Mistrovství Evropy seniorů 2013, Mnichov

Rekapitulace.


Čtvrté zpravodajství, rekapitulace

(aktualizováno 30.6.2013)

Mistrovství Evropy Seniorů 2013 se konalo od 22.06. do 28.06.2013 v německém Mnichově. Sjelo se sem celkem 1.072 zájemců o některý z evropských titulů, 756 mužů a 316 žen. 344 hráček a hráčů bylo kategorie A (50 – 57 let), 350 kategorie B (58 – 64 let) a 378 kategorie C (65+ let). To je dosud absolutní rekord v účasti na ME. Česká republika vyslala prostřednictvím sdružení seniorských hráčů bowlingu ESBC CZ celkem 54 účastníků, 42 mužů a 12 žen. Naše zastoupení v kategoriích bylo 16x A, 23x B a 15x C. Zdá se tedy, že oproti „zbytku Evropy“ máme poněkud silnější zastoupení ve střední kategorii B.

Do Mnichova jsme odjížděli s ambicemi získat pár umístění do 10. místa v jednotlivých kategoriích, a když se zadaří, tak alespoň 2x účast v Masters a 1 medaili. ME se hraje systémem 6 her single, 6 her double a 6 her trio s tím, že do Masters šlo vždy 6 nejlepších hráčů z her jednotlivců (All Event). Konkurence byla vskutku obrovská. Dráhy byly mazány po celou dobu stejným modelem Middle Road o délce 39 stop. Ukázalo se, že to byl model obecně dost obtížný. Na celém turnaji padla jediná 300 (Günter Schollen). Hrálo se ve dvou centrech – Dream Bowl Palace s 52 drahami Brunswick a Max Munich Bowling se 30ti drahami AMF. V Dream hráli muži a Masters, v Maxu ženy.

Ubytování v oficiálním hotelu se ukázalo jako velmi dobrý tah, výborně vybavené pokoje, kuchyňka na každém z nich, příjemné prostředí, výborné snídaně, ženy to měly do centra doslova pár metrů. Dopravu do Dreamu zajišťovaly autobusy a tady byl první problém – špatná organizace a hned v první den na zahajovací ceremoniál autobus prostě nepřijel. Nedostali se tam tedy všichni naši hráči, což je opravdu škoda. Horší ale bylo, že hned v první den her sice autobus přijel, přijel včas, ale byla dopravní zácpa a k Dreamu hráči přijeli, když už se trénovalo. Centrum nemělo informaci, že autobus má zpoždění... Na základě stížností několika zemí se ale vše hned spravilo a od té doby byla doprava bez problému.

A jak naši tedy hráli? V singlech velmi dobře zahrála Marie Frýbortová, umístila se na 8. místě a měla tak skvělé vyhlídky do Masters. Jiří Stulík obsadil 11. místo, rovněž nádherný výsledek a snad i šance na Masters, bodové rozdíly nebyly nepřekonatelné. V double jsme dlouho věřili dvojce Vráťa Kulhánek – Jirka Hindrák, kteří s průměrem přes 204 obsadili průběžné 2. místo, dlouho se ještě drželi na třetí příčce, ale nakonec klesli na 9. místo. Rozhodně pěkné, mnoho na postup nechybělo. Ani v dámských dvojicích to špatné nebylo, Anička Breindlová s Maruškou Frýbortovou končí na 11. místě, ale je to důležitý výsledek především pro Marušku, která po dvojicích byla na hranici masters s rozdíly několika kuželek. Dobrá práce! V trojicích jsme věřili našim Hindrák – Kulhánek – Stulík, hra ale nesedla všem a bylo z toho celkové 26. místo, což v konkurenci 246. pánských trojic je rozhodně více než slušné. Ani naše ženy se neztratily, Breindlová – Flegelová – Stulíková berou 17. místo, přičemž i zde je konkurence silná – celkem 105 dámských trojic. Nakonec ani Marii Frýbortové se nepodařilo Masters udržet, hra v trojicích jí nevyšla a v celkovém pořadí tak citelně poklesla. Nicméně to bylo napínavé až do těch úplně posledních her. Bohužel, a tady byl druhý dost velký problém na straně pořadatelů, některá data nebyla dostupná ani dlouho po odehrání her, zejména v pánských kategoriích, některé výsledky byly ve finální podobě zveřejněny až v závěrečný den ME.

