stále ještě nemáme doplněné výsledky u pánů a tak čekáme, zda i Jirka Hindrák bude hrát v masters.

25.6.2015 - Zuzana Lebedová
Máme stříbro, velká gratulace patří Janě Plešingerové a Zdence Pláničkové, které ve dvojicích vybojovaly stříbrnou medaily. Zahrály krásný průměr 181, na první místo jim chybělo 23 bodů.

Dále také ve dvojicích zahráli skvěle Jirka Hindrák a Rosťa Kala, kteří jsou prozatím na prvním místě s průměrem 221. Ještě není dohráno, ale snad to tak i zůstane.
Ještě dnes se hraje, tak pozděij uvidíme, jak to vše dopadlo. Zítra už jsou finálové hry a budou předávány medaile.

Výsledky
Oficiální web

23.6.2015 - Zuzana Lebedová
Již v sobotu ráno své první hry odehráli Italové, v průběhu dne i pár dalších účastníků z ostatních zemí. Je to zvláštní, protože většinou hry začínají až po oficiálním zahájení.

Naši už mají také první hry za sebou. Skvěle si vedla Miluška Nováková, která je prozatím ve své skupině v jednotlivcích na čtvrtém místě s průměrem 201. V těsné blízkosti za ní je i Blanka Hanusíková na sedmém místě s průměrem 195.
Ve skupině B mezi ženami je na tom zatím nejlépe Dáša Stulíková, na 14 místě s průměrem 173.
Mezi muži se výborně dařilo Jirkovi Hindrákovi, který je prozatím 17 s průměrem 205.
Ve skupině C si dobře vede Petr Tomášek, který je zatím na 10 místě s průměrem 202.

Jsou to pěkné hry a budeme držet palce i v dalších dnech. V průběhu večera ještě dodám zbylé výsledky.

21.6.2015 - Zuzana Lebedová
Začíná mistrovství Evropy seniorů v bowlingu. Letošní mistrovství se hraje v italském městečku Bologna, které je proslavené boloňskými špagetami. Někdo dorazil dříve, jiní později, ale už jsou všichni na místě.

Tohoto mistrovství se zúčastní většina zemí Evropy. Mezi tyto země je započítán i Izrael a Jihoafrická republika. Celkově se zde sešlo kolem 1100 účastníků. Z ČR nás dorazilo 60 + doprovod.

V 18 hodin proběhlo oficiální zahájení mistrovství uvítacím ceremoniálem, které proběhlo na místním fotbalovém hřišti. Všechny autobusy sice dorazily včas, ale nešťastně zvolené místo pro uvítací výbor a setkání všech účastníků na jednom místě bylo nevhodné. Celou dobu organizátor promlouval do mikrofonu a uváděl jednotlivé země, nic však nebylo slyšet. Špatně ozvučený stadion a hodně lidí vyvolalo spíše hluk než možnost vyposlechnout, co nám chtějí sdělit.

Účastníci každé země se svou vlajkou při znění hymny vyrazili přes hřiště, aby je bylo vidět.
Po průvodu všech následoval uvítací výbor s úvodním proslovem. Po úvodní řeči jsme si mohli vzít šampaňské a vyrazit zpět na hotel. Oproti jiným mistrovstvím tento úvodní ceremoniál byl nepovedený. Uvidíme, zda tato organizace byla pouze na začátku a v průběhu se podobné zmatky nebudou opakovat. Snad Italové trochu napraví svou reputaci.

Celé mistrovství se hraje na dvou různých hernách, jedna herna staršího vzhledu má 40 drah. Povrch je dřevěný, ne plastový, jak jsme zvyklí z jiných míst. Co se týká mazání, vypadá, že koule celkem pěkně zabírají, tak uvidíme, jak se s tím všichni poperou.
Druhá herna je menší, má 26 drah. Vypadá to tam spíše jak v gambler herně než na bowlingu. Už při vlezu přes samotné hrací automaty všeho druhu není bowling vidět. Bohužel je tam i velmi málo místa, kde by se člověk mohl podívat na hru.

20.6.2015 - Milan Soušek
V pátek a v sobotu se směr italská Bologna vypraví přesně 60 hráčů a hráček z ČR, kteří odehrají ESBC 2015. Je to dosud největší výprava, na jakékoliv akce tohoto typu. Je dobře, že se češi takto poslední roky angažují, protože tím více jich pak na ME může jet. Začínají totiž fungovat kvóty podle zemí a počtu účastníků v minulých ročnících. A tak se aktivita ESBC CZ, coby sdružení seniorských hráčů bowlingu, pozitivně projevuje i na tomto poli.
Prakticky z každého ME nějakou tu medaili dovezeme. Držte nám, prosím, palce, aby tomu tak bylo i letos. Myslím, že dost dobrých hráček a hráčů s sebou máme.
Průběžné zpravodajství bude na seniorském webu www.seniorbowling.cz, kde lze přidávat i komentáře.