Podívejme se ještě na naše nejlepší v jednotlivých kategoriích All Event:
- muži A: Jiří Hindrák, 34. místo z 254 startujících
- ženy A: Eva Appeltauerová, 49. místo z 90ti startujících
- muži B: Jiří Stulík, 46. místo z 242 startujících

- ženy B: Marie Frýbortová, 17. místo ze 108 startujících
- muži C: Tomáš Rathouský, 50. místo z 260 startujících
- ženy C: Alena Endersová, 68. místo ze 118 startujících

Umístění jednotlivých hráčů v jednotlivcích, dvojicích, trojicích a v All Eventech jsou k dispozici na stránkách českého seniorského bowlingu www.seniorbowling.cz, kde je i nějakých asi 200 fotek.

Výsledky také dost podstatně zamíchali pořadím v oficiálním Bodovacím žebříčku ČR kategorie senior (50+ let), do něhož se vkládají body za umístění v seniorských turnajích všech typů jak v ČR, tak i v zahraničí. Bodovací žebříček je rovněž dostupný na seniorských stránkách.

Vedle her má ME i stránku organizační. Konal se jako každý rok kongres ESBC a to podstatné je, že příští rok se ME seniorů hraje ve Finsku, v roce 2015 pak v italské Bologni, která porazila velmi těsně anglickou prezentaci a pro rok 2016 se bude rozhodovat mezi Dánskem a Anglií. Za ČR jsme ohlásili předběžné pořádání ME v ČR na rok 2019, tedy přesně 10 let po tak úspěšném ME v ČR. To má ovšem podmínku v existenci dostatečného počtu center, ve kterých by se akce mohla konat. Situace v ČR je z tohoto pohledu nyní hodně nejasná, za stávajících podmínek vlastně ME není kde odehrát. Budeme tedy doufat, že u nás nějaká velká centra do té doby vyrostou.

Tradičně se na závěr ME konal Závěrečný banket s chutným rautem, výborným pivem pro všechny zdarma a k tomu všemu hrála ABBA Revival. Senioři se velmi dobře bavili, pochopitelně včetně našich a navázali jsme řadu nových kontaktů se zahraničními seniorskými sdruženími, z čehož by mohlo v budoucnu vzniknout i něco docela zajímavého.

Všichni naši se v pořádku a zdrávi vrátili domů v sobotu 29.06., pár jedinců o něco dříve a jak se zdálo, všichni byli s akcí spokojeni. Po stránce sportovní jsme splnili alespoň některé cíle, Masters a medaile se sice nepodařily, ale možná na naše hráče budou čekat ve Finsku... Dojeďme si tedy pro ně!

Na závěr chci poděkovat všem českým hráčkám a hráčům za účast, za statečné boje a těm úspěšnějším za pěknou reprezentaci České republiky. Již nyní se těšíme na další ME seniorů, tentokrát do Finska.

Milan Soušek
Předseda ESBC CZ
30.06.2013



Třetí zpravodajství z dějiště konání

(München, 28.6.2013)

Bohužel to pořadatelé zase trochu nezvládají, výsledkový servis vázne. V mužské kategorii ještě nejsou načtené výsledky ze středečních dvojic, proto čekáme až vše doplní a dají online.

U ženské kategorie je již vše jasné. V soutěži jednotlivců se v kategorii A nejlépe umístila Eva Appeltauerová s průměrem 158,6 na 53 místě, na první místo ji scházelo 247 kuželek. V kategorii B nejlépe dopadla Marie Frýbortová, která skončila na 8. místě s průměrem 185 a na první místo scházelo 116 kuželek. V kategorii C mezi ženami hrála jediná Alena Endersová, skončila na 73 místě s průměrem 154 a na první místo ztrácela 242 kuželek.

V soutěži dvojic v kategorii A nejlépe dopadla dvojice Eva Appeltauerová a Dáša Flegelová s celkovým průměrem 157, skončili na 37 místě.
V kategorii B se nejlépe umístila dvojice Anna Breindlová a Marie Frýbortová s celkovým průměrem 171, umístili se na pěkném 11.místě.

V soutěži trojic nejlépe dopadla trojice Anna Breindlová, Dáša Flegelová a Dagmar Stulíková s celkovým průměrem 170. Tento průměr jim vynesl 17 místo.

V All Event dopadla celkově nejlépe Marie Frýbortová, která měla velkou šanci se dostat do masters, bohužel poslední hry ji nevyšly tak dobře a celkově skončila na 17 místě s průměrem 175,78. Na postup do masters ji chybělo 88 kuželek. Na dalším pěkném 20 místě se umístila Dagmar Stulíková s celkovým průměrem 173,61. Na postup do masters ji scházelo 127 kuželek.