Milan Soušek
předseda ESBC CZ, vedoucí výpravy

Výsledky

P. Příjmení a jméno Náhozy Průměr
1. Hindrák Jiří 171 243 245 178 175 219 182 217 234 199 235 244 237 167 214 180 248 145 207,39
2. Kala Rostislav 230 164 183 160 205 225 202 269 191 245 205 230 185 188 216 161 170 202 201,72
3. Synek Aleš 189 171 194 170 181 218 147 167 257 198 173 210 220 258 179 199 214 167 195,11
4. Lébrová Jana 151 200 151 181 206 184 216 194 238 215 167 161 256 202 173 164 213 205 193,17
5. Stanishevskyi Vladimír 162 170 200 203 217 186 195 193 181 202 185 206 209 232 180 201 166 169 192,06
6. Pitaš Vladimír 143 203 224 214 180 187 163 257 185 160 215 172 215 171 184 202 179 169 190,17
7. Nováková Miluše 169 219 209 179 217 213 169 203 159 207 204 171 151 215 208 182 151 179 189,17
8. Burian Ivan 163 212 162 138 199 181 194 188 236 143 160 159 222 167 212 232 211 211 188,33
9. Křesťan Miroslav 113 166 149 184 189 192 181 149 245 275 213 236 214 193 158 184 171 174 188,11
10. Nejezchleba Stanislav 172 183 182 205 200 219 161 145 205 223 207 223 201 180 194 183 151 148 187,89
11. Hanusíková Blanka 166 181 161 267 193 206 171 223 199 186 168 181 189 142 160 203 192 190 187,67
12. Hanušová Dana 171 170 191 200 209 147 214 186 163 170 172 163 194 185 182 203 255 189 186,89
13. Tomášek Petr 208 200 180 199 168 258 188 137 169 172 178 181 149 174 223 242 163 164 186,28
14. Pekár Petr 163 165 186 223 162 179 182 183 133 186 221 215 211 176 213 179 188 182 185,94
15. Plánička Vojtěch 200 143 211 166 158 190 189 174 179 203 195 171 196 192 175 169 177 192 182,22
16. Šenkapoul Petr 173 218 190 164 162 190 145 157 191 182 184 181 160 180 173 199 165 202 178,67
17. Stulík Jiří 184 127 161 192 140 179 161 144 189 179 167 174 164 221 192 213 201 193 176,72
18. Levák Karel 223 156 173 147 211 184 151 159 167 172 256 228 136 156 161 192 159 149 176,67
19. Plešingerová Jana 150 168 189 160 174 181 163 143 179 191 176 174 158 162 155 204 247 202 176,44
20. Brokeš František st. 211 197 212 160 189 188 153 142 158 155 149 181 178 188 181 179 171 182 176,33
21. Bešík Josef st. 159 168 142 142 191 164 187 181 211 181 198 228 123 155 170 190 201 177 176,00
22. Fleischmann Jan st. 186 189 165 171 191 184 151 158 163 137 209 194 172 155 210 173 185 162 175,28
23. Bočan Josef 167 186 185 168 209 155 169 187 147 180 188 179 177 173 165 184 172 142 174,06
24. Lebeda František 176 139 159 213 150 181 172 170 137 269 151 175 177 175 164 159 170 194 173,94
25. Pláničková Zdenka 147 191 150 151 164 184 179 224 205 233 170 136 156 167 189 137 160 168 172,83
26. Havlíček Zdeněk st. 172 154 162 178 176 196 183 155 146 183 155 154 192 176 187 175 167 197 172,67
27. Štochl Marcell 138 188 193 155 164 174 157 180 139 145 153 172 192 164 180 221 186 185 171,44
28. Enders Walter 185 210 157 126 180 166 149 148 152 161 147 183 220 160 210 180 166 168 170,44
29. Schůt Ladislav 158 179 158 180 158 123 214 166 181 178 206 177 115 180 171 188 156 179 170,39
30. Stulíková Dagmar 163 163 183 163 210 161 149 146 186 163 186 159 166 168 178 197 136 183 170,00
31. Rýdel Jan 110 147 171 197 209 188 157 191 170 190 180 185 151 126 134 189 190 166 169,50
32. Podzimek Vladislav 150 145 196 156 130 149 151 165 182 218 166 167 179 169 155 156 195 217 169,22
33. Pleticha Jaroslav st. 137 198 131 212 157 183 153 189 199 171 155 170 178 160 161 161 165 150 168,33
34. Šolc Miloslav 178 155 186 170 144 169 167 168 167 205 138 170 189 136 140 132 167 190 165,06
35. Horák Jaroslav 172 158 187 173 192 169 162 202 168 136 158 146 139 149 144 169 140 185 163,83
36. Růžička Jaroslav 215 154 153 147 169 131 135 140 138 156 157 156 204 178 150 178 196 179 163,11
37. Fiala Václav 167 178 139 141 205 161 143 160 237 153 192 211 173 154 144 120 116 127 162,28
38. Flegelová Dáša 189 161 115 176 147 153 163 176 195 177 137 187 168 146 146 166 149 155 161,44
39. Jindřišek Milan 201 175 124 176 157 125 178 139 216 152 164 167 145 150 138 129 191 178 161,39
40. Egert Jiří 163 164 135 176 157 162 200 156 177 128 149 173 159 106 210 135 161 173 160,22
41. Lencová Anežka 165 165 181 164 135 124 144 223 168 145 157 154 144 163 145 163 188 143 159,50
42. Soušek Milan 162 154 161 130 164 162 170 217 159 142 202 124 121 157 141 165 181 157 159,39
43. Appeltauerová Eva 136 177 169 183 167 175 127 149 187 126 176 163 159 162 149 155 149 149 158,78
44. Endersová Alena 139 160 150 155 159 153 151 140 149 156 144 197 153 186 202 178 133 146 158,39
45. Pindurová Jana 189 165 145 157 120 152 144 159 164 126 162 131 207 200 149 147 171 158 158,11
46. Soukupová Dana 106 152 162 142 172 161 129 202 137 154 180 178 165 136 148 161 176 168 157,17
47. Gheorghe Karel 159 170 158 128 115 188 144 192 159 168 177 144 134 147 153 150 185 137 156,00
48. Včeliš Jaroslav 146 155 138 142 187 180 113 141 158 129 159 169 115 153 151 190 130 191 152,61
49. Chládková Hana 152 172 152 172 144 148 124 128 164 168 145 148 167 134 145 167 139 162 151,72
50. Burič Ratko 189 174 193 149 176 166 142 165 138 115 141 131 152 179 129 120 127 131 150,94
51. Brokešová Anna 172 153 118 138 114 166 154 199 165 150 148 142 119 183 150 107 161 164 150,17
52. Síbrt Ivan 129 111 139 154 148 163 98 157 165 147 158 160 172 146 166 147 169 171 150,00
53. Prokopová Dagmar 152 158 132 132 127 130 121 118 146 136 125 149 181 167 143 130 150 128 140,28
54. Tomášková Dagmar 134 131 132 148 97 137 128 137 137 134 137 159 180 142 140 154 139 143 139,39
55. Vlček Petr 142 114 92 106 130 154 144 165 180 153 156 158 130 148 152 113 162 101 138,89
56. Tlamka Vladimír 136 139 151 169 158 153 147 113 125 134 127 163 112 131 108 120 123 146 136,39
57. Láník Igor 109 134 115 134 160 102 139 114 148 109 165 142 149 174 109 115 150 150 134,33
58. Appeltauer Jiří 137 126 121 157 119 119 106 159 161 145 133 150 135 145 107 129 110 123 132,33
59. Čejka Zdeněk 171 141 165 159 64 114 98 116 94 112 120 107 122 130 134 143 109 123,47
60. Wilk Tadeusz 117 144 169 105 121 112 166 145 139 153 168 182 143,42