Oficiální stránky ME 2013: www.esbc2013.de
Stránky seniorského bowlingu: www.seniorbowling.cz

Druhé zpravodajství z dějiště konání

(München, 26.6.2013)
Marie Frýbortová do Masters ME? Doufejme ...

Ženám zbývá odehrát zítra týmy, muži naopak mají za sebou sóĺo a trojice a zítra čekají již jen dvojice. I když neplatím to doslova, občas se hraje i na přeskáčku. Takže co je nového: v dámské kategorii B Maruška Frýbortová se po dvou sadách dostala na 6 místo své kategorie a má tak reálně před sebou Masters! Je kuželku před sedmou finkou a naopak na pátou hráčku ztrácí relativně málo. Zítra stačí neztratit hlavu, zahrát tak slušně, jako až dosud a Masters bude naše... Na dráhy nastupuje v 19 hod. A co naše další dámské naděje: v kategorii A je na tom nejlépe Eva Appeltauerová, avšak na přední pozice už šanci ztratila. Podobně je na tom Alena Endersová v kategorii C. Mezi muži v kategorii A je Vráťa Kulhánek sice zatím z našich nejlepší, ale na 6. příčku ztrácí už opravdu hodně. Otevřenou možnost má před sebou ještě Marcel Štochl a Vladimir Stanishevskyi, kteří se po zdravotních problémech, odhlášce z ME opětně rozhodli přijet, čímž začal kolotoč nových přihlášek do již tak nabitého programu. Nakonec se je pořadatelům podařilo umístit do dvojic a do jednotlivců, takže pokud zvládnou opravdu nabitý program, šanci mají. Ve střední kategorii B se velmi dobře drží Jiří Stulík, který je v All Events aktuálně na 12. místě se ztrátou cca 120 kuželek na postupové 6. místo. Palce samozřejmě držet budeme! Láďa Schůt je na místě 24, ale upřímně řečeno jeho šance na postup jsou skutečně mizivé. A konečně v kategorii C je za ČR na tom nejlépe po dnešku Tomáš Rathouský - 43. místo, ztráta na postup cca 200 kuželek, takže také bez šance na postup do Masters. Takže suma sumárum - velká šance pro Marii Frýbortovou, pokud se opravdu zadaří, tak ještě může jít dál Jirka Stulík a pak si musíme počkat na výsledky Marcela Štochla a Vl. Stanishevského... Určitě zítra v noci budeme moudřejší a poreferujeme...

Podrobnosti jsou na seniorských stránkách www.seniorbowling.cz.


První zpravodajství z dějiště konání

(München, 24.6.2013)
V sobotu dorazila česká výprava do Mnichova na mistrovství Evropy seniorů. Většina z nás se sešla v oficiálním hotelu na okraji Mnichova, kde to ženy mají pár metrů na Max bowling a na Dream Palace bowling je to přibližně 20 km, kde se odehrává mužská část mistrovství.

Navečer byli hráči a hráčky slavnostně přivítáni na herně Dream Palace bowling, velká část naší výpravy a pár dalších zemí se však nemohli zúčastnit. K oficiálnímu hotelu nepřijel autobus, který měl účastníky převést na hernu a vyvolal tak překvapení, že německá dlouze opěvovaná pečlivost dostala povážlivé trhliny. Kde soudruzi z NSR udělali chybu?

Po příjezdu na hernu bylo rozdáno sampaňské a v 18.30 bylo slavnostně ostartováno evropské mistrovství. Naší vlajku honosně nesla Jana Plešingerová a nutno podotknout, že byla nejčestnějším vlajkonošem ze všech zemí. Mnozí očekávali večerní program s rautem, ten však nebyl a po nastoupení všech zemí a krátkém proslovu byl konec.

V neděli odehrálo prvních pár hráčů. Ze skupiny A je na tom zatím nejlépe Jaroslav Horák s průměrem 186 a prozatím je na 32 místě. Ze skupiny B je na 11 místě Ladislav Schůt s průměrem 191,67 a ze skupiny C je prozatím na 16 místě Stanislav Nejezchleba s průměrem 181,67.

Další výsledky přineseme večer nebo zítra v dopoledních hodinách.