Krátké zprávy

02.04.2024 v 22:54

Otevřeny obsazovačky pro juniorské MČR 2024.

30.03.2024 v 23:36

Tým chlapců získal na ME juniorů stříbrné medaile ze soutěže týmů.

28.03.2024 v 19:55

Zuzana Kvasničková a Ema Iwazawa vybojovaly na ME juniorů stříbrné medaile ze soutěže dvojic.

18.03.2024 v 21:10

V úterý 19.3. po 20.oo hod. bude otevřena obsazovačka na dubnový turnaj PRESTIGE.

14.02.2024 v 09:07

Ve čtvrtek 15.2. v 20.oo hod. bude otevřena obsazovačka na březnový turnaj PRESTIGE.

Galerie

Trojek Ondřej
Xbowling club
Trojek Ondřej

Trojek Ondřej

Xbowling club

Vítěz 10. turnaje Prestige Tour 2023/24

Iwazawa Ema
JKM bowling
Iwazawa Ema

Iwazawa Ema

JKM bowling

Nejlepší žena, nejlepší hráčka kategorie P190, nejlepší juniorka - 10. turnaj Prestige Tour 2023/24

Muránsky Daniel
Xbowling club
Muránsky Daniel

Muránsky Daniel

Xbowling club

Nejlepší hráč kategorie P165 - 10. turnaj Prestige Tour 2023/24

Klepáček Adolf
bez klubové příslušnosti
Klepáček Adolf

Klepáček Adolf

bez klubové příslušnosti

Nejlepší senior - 10. turnaj Prestige Tour 2023/24

Partneři České bowlingové asociace
  • ETBF
  • International Bowling Federation
  • Česká unie sportu
  • ČOV
  • Best Bowling
  • Bowland
  • Bowling Zone
  • Bowling Brno
  • Xbowling
  • Storm
  • ProBowling
  • Kegel
  • UK FTVS
  • Praha
  • Národní sportovní agentura
  • Silvernite/
  • JMP - studio zdravého spaní/