Výsledky

P. Příjmení a jméno Náhozy Průměr
Hindrák Jiří 166 172 152 183 191 206 224 173 244 189 226 236 225 185 180 227 189 200 198,22
Kulhánek Vratislav 169 171 195 166 207 214 174 182 209 192 211 202 207 165 221 234 180 173 192,89
Stulík Jiří 173 222 198 183 178 277 219 160 151 223 177 169 183 179 179 170 213 199 191,83
Plešinger František 158 191 158 169 172 193 188 209 193 160 198 212 235 156 217 238 201 179 190,39
Rathouský Tomáš 193 191 193 188 186 138 155 205 193 175 237 195 217 203 158 147 214 222 189,44
Stanishevskyi Vladimír 202 184 165 167 133 215 161 191 190 212 241 201 188,50
Schůt Ladislav 180 208 188 178 203 193 192 212 172 145 169 172 181 235 171 181 174 224 187,67
Brokeš František st. 184 215 179 199 183 168 214 165 150 180 204 192 187 178 189 156 195 236 187,44
Bočan Josef 154 194 171 193 190 195 179 173 191 222 203 213 167 199 160 180 190 173 185,94
Bobek Vlastimil 173 226 167 167 178 170 198 187 159 209 163 173 165 186 201 212 169 212 184,17
Nejezchleba Stanislav 192 143 214 180 188 173 157 179 231 223 225 173 132 192 182 197 152 180 184,06
Plánička Vojtěch 139 136 126 190 205 221 184 195 173 167 210 220 155 152 176 214 187 207 180,94
Štochl Marcell 194 201 123 177 185 190 193 168 161 212 192 174 180,83
Kubát Jiří st. 152 175 151 160 160 216 163 157 184 154 213 207 223 197 189 201 161 184 180,39
Soušek Milan 172 209 193 167 217 181 147 169 141 208 198 190 151 181 184 170 196 159 179,61
Levák Karel 201 193 170 184 198 163 150 173 168 201 231 210 129 167 218 139 167 158 178,89
Horák Jaroslav 154 173 194 161 245 189 149 195 154 177 131 158 212 186 147 165 201 222 178,50
Pitaš Vladimír 163 153 190 159 168 196 184 157 180 150 214 191 202 189 142 153 145 256 177,33
Rýdel Jan 155 181 170 208 168 173 197 167 168 163 191 234 151 156 165 161 132 221 175,61
Růžička Jaroslav 202 165 146 197 180 189 209 164 183 156 219 199 181 166 119 159 147 165 174,78
Frýbortová Marie 150 182 186 180 201 185 184 172 169 201 167 163 142 168 188 168 153 179 174,33
Stulíková Dagmar 176 187 176 193 134 152 169 187 174 176 164 205 153 166 146 187 212 168 173,61
Enders Walter 180 137 155 148 199 159 157 167 160 173 202 212 212 185 178 173 158 163 173,22
Tomášek Petr 184 173 151 181 184 172 162 151 179 188 191 210 151 198 143 156 170 170 173,00
Kolář František 178 168 166 172 163 141 157 161 187 202 167 201 212 157 184 154 178 155 172,39
Bešík Josef st. 192 177 124 187 152 191 190 145 158 172 201 200 157 169 164 149 186 176 171,67
Frýbort Otakar 187 181 185 171 176 222 184 172 187 157 125 202 159 158 158 165 145 154 171,56
Pleticha Jaroslav st. 151 204 187 200 141 154 148 162 194 158 184 190 166 157 189 165 147 160 169,83
Běhal Jaroslav 152 166 198 136 197 242 159 158 187 146 145 183 146 159 167 185 129 177 168,44
Lebeda František 154 151 168 181 205 168 127 138 175 192 160 200 207 162 158 139 160 148 166,28
Havlíček Zdeněk st. 160 127 144 151 214 156 161 144 209 169 160 164 195 161 184 184 149 130 164,56
Breindlová Anna 171 114 160 145 177 165 154 137 211 191 132 171 170 137 166 183 171 197 164,00
Fiala Václav 158 147 151 113 167 168 146 146 140 190 200 163 150 175 171 158 158 194 160,83
Appeltauerová Eva 153 161 134 160 126 218 144 188 147 159 168 149 138 166 200 160 149 172 160,67
Burič Ratko 155 158 144 153 142 163 170 170 163 179 149 158 199 158 147 214 135 135 160,67
Flegelová Dáša 166 129 155 164 168 163 188 141 181 150 152 125 166 190 151 195 138 165 160,39
Včeliš Jaroslav 152 151 125 185 177 164 174 137 182 134 192 160 125 141 172 156 147 203 159,83
Vlček Petr 121 176 139 182 160 163 143 135 135 189 166 169 157 171 210 139 141 158,59
Gheorghe Karel 128 152 145 138 157 204 187 131 150 107 175 176 159 181 154 136 176 180 157,56
Burian Ivan 159 154 171 137 139 183 165 179 112 146 198 169 144 156 159 150 138 117 154,22
Appeltauer Jiří 160 147 165 141 169 153 138 149 176 161 164 130 153 187 162 134 121 162 154,00
Endersová Alena 116 162 233 147 110 156 164 130 185 146 127 123 130 162 142 185 190 158 153,67
Šolc Miloslav 139 133 199 116 154 161 168 155 143 148 109 164 157 169 215 152 159 120 153,39
Pláničková Zdenka 143 188 149 137 159 125 173 175 154 140 164 185 148 138 159 130 147 128 152,33
Láník Igor 139 169 143 125 128 123 149 143 137 175 160 193 166 153 127 186 162 123 150,06
Soukupová Dana 145 169 143 142 189 130 151 167 147 130 161 143 163 142 103 160 163 132 148,89
Kšica Jan 176 126 139 126 191 179 150 188 140 151 124 124 100 142 137 137 176 152 147,67
Tlamka Vladimír 143 154 180 131 157 158 124 157 147 161 145 141 159 138 104 140 138 145,71
Wilk Tadeusz 137 160 189 136 160 128 121 190 151 162 150 155 140 107 131 169 112 120 145,44
Plešingerová Jana 133 201 155 117 156 150 146 155 117 131 157 145 138 153 152 148 124 129 144,83
Brokešová Anna 107 128 137 103 165 142 135 134 198 139 131 130 142 126 134 192 168 140 141,72
Doležel Josef 190 121 140 107 115 149 159 157 111 126 117 155 119 180 121 147 140 152 139,22
Chládková Hana 118 123 147 126 143 127 141 133 112 153 135 146 168 133 147 114 158 167 138,39
Tomášková Dagmar 144 149 177 144 135 110 122 115 130 117 121 167 127 128 104 110 150 105 130,83

Krátké zprávy

28.03.2024 v 19:55

Zuzana kvasničková a Ema Iwazawa vybojovaly na ME juniorů stříbrné medaile ze soutěže dvojic.

18.03.2024 v 21:10

V úterý 19.3. po 20.oo hod. bude otevřena obsazovačka na dubnový turnaj PRESTIGE.

14.02.2024 v 09:07

Ve čtvrtek 15.2. v 20.oo hod. bude otevřena obsazovačka na březnový turnaj PRESTIGE.

26.01.2024 v 22:29

Lukáš Jelínek vybojoval v Světovém poháru juniorů do 21 let bronzovou medaili.

14.01.2024 v 14:45

Obsazovačka na únorový turnaj PRESTIGE bude otevřena v úterý 16.1. v 20.oo hod.

Galerie

Jelínek Lukáš
Xbowling club
Jelínek Lukáš

Jelínek Lukáš

Xbowling club

Vítěz 9. turnaje Prestige Tour 2023/24

Beštová Kateřina
expert King Pins
Beštová Kateřina

Beštová Kateřina

expert King Pins

Nejlepší žena - 9. turnaj Prestige Tour 2023/24

Vrážel Jiří st.
SKBC Račice
Vrážel Jiří st.

Vrážel Jiří st.

SKBC Račice

Nejlepší hráč kategorie P190, nejlepší senior - 9. turnaj Prestige Tour 2023/24

Muránsky Daniel
Xbowling club
Muránsky Daniel

Muránsky Daniel

Xbowling club

Nejlepší hráč kategorie P165 - 9. turnaj Prestige Tour 2023/24

Mojka David
JKM bowling
Mojka David

Mojka David

JKM bowling

Nejlepší junior - 9. turnaj Prestige Tour 2023/24

Partneři České bowlingové asociace
  • ETBF
  • International Bowling Federation
  • Česká unie sportu
  • ČOV
  • Best Bowling
  • Bowland
  • Bowling Zone
  • Bowling Brno
  • Xbowling
  • Storm
  • ProBowling
  • Kegel
  • UK FTVS
  • Praha
  • Národní sportovní agentura
  • Silvernite/
  • JMP - studio zdravého spaní